Korai még integetni: a Pirate Bay hajója hánykódik, de nem sűllyedt el...Korai még integetni: a Pirate Bay hajója hánykódik, de nem sűllyedt el…

Berlusconi ongólt lőtt Olaszországban. Eddig sokan szerették, és most sikerült az internetes társadalom gyűlöletét kivívnia. Méghozzá igencsak gyorsan. Olyan eszközhöz nyúlt – mert benne médiatulajdonosként a szerzői jogvesztők vére megszólalt, – ami a kifejezetten diktatúrák, a szélső baloldali és szélső jobboldali diktatúrák hagyománya. Igaz, ha a magát a szólásszabadság hazájának hirdető USA megengedheti magának, akkor ő is.

 Korai még integetni: a Pirate Bay hajója hánykódik, de nem sűllyedt el...Korai még integetni: a Pirate Bay hajója hánykódik, de nem sűllyedt el…

Berlusconi ongólt lőtt Olaszországban. Eddig sokan szerették, és most sikerült az internetes társadalom gyűlöletét kivívnia. Méghozzá igencsak gyorsan. Olyan eszközhöz nyúlt – mert benne médiatulajdonosként a szerzői jogvesztők vére megszólalt, – ami a kifejezetten diktatúrák, a szélső baloldali és szélső jobboldali diktatúrák hagyománya. Igaz, ha a magát a szólásszabadság hazájának hirdető USA megengedheti magának, akkor ő is.

 Rászorította a szolgáltatókat, hogy cenzúrázzák a Netet, tiltség le a http://www.thepiratebay.org/ internetes torrent site-ot.

A dolog sikerült. Ideig óráig. De az embereket nem olyannak ismerjük, hogy a cenzurába beletörődtek volna. Akik még a BBS világban nőttek fel azok emlekezhetnek: a FIDO BBS halózat elleni legnagyobb merénylet éppen a hatalom részéről éppen Olaszországban történt. Akkor a rendőrség éppen a szerzői jogokra és a maffiára, majd végső kínjukban a pedofiliára  hivatkozva az 1970 es évek végén lerohanta a levelezésben és az állományok küldésében kulcsfontosságú több BBS-t. A rendszer, többek között a Virnet Budapest BBS ausztrál és amerikai irányú levelezése lebénult.

Ekkor Németországból és Svédországból elindultak emberek, hatázsákjukban számítógépekkel. És minden mindegy alapon, lopott telefonvonalakon, kábelaknákból, de a rendszert szép lassan helyreállították, míg mások jogsegélyt kinálva a razziázottaknak szép lassan őket is kimentették. A Hatóság pofára esett, mégpedig becsületesen. És az eset után jelentősen gyarapodott az olasz BBS-ek száma.

Németországban is volt hasonló eset. Ott a hatóság biztosra akart menni és tanult az olasz példából. Ott többször eljátszottak, hogy razzia előtt pár perccel néhány pedofil képet töltöttek fel, majd utána lerohanták az elektronikus levelesláda gazdáját. A pedáns németek előbb szörnyűlködtek. Majd amikor az arrogancia egy meglehetősen jó informatikai kapcsolatrendszerrel rendelkező informatikai lapot vett célba. Robbant a bomba. Minden kiderült. Ezek az 1980-as évek végén voltak.

Most is a szerzői jogvesztők és a hatalom korlátozottsága csőlátása győzött. Mint az össze korábbi estben ideig óráig. A Pirate Bay legénysége nem olyan hogy meghunyászkodna egy ilyen intézkedéssel szemben, hiszen bírja az internetes társadalom rokonszenvét, és annak jogi végzettséhgű tagjainak tevőleges segítségét.

Amikor a blkád kiderült, az első lépésként IP-t cseréltek. Ennek ereményeként az IP filter beállítással és az IP cím alapú cenzúraprogramokkal elbántak. A következő lépés volt a http://www.labaia.org/ domain bejelentése és rögtöni beizzítása. Ennek más a neve, és mivel szerencsére az olasz bürokrata nagyon bürokrata, – jobban bürokraták mint a németek -már nem esik (jelenleg) tiltás alá. Azaz mindenki működik.

De egyben tanulság is: a jelenlegi DNS, azaz névszerver rendszer nagyon sebezhető az aktuális önjelölt diktátorok részéről. Erre példa a jelenlegi gruz-orosz haború is. Itt a DNS bejegyzések manipulálásával lehet elérhetetlenné tenni akár egy egy szervert, vagy egész tartományokat.

Éppen ezért nem árt, ha megbarátkozunk azzal a gondolattal, hogy van egy ettől független project is. Az Open DNS project.

http://www.opendns.org/

http://www.opendns.com/

illetve a névszerverek:

208.67.222.222
208.67.220.220

Ez egy olyan nemzetek feletti névszerver project, ahol átlépünk a hagyományos DNS hierarchián. Ez azt jelenti, hogy nem kell a szolgáltatónk esetleg manipulált úgymond kötelező névszerverét használni, hanem helyette valahol a világban egy másik nyilt névszervert használhatunk. Hogy miért nyílt? Nos azért mert bárki, aki ismeri ennek az IP számát használhatja.

Az OPENDNS project oldalain megtudhatjuk, hogyan kell ehhez a szoftverünket beállítani, és melyek azok a házi routerek amelyek támogatják ezt a funkciót és azokat is hogyen kell ehhez beállítani.

Mindenesetre az arrogancia megint nem jött be. Az olaszoknál azok is elkezdték használni a the Pirate Bay torrent szervezrt és keresőt, akik eddig nem hallottak róla.

A The Pirate Bay tanácsai az olasz felhasználóknak (angol)

http://thepiratebay.org/blog/123

Sajtóvisszhang:

http://mashable.com/2008/08/09/italy-blocks-piratebay/

http://kingofgng.com/eng/2008/07/05/italy-not-a-country-for-old-bloggers/

http://blog.defcon.it/2008/08/the-pirate-bay-irraggiungibile-censura-e-fascismo/

http://kingofgng.com/2008/08/11/italia-the-pirate-bay-resiste-allassalto-delle-major/ -olasz

http://kingofgng.com/eng/2008/08/11/italy-the-pirate-bay-withstands-the-majors-assault/ -angol

http://kingofgng.com/2008/07/05/litalia-non-e-un-paese-per-vecchi-blogger/ -olasz

http://kingofgng.com/eng/2008/07/05/italy-not-a-country-for-old-bloggers/ -angol

http://kingofgng.com/2008/08/10/i-download-di-in-rainbows-confermano-il-p2p-tira-di-piu-molto-di-piu/ -olasz

http://kingofgng.com/eng/2008/08/10/in-rainbows-downloads-confirm-p2p-attracts-more-far-more/ -angol

http://blog.defcon.it/2008/08/perche-attaccare-loscurazione-di-the-pirate-bay/

http://www.aduc.it/dyn/sosonline/modulistica/modu_mostra.php?Scheda=205978

http://digg.com/tech_news/The_Pirate_Bay_Blocked_in_Italy

http://startupmeme.com/the-pirate-bay-blocked-in-italy/

http://www.paidcontent.co.uk/entry/419-broadband-content-bits-italy-blocks-pirate-bay-plurality-trumps-interac/

http://twitter.com/tpb/statuses/884149821

http://clipmarks.com/clipmark/44610D24-0CD5-45F2-B4CC-528D8145FAD4/

http://news.slashdot.org/article.pl?sid=08/08/10/1934231&from=rss

http://news.softpedia.com/news/The-Pirate-Bay-Gets-Banned-91720.shtml

http://arstechnica.com/news.ars/post/20080810-free-advertising-for-the-pirate-bay-italian-isps-block-site.html

http://techdirt.com/articles/20080811/0048071938.shtml

http://torrentfreak.com/the-pirate-bay-blocked-in-italy-080809/

http://www.p2pnet.net/story/16676

http://www.alleyinsider.com/2008/8/italy-challenges-the-pirate-bay-to-hacker-duel-the-pirate-bay-wins

http://www.geek.com/italy-blocks-access-to-the-pirate-bay-20080811/

http://www.techradar.com/news/internet/italy-s-fascist-attempts-to-blocks-pirate-bay-fail-449292

http://mattcoxonline.newsvine.com/_news/2008/08/10/1736546-the-pirate-bay-blocked-in-italy

http://www.techspot.com/news/31183-Italy-blocks-access-to-The-Pirate-Bay.html

Dicshimnusz az EU által javasolt cenzúra modell a Állam Által Kontrollált Szerzői Jog modellje (Sarközy úr javaslata) mellett, olaszul:

http://www.report.rai.it/R2_popup_articolofoglia/0,7246,243^90082,00.html

jh

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük