Alphonse Gabriel Caponi, tizenkilenc éves New-York-i kereskedősegéd egy Brooklyn-i rőfös üzletben dolgozott heti nyolc dollárért. De ennél többre vágyott, ezért három barátjával együtt autólopásra specializálta magát. Ügyes trükkel dolgoztak.

Alphonse Gabriel Caponi, tizenkilenc éves New-York-i kereskedősegéd egy Brooklyn-i rőfös üzletben dolgozott heti nyolc dollárért. De ennél többre vágyott, ezért három barátjával együtt autólopásra specializálta magát. Ügyes trükkel dolgoztak.

   Alapos felderítés után azonosították a tulajdonost, majd éjjel biztonságos helyre vitték a járgányt. Három nap után felhívták az áldozatot. Hi' Mister! Nálunk van a kocsija.  Háromszáz dollárért visszaadjuk az autóját. Ajánlatukat négy napig tartjuk fenn, addig szedje össze a pénzt. Ha a rendőség kutakodni kezdene nálunk, véletlenül ki fog gyulladni a lakása. Értve vagyok?

   Négy nap elteltével újra megcsörrent a telefon. Legyen a pénzzel a Woolworth áruház parkolójában délben tizenkettőkor. Majd odalép valaki magához és megkérdezi hány óra van most? Érti? Most! Nyomja a kezébe a pénzt és másnap reggel a háza előtt lesz a kocsija. De honnan tudjam, hogy nem csap be? – kérdezte a tulaj. Egyrészt betyárbecsület is van a világon, másrészt kocsija kesztyűtartójában egy bordó levéltárca van, benne Freddie fia fényképével, hátán a következő írás: 1916. május 31. ballagásom emlékére Apunak.

   A megjelölt időpontban a károsult ott állt a parkolóban. Melléje gördült egy motorkerékpáros, zárt bukósisakban, rendszám eltakarva. Hány óra van most? És elszáguldott a pénzzel. De sem másnap reggel, sem azután a gépkocsi nem állt a ház előtt.

   Egy évvel később, 1919-ben az Egyesült Államokban bevezették a szesztilalmat. Ravasz és éleselméjű kereskedősegédünk már nem foglalkozott autólopással, noha soha nem buktak le. Al Capone néven áttért a szeszcsempészetre. Immár nem dollár százakban, hanem dollár milliókban kalkulált. És ebben a minőségében sem bukott le soha, noha jó pár gyilkosság száradt a lelkén. és az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének listájára került. A mai szervezett bűnözés alapjait tulajdonképpen ő fektette le. Ennek fő motorja a korrupcióban rejlett, aminek a mestere volt

   Ám elkövetett egy hibát, jövedelmét nem vallotta be szabályosan. Az adóhatóság beidézte, vagyonvizsgálatot tartott, ennek következményeként a bíróság adócsalásért nyolc évi börtönre ítélte. Súlyos beteg lett, de nem a börtön miatt. Szabadulása után emberei már nem hívták Keresztapának, gúnyosan Háromkeresztapának nevezték. Aki ezt nem érti, lapozzon bele a régebbi orvosi szaklapokba…

   Azért az emberiség mégis köszönhet valamit Al Caponenak. Megtapasztalhattuk, hogy áldozat és tettes között nincs betyárbecsület. Sőt gyakran a betyárok között sincs.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük