Az arizonai katolikus főpásztorok örömmel nyugtázták a phoenixi szövetségi bíróság 2010. július 28-i döntését, amely azonnali hatállyal elvetette az állam kormányzója, Jan Brewer által áprilisban hozott törvényt az illegális bevándorlás ellen.

Az arizonai katolikus főpásztorok örömmel nyugtázták a phoenixi szövetségi bíróság 2010. július 28-i döntését, amely azonnali hatállyal elvetette az állam kormányzója, Jan Brewer által áprilisban hozott törvényt az illegális bevándorlás ellen.

Az azóta életbe lépett új törvény tehát nem tartalmazza azokat a szigorú normákat, amelyek hónapokon keresztül kiváltották a katolikus egyház és más keresztény felekezetek, bevándorlók szervezetei és a Fehér Ház tiltakozását is.

A szövetségi bíró törölte a törvényszövegből azt a lehetőséget, hogy a helyi rendőrség elkérje járókelők dokumentumait arra a „jogos kételyre" alapozva, hogy esetleg illegális bevándorlók lehetnek. Ezen túl nem lehet letartóztatni senkit pusztán abból a tényből kiindulva, hogy nem tudja magát igazolni dokumentumok hiányában.

Az arizonai püspökök annak a reményüknek adtak hangot, hogy az ítéletre békésen és a jogot tiszteletbe tartva reagálnak majd. Májusban ugyanis a törvény támogatói és ellenzői között összeütközésekre került sor Phoenixben.

A bevándorlásra vonatkozó normatíva (amely Sb 1070 néven ismert) ugyanis mélyen megosztotta az amerikai társadalmat. Az Egyesült Államokban becslések szerint 460 ezer illegális bevándorló él, nagy részük hispán származású.

A kérdéssel kapcsolatban Roger Mahony bíboros, Los Angeles érseke elmondta, hogy szövetségi szinten is sürgősen szembe kell nézni a bevándorlás problémájával. Véleménye szerint az arizonai eset is feltárta az ország frusztrált állapotát, amely amiatt alakult ki, hogy a kongresszus nem foglalkozik a szükséges bevándorlási reform sürgető problémájával. Ennek hiányában a helyi közösségek és a különböző államok olyan intézkedéseket hoznak, amelyek nem terjednek ki a probléma minden aspektusára.

Az arizonai püspökök is elítélték az ország vezetése politikai lépéseinek tragikus következményeit. A bevándorlási rendszer megreformálásának elmaradása ezrek halálát okozza.

Elkeseredett helyzetben levő nők, férfiak és gyermekek vesztik életüket az Egyesült Államokba való bejutásuk során. Amerikai állampolgárok pedig a drog- és ember-, valamint fegyverkereskedők által elkövetett bűncselekmények miatt vesztik életüket – mutatnak rá az arizonai főpásztorok.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük