A MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) Egészségügyi Szakosztályának szakmai rendezvénye  2016. június 23-án zajlott a szövetség székházában.  

 

A MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) Egészségügyi Szakosztályának szakmai rendezvénye  2016. június 23-án zajlott a szövetség székházában.  

 

A meghívott előadók, Dr. Boér Katalin, a Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Illés Árpád professzor, a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének vezetője, a sajtó meghívott munkatársai előtt elemezték a biológiai és a biohasonló gyógyszerek alkalmazásából eredő előnyöket, valamint a felhasználásuk során felmerülő aggályokat. Az esemény moderátora Nógrádi Erzsébet, a szakosztály elnöke volt.

http://mkot.hu/budapest-szent-margit-korhaz-onkologiai-osztaly 

http://2bel.med.unideb.hu/hu/node/185

 

 

Mit kell tudni a biológiai és biohasonló gyógyszerekről?

 

A biológiai gyógyszerek áttörést hoztak a gyógyászatban, mivel olyan betegségek kezelésében jelenthetnek megoldást, amelyek a hagyományos, kémiai úton előállított készítményekkel nem, vagy csak részben kezelhetők.  

A meghívott szakemberek ismertették a biológiai és a biohasonló készítmények tulajdonságait.  

 

Ma már több száz biológiai úton előállított készítményt alkalmaznak a betegellátásban. 

 

A biohasonló készítmények olyan gyógyszerek amelyek egy már engedélyezett biológiai gyógyszer szabadalmi védettségének lejárati ideje után jelenhetnek meg. Előállításuk célja; az eredeti gyógyszerhez minden tekintetben, a lehető leginkább hasonlító készítmény létrehozása. A "biohasonló" megnevezés arra utal, hogy az így megszületett készítmény nem lesz pontosan ugyanolyan, mint az eredeti, hanem csak ahhoz hasonló.   

 

Dr. Illés Árpád előadásából kiderült, mit is nevezünk biohasonló gyógyszernek.  

A legfontosabb gondolat; biológiai gyógyszerek esetében lehetetlen pontos másolat készítése, mert az előállítás során a kisebb módosulások is nagymértékben megváltoztathatják a biológiai hatást, hiszen az eljárás maga a termék.   

 

A professzor  a Debreceni Egyetem Hematológiai tanszékéről szolgált friss hírekkel. Megnyílt az a második központ Debrecenben, ahol allogén (nem saját, donortól származó) csontvelő-átültetést végeznek.  

http://www.gyermekdaganat.hu/betegsegek/kezeles/csontvelo-atultetes/allogen

 

Az eljáráshoz szükség van un. autolog (autotransfusion system) berendezésre, jelenleg ebből négy darab áll rendelkezésre, amelyek az egyetemi központokban és Budapesten.   

http://www.medtronic.com/us-en/healthcare-professionals/products/cardiovascular/blood-management-diagnostics/autolog-autotransfusion-system.html

 

Allogén, donoros csontvelő-átültetést ez ideig csak Budapesten, az egyesített Szent László és Szent István Kórházban végeztek, most került sor a Debreceni Egyetemen is az első beteg ilyen kezelésére, három évnyi szakmai, gazdaságpolitikai munka eredményeként. A nagy jelentőségű fejlesztés segít azon a növekvő számú betegen, akik számára ez a terápia a gyógyító folyamat fontos állomását jelenti. Segíthet ez a központ abban is, hogy az európai átlaghoz közelítsük az adott számú lakosra jutó allogén transzplantációk számát.  

 

A professzor rámutatott, nagyon sok olyan gyógyszer került be az onkológiába és hematológiába, amely forradalmasította a betegek kezelését.  

Ma már a hematológiában, és bizonyos mértékben az onkológiában is, a betegségek meggyógyításáról beszélünk!

Ez nagyon nagy jelentőségű mozzanat az orvoslásban, kezelni ugyanis mindenkit lehet, de kétséges, hogy milyen sikerrel, mi az eredménye a kezelésnek, s egyáltalán mit tekintünk eredménynek. Néhány hónappal meghosszabbítjuk a beteg életét, vagy azt az időszakot, amikor nem kell kezelni, vagy véglegesen meggyógyítjuk?

A hematológiában az elmúlt 15 évben olyan módszerek kerültek előtérbe, amelyek meggyógyítják a betegek jelentős részét. Ez valódi élet-nyereséget jelent!

 

Az előadó szerint az onko-hematológia kevésbé áll az érdeklődés, ill. a támogatás előterében, mint az onkológia általában, mivel az érintett betegek száma jelentősen kisebb az előbbiekénél. A leukémia, a fehérvérűség, a nyirokcsomó daganatok előfordulása kisebb a többi daganatos kórokhoz képest.  

 

Már nem jelent újdonságot biotechnológiai, fehérje-természetű gyógyszerek felbukkanása ezen a területen, sőt már olyan kis molekulák állnak rendelkezésre, amelyek a daganatos sejtek sejt-ciklus szabályozásába képesek beleszólni, azt megakasztani, ill. ezeket a sejteket el is pusztítják.  

 

Rengeteg ilyen gyógyszer van már, de ezek hihetetlenül drága készítmények, nem ritkán havi több millió forintba kerülnek, s nem is tudható milyen hosszan kell őket adagolni. Létezik havi 10 millióba kerülő készítmény is.   

 

Amikor egyedi, méltányossági kérelmet adunk be az OEP-hez (Országos Egészségbiztosítási Pénztár), ott egy szabályhoz igazodva, nagyon komolyan mérlegelik az adottságokat.  

Nagy jelentősége van annak, hogy ezekhez a gyógyszerekhez mindenki hozzáférjen. A magyarországi GDP  

egészségügyre eső része nem teszi lehetővé más, jobb anyagi helyzetben lévő országok (pl. Anglia, Belgium) gyógyszer-ráfordításához hasonló megoldásokat. Ott sokkal korábban és szélesebb körben jutnak azokhoz a gyógyszerekhez, amelyeket az európai, vagy amerikai gyógyszerészeti társaság elfogad. Nálunk is törzskönyvezik, befogadják ezeket, így szakmailag adhatók, csak nincs finanszírozásuk. Ki vegye meg, a kórház, a beteg? Kinek van erre ennyi pénze? A kórház egy adott keretösszegből gazdálkodik a bent lévő fekvőbetegekre…

Emiatt, mindenki próbálja az egészség-nyereséget széleskörűen megoldani, az éppen rendelkezésre álló gyógyszerekkel, takarékosan, gazdaságosan.   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hematol%C3%B3gia

http://www.oep.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brutt%C3%B3_hazai_term%C3%A9k 

 

 

A lehetséges takarékossági megoldások

 

A szabadalommal védett gyógyszerek helyettesítése egy lehetséges megoldás. A kémiai, vagy hagyományos gyógyszereknek nevezett készítmények helyettesítése, mint pl. az Aspirin, egyszerűen megoldható.  

A gyógyszerész-mérnök, korábban vegyészmérnök, kis molekulákat szintetizált, amelyeket könnyű volt gyártani. 

Sokkal nehezebb a biológiai, vagy biotechnológiai gyógyszerek helyettesítése, melyek előállítása, s a beteghez való eljuttatása is sokkal bonyolultabb és nehezebb. Ezeket növényekből, állati eredetű anyagokból állítják elő. Hormonokat, vérkészítményeket, plazmakészítményeket tartalmaztak az un. klasszikus biológiai anyagok.

Klasszikus kémiai anyag az említett Aspirin, klasszikus biológiai anyag pl. egy növekedési hormon, amelyet az agyalapi mirigy állít elő, ez jelzi a különbségeket.  

 

A szóbanforgó gyógyszerek előállítása, amelyek a modern biotechnológiánál a daganatos hematológiai és onkológiai betegellátásban célzottan, valamilyen receptorhoz kötődnek, vagy valamilyen sejt-ciklus folyamatba avatkoznak be, másként történik. 

 

Korábban, a női génekben hordozott hemofília (kóros vérzékenység) halálos kór volt. A betegek kromoszómájának elváltozásait faktorokkal jelölik, egészségügyi ellátottságukat nemzetközileg az egy hemofiliásra jutó  faktor-mennyiséggel mérik. Ma már a hemofíliásoknak külön szervezete van, magyarországi szervezetük erőssége az európai átlagot is meghaladja.  

A betegség ellátása ma megelőző módszerekkel, a különböző (véralvadási, stb.) faktorok szinten-tartásával zajlik, hogy ne kerüljön olyan stádiumba a betegség, mint régen, amikor pl. az izületek bevérzései miatt a beteg nyomorékká vált, vagy egy műtét során elvérezhetett.   

 

Ma már nagyon sok olyan, a gyakorlatban alkalmazható kolónia-stimuláló faktor-hormon áll rendelkezésre, ami a vérképzés különböző elemeit tudja serkenteni. Ezen kívül rengeteg olyan, monokromális ellenanyag létezik, ami valamilyen terápiában szerepet kap.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hemof%C3%ADlia

http://epa.oszk.hu/02400/02454/00041/pdf/EPA02454_neurohun_2011_15-24.pdf   

 

 

A biotechnológiai termékeknél is tisztázni kell az alkalmazás környezetét. Az inzulinnal pl. rendezhetjük a cukorháztartást, de ha nem sikerül jól beállítani, akkor átmenetileg alkalmazhatók már más készítmények is, főleg olyan esetben, amikor valami miatt csökken a vérképzés, csökken a fehérvérsejt képződés, vagy fokozott pusztulás mutatkozik. Ezek a leggyakoribb esetek, amikor valamilyen daganatot vagy hematológiai betegséget kemoterápiával kezelünk. Sajnos, a fokozottan osztódó sejtek között megtalálhatók a csontvelő sejtjei is, így a kemoterápia nemcsak a daganatsejteket pusztítja el. Ilyenkor lehet rövid, átmeneti kezelésre meghatározott készítményeket alkalmazni.

 

Onkológiában és onko-hematológiában célzott monokromális antitesteket alkalmaznak a daganat felszínén, vagy a sejtjeiben lévő bizonyos, specifikus antigének ellen. Ezekhez hozzákötődik az ellen-anyag és valamilyen biológiai folyamat során elpusztítja a daganat-sejtet. Az eljárást ciklusonként alkalmazzák, s az esetek egy részében a hagyományos citosztatikus terápiával is kombinálják. Ettől azt várják, hogy daganatmentes lesz a beteg és meggyógyul! Amennyiben visszaesik, ugyanolyan módon újabb kezelésre van lehetősége. Hosszú, akár hónapokig, vagy évekig húzódó fenntartó terápia is szükséges lehet.  

 

Nem mindegy, hogy milyen fehérje-terméket, milyen biológiai terméket juttatunk be a szervezetbe, különösen, ha a kezelés hosszú ideig tart.  

 

Mindenféle gyógyszer előállításának első fokozata, az un. felfedező kutatás, egy adott betegségre alkalmazandó megfelelő anyag kiválasztása. Rengeteg vegyületet vizsgálnak meg, néhány tíz, vagy néhány száz marad a végére, amelyekkel bizonyos pre-klinikai vizsgálatokat lehet végezni. Ennek időtartama 5-10 év között van. Ezután marad néhány gyógyszer, ami már klinikai vizsgálatra alkalmas, a törzskönyvezés után pedig egyetlen egy alkalmas marad közülük a betegség kezelésére.

 

Ez az időszak a gyártó, vagy felfedező részéről kizárólag költségekkel jár. Amikor elkészül a termék, akkor ennek a tíz éves időszaknak a költségét vissza akarja kapni, profittal növelve, s a terméket a lehető leghosszabb ideig felszínen kívánja tartani.  

Egy ismert egyszerű vérnyomás-csökkentő gyógyszer szabadalmának lejárta után már a harmincadik gyártó hozza ki ennek leszármaztatott, generikus változatát. 5-6% haszon ilyen megoldásokból mindenkinek jó jövedelmet jelent.  

Minden gyógyszer-cég nagyon komoly előzetes költség-elemzést végez, hogy melyik piac számára mit gyártson. 

A termék molekula-képlete ilyenkor rendelkezésre áll és a szintetikus összeállításnak nincs akadálya. Az azonos felépítés produkálása után semmit nem kell bizonyítania az újragyártónak.

 

Az eredeti originális, vagy innovatív termék általában 15 évig szabadalmi védettséget élvez, ettől eltérés lehet, a bevezetés országonként eltérő idejével. A követő terméket készítő gyógyszergyárak ugrásra készen várják a szabadalom idejének lejártát, legyen szó kémiai vagy akár biológiai gyógyszerről.   

 

A biotechnológiai gyógyszereknél nem lehet ugyanazt a terméket előállítani. Ezért a biológiai követő gyógyszert nem is nevezzük bio-generikusnak, hanem csak bio-hasonlónak (biosimilaris). A kémiai gyógyszerrel szemben,. amelynek struktúrája és összetétele könnyen másolható, és analizálható, a biotechnológiai gyógyszerek termeltetése nehézségekkel jár, mert élő szervezetek vesznek ebben részt.  

A kémiai gyógyszer gyártási folyamata előre megjósolható, a biotechnológiainál viszont a fehérje-természetű anyagok miatt nagyon sok tényező játszhat szerepet. Egy fehérjénél az aminosav sorrend a döntő, ez határozza meg az elsődleges szerkezetet. A másodlagos szerkezet és a harmadlagos szerkezet után még vannak un. komformációs tér-módosulások, s ezután jönnek az oldalláncok. Utóbbiak felvitele nagyban függ a gyártástól.  

Ismerhetjük tehát egy fehérje-természetű anyag aminosav sorrendjét, ezt bármely gyártó ugyanúgy előállítja,

de pl. egy másik gyártó üst környezetében más behatások érik az anyagot. Megváltozik a fehérje negyedleges szerkezete ilyenkor, attól függetlenül, hogy az aminosavak elsődleges sorrendje azonos volt.  

 

Vajon az originális készítmény mindig ugyanolyan, mint amit legelőször gyártottak?  Amikor ezt szintetizálják, akkor egy sejt-bank áll rendelkezésre. Van az alap-sejtbank és vannak az un. munka-sejtbankok, ezek már származtatott sejtbankok. Az eredeti termékek esetében is biztosítani kell, hogy a különböző helyszíneken, akár különböző országokban gyártott termékek azonosak legyenek. A gyártók állítják, a termeltetett fehérje egyetlen sejtvonalból, az ős-sejtvonalból ered, így tarható az azonosság.

 

Akkor amikor ennek az eredetinek a hasonlatát próbálja valaki előállítani, egyedül csak a nukleinsav sorrendet tudja, (az elsődleges szerkezetet) és az összes többit ehhez rakja hozzá. Egy ilyen összerakás sikerességét nagyon komolyan kell bizonyítani.  

 

A biotechnológiai gyógyszerek előállításánál magát az eljárást nevezzük terméknek. Beviszünk pl. egy gént egy termelő szervezetbe, ami majd a számunkra szükséges anyagot előállítja. A bevitt fehérje aminosav-sorrendjét ismerjük, de az a módszer, hogy mibe viszi bele a gyártó, pl. milyen baktériumba, ez sehol nincs leírva.

Ezt minden gyártó kitalálja magának és az eredeti készítmény előállítója ezt nem is mondja el senkinek.  

A többrétegű folyamat több szinten eltérhet, ezért nem mondjuk, hogy azonos, hanem csak hasonló. Biológiailag hasonló gyógyszerről van tehát szó, s az eljárás maga a termék.  

 

 

Dr. Boér Katalin rámutatott, biohasonló készítményt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) akkor törzskönyvez, ha annak gyártója előre meghatározott elvek mentén, megfelelő jellegű és számú vizsgálattal igazolja a gyógyszer kellő mértékű hasonlóságát.

http://www.ema.europa.eu/ema 

 

Az ilyen vizsgálatok során nem azt kell bebizonyítani, hogy a gyógyszer a betegek hasznára lesz, vagy hogy az eredeti gyógyszernél "többet tud nyújtani" a betegnek, hanem, hogy egy már létező másik gyógyszerrel való hasonlósága mennyire erős. A vizsgálatok menete során végig ezt az alapelvet tartják szem előtt. 

 

A törzskönyvezéshez szükséges információk döntően analitikai és pre-klinikai vizsgálatokból származnak, a klinikai vizsgálatok mindössze megerősítő szereppel bírnak. A rövidített klinikai vizsgálati program lényege, hogy elegendő a készítmény egy-két kiválasztott, szűk betegcsoporton és betegség esetében történő vizsgálata, majd az itt szerzett tapasztalatok kivetíthetőek (extrapolálhatóak) az eredeti gyógyszer további indikációira. Bár ez a rövidített vizsgálati program a törzskönyvező hatóság számára megfelelő információval szolgál, ám a klinikusok számára nem minden esetben tűnik elegendőnek.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B3gyszer%C3%A9szet  

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2247/gyogyszerfejlesztes

 

A főorvosnő rámutatott, egy biohasonló gyógyszer alkalmazásakor feltételezzük, hogy mellékhatásai összességben hasonlóak az eredeti gyógyszeréhez. Amennyiben meg akarjuk ismerni az adott gyógyszer saját mellékhatás-profilját, akkor minden beteg, minden kezelése alkalmával, pontosan azonosíthatóan kell feltüntetni az alkalmazott gyógyszert; itt a gyógyszer gyári nevének feltüntetése rendkívül fontos.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Biol%C3%B3giai_gy%C3%B3gyszer

https://hu.wikipedia.org/wiki/Biohasonl%C3%B3_gy%C3%B3gyszer

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük