A kék agavét eddig főként a tequila alapanyagaként ismerhettük, néhány egyetemi kutató azonban nemrégiben rájött, hogy magas oktánszámú alternatív üzemanyag gyártására is alkalmas lehet.

 

A kék agavét eddig főként a tequila alapanyagaként ismerhettük, néhány egyetemi kutató azonban nemrégiben rájött, hogy magas oktánszámú alternatív üzemanyag gyártására is alkalmas lehet.

 

Patrick Hatcher és csapata egy üzletembertől kapta a tippet, aki felhívta a tudósok figyelmét arra, hogy a növény levelei túlontúl értékesek lehetnek ahhoz, hogy csak úgy kidobják őket. Így érdemes lenne tesztelni, milyen új felhasználási módjai lehetnek az agavénak. Az eredmények még a kutatókat is meglepték.

 

Agavéból készülhet a jövő bioüzemanyaga: az agavé növényből, a legújabb kutatások szerint nemcsak ízletes és erős tequilát lehet készíteni, hanem igen hatékony bioüzemanyagot is. Az agavé abban verhetetlen, hogy sivatagban is megterem, és nem veszélyezteti a Föld mezőgazdasági egyensúlyát. Az agavé kísérletek azért nagyon bíztatóak, mert más, bioüzemanyagként is alkalmazott növények ellenére, az agavé olyan helyen is megterem, ahol más nem, így nem zavarja meg a mezőgazdasági termesztést. „Az agavé nagyon száraz területeken, sőt sivatagban is simán megél, és ez talán a legnagyobb előnye, mivel nem foglalja az élelmiszertermeléshez szükséges földterületeket". (Greenfo 2011)

 

Nemcsak a mexikóiak kedvenc italának, a tequilának lehet az alapanyaga a kék agave, de biodízelt is előállíthatnak belőle. Már évezredekkel ezelőtt felfedezték, hogy a növényből finom ital készíthető, és például a hazánkban is népszerű el Jimadort is 100% kék agavéból gyártják. (lásd: http://euroastra.hu/node/789339) Az elismert kutató, Patrick Hatcher egy cégtulajdonostól kapta az ötletet, hogy teszteljék le, milyen egyéb felhasználási módja lehet az agavénak, ami akár revolúciót hozhat az üzemanyaggyártás világában.

 

A kék agavé hasonlít a kaktuszhoz – tüskések a levelei – de mégsem közéjük tartozik, lévén liliomféle.

 

Hatcherék évek óta keresik a biomasszák új előállítási forrásait, a tudós és diákjai azonban most intenzíven a kék agave iránt kezdtek el érdeklődni.  Legfrissebb eredményeik pedig azt mutatják, a növényből  olyan finom olaj készíthető, mint amilyen a petróleum. Hogy az áttörés milyen messze van, arról még korai lenne nyilatkozni, de könnyen meglehet, hogy hamarosan agavéból készülő üzemanyagot tankolhatunk majd.

 

http://www.eljimador.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük