2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Boehringer Ingelheim elégedett a 2013-as pénzügyi évvel

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79642"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_259.jpg" border="0" width="241" height="83" /></a></span>A nettó értékesítés elérte a 14,1 milliárd eurót. A működési eredmény 2,1 milliárd euró. Növekedett a likviditás és a saját tőke aránya. Magas, jövőbe mutató kutatás-fejlesztési és tárgyi eszköz befektetés.</p> <p> 

A nettó értékesítés elérte a 14,1 milliárd eurót. A működési eredmény 2,1 milliárd euró. Növekedett a likviditás és a saját tőke aránya. Magas, jövőbe mutató kutatás-fejlesztési és tárgyi eszköz befektetés.

 

A nettó értékesítés elérte a 14,1 milliárd eurót. A működési eredmény 2,1 milliárd euró. Növekedett a likviditás és a saját tőke aránya. Magas, jövőbe mutató kutatás-fejlesztési és tárgyi eszköz befektetés.

 

A kutatásorientált Boehringer Ingelheim gyógyszeripari vállalat elégedett a 2013-as pénzügyi évvel.

A felmerülő kihívások ellenére a vállalat növelte mind működési eredményét, mind árbevételét. A Boehringer Ingelheim körülbelül 14,1 milliárd euró nettó forgalmat generált, ami 1,4 százalékos árfolyam-korrekció után növekedést jelent (de -4,3 százalék euróban). Az aktuális pénzügyi évre a vállalat a 2013-as évhez hasonló szintű nettó forgalmat vár. A Boehringer Ingelheim jelenleg világszerte 47 400 munkatársat foglalkoztat, ami 3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A vállalat a mintegy 2,7 milliárd euróval jelentős összeget fektetett be kutatás-fejlesztésbe. A kutatás-fejlesztési kiadások, melyek 2012-ben a nettó értékesítés 19 százalékát tették ki, 2013-ban 19,5 százalékra nőttek.

2013-ban a működési tevékenységből származó eredmény teljes mértékben fedezte a beruházásokat. A lezárult pénzügyi évben a Boehringer Ingelheim összesen 600 millió eurót fektetett be tárgyi és nem tárgyi eszközökbe. A vállalat többek között növelte a COPD kezelésére szolgáló inhalálóeszköz gyártókapacitását német gyártóhelyein, Dortmundban és Ingelheimban, mely 57 millió euró költséggel járt. A Boehringer Ingelheim további 23 millió eurót fektetett be gyártóhelyeinek és a kémiai kutatási-fejlesztési laboratóriumának kibővítésére Shanghaiban, Kínában.

 

A Boehringer Ingelheim a tüdőrák egy speciális fajtájának célzott terápiájával az elmúlt évben sikeresen belépett az onkológia területére is. A 2013-as év másik termékbevezetése a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelésére szolgáló új hatóanyag.

 

 

A vényköteles készítmények, mint a legfontosabb pillér

A Boehringer Ingelheim az elmúlt évben 11 milliárd euró nettó forgalmat generált a vényköteles készítményeivel, ami a vállalat legfontosabb üzletága. Ez nettó értékesítés 77 százalékát adja.

 

A vénynélküli készítményekkel a vállalat 6,3 százalékos nettó forgalomnövekedést ért el árfolyam-korrekció után. Az üzletág 2013-ban körülbelül 1,5 milliárd euró nettó forgalmat generált. Ez a teljes nettó értékesítés 11 százalékát adja.

 

A Boehringer Ingelhiem állatgyógyászati üzletága 2013-ban elérte az 1 milliárd euró nettó forgalmat. Ez 4,5 százalékos árfolyam-korrekció utáni növekedést jelent és a teljes nettó forgalom 8 százalékát adja. A legnagyobb forgalommal rendelkező termék 260 millió euróval idén is a vezető sertés vakcina volt.

 

A Boehringer Ingelheim biogyógyszerészeti üzletága 2013-ban 449 millió euró nettó forgalmat generált.

 

A 2013-es év, a hazai szabályozások és a megnövekedett árverseny miatt, kihívásokkal teli volt a magyar gyógyszerpiac, így a Boehringer Ingelheim számára is. Ennek ellenére a vállalatnak sikerült a piaci átlag feletti eredménnyel zárnia az évet, és bizakodva tekint a jövő felé.

A vállalat 2013-es forgalma 11,8 milliárd forint volt, melynek 82%-át a vállalat globális eredményeihez hasonlóan, hazánkban is a vényköteles termékek teszik ki. Közülük a legnagyobb bevételt Magyarországon is a vállalat COPD terápiás készítménye hozta.

A vény nélküli termékek forgalma – mely az árbevétel 18%-át adta 2013-ban – főként a vezető márkáknak köszönhetően emelkedett.

A Boehringer Ingelheim állatgyógyászati üzletága viszonylag új hazánkban: a vállalat 2011-ben kezdte meg állatgyógyászati készítmények forgalmazását Magyarországon. A divízió bevételének (803 millió forint) meghatározó részét az egyszer oltandó sertésvakcina biztosítja, de a haszon- és háziállatok, valamint kiskedvencek számára készített gyógyszerek is egyre népszerűbbek a hazai piacon, ezáltal megalapozva az üzletág hosszú távú növekedését.

 

A 2013-es év terápiás sikereket hozott a Boehringer Ingelheim számára hazánkban:

  • Tavaly januártól már Magyarországon is támogatással érhető el a vállalat új kombinációs készítménye, amely hatékony vércukorszint szabályozást biztosít olyan 2-es típusú cukorbetegek számára, akik eddig párhuzamosan több gyógyszert igényeltek.
  • Magyarországon is egyre inkább teret nyernek a terápiás irányelvű kezelések, és a bizonyítékokon alapuló orvoslás, amelyek célja, hogy segítségükkel a lehető legoptimálisabb kezelést lehessen biztosítani a betegek számára. A Boehringer Ingelheim munkatársaival azon dolgozik, hogy kutatási-fejlesztési eredményeit minél szélesebb körben megismertesse a hazai szakemberekkel, és közreműködésükkel korszerű készítményei elérhetőek legyenek a magyar betegek számára. A cégcsoport egyre több készítménye szerepel a terápiás irányelvekben (COPD, stroke akut kezelése és megelőzése, Parkinson-kór, infarktus), így egyre több beteget kezelnek velük hazánkban is.

 

További bevezetések várhatóak

A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár az elkövetkezendő két évben több mint 10 bevezetést tervez az alábbi 8 indikációban: diabétesz, COPD, asztma, tüdőrák, a ritka betegségnek számító idiopátiás tüdőfibrózis (IPF), a leukémia egy ritka formája (AML) és a mélyvénás trombózis és tüdőembólia kezelésére és megelőzésére. Az utolsóként említett indikációban a vállalat április elején kapta meg az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság forgalomba hozatali engedélyét. A vállalat jelenleg 90 kutatás-fejlesztési projekten dolgozik. Az aktuális pénzügyi évben a Boehringer Ingelheim 9 új fejlesztés alatt álló hatóanyaggal tervez II-es fázisú klinikai vizsgálatokat, többek között olyan terápiás területeinket, mint az immunológiai és központi idegrendszer betegségei.

A Boehringer Ingelheim 2014-ben hazánkban is megjelenik az onkológiában is az EGFR mutációt hordozó nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek kezelésére kifejlesztett készítményének forgalomba hozatalával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.