Január 14-én, hétfőn a Magyarországi Református Egyház székházában sajtótájékoztató keretében ismertették a legfontosabb tudnivalókat az előttünk álló esztendőről, a három keresztény történelmi egyház által közösen meghirdetett Biblia évéről.

Január 14-én, hétfőn a Magyarországi Református Egyház székházában sajtótájékoztató keretében ismertették a legfontosabb tudnivalókat az előttünk álló esztendőről, a három keresztény történelmi egyház által közösen meghirdetett Biblia évéről.

A sajtótájékoztatóA sajtótájékoztatóA sajtótájékoztatón katolikus részről jelen volt Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, református részről Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke, evangélikus részről pedig Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és D. Szebik Imre nyugalmazott püspök, a Magyar Bibliatársulat elnöke. Szintén részt vett a sajtótájékoztatón Rudi Zoltán, a Magyar Televízió – a rendezvénysorozat fő médiatámogatója – elnöke.

Bölcskei Gusztáv püspökBölcskei Gusztáv püspökBölcskei Gusztáv püspök kiemelte: a Biblia évéhez azért választották ezt a jelmondatot (Boldog, aki olvassa – Jel 1,3), mert ezzel azt akarták kifejezésre juttatni, hogy „a Biblia az emberi együttélés fontos, meghatározó iránytűje. Aki ismeri ennek az üzenetét, eljut arra a boldogságra, amely a teljes emberi életet jelképezi". A kezdeményezés célkitűzése, hogy azok, akik már ismerik a Bibliát, elmélyedjenek benne, akik pedig még nem vették kezükbe ezt a könyvet, azok rácsodálkozhassanak és megismerhessék. A központi és a területi rendezvények mind ezt a fajta nyitottságot igyekeznek hordozni, és mindenkit szeretnének megszólítani.

Erdő Péter bíborosErdő Péter bíborosErdő Péter bíboros kijelentette: a Katolikus Egyház örömmel vesz részt a Biblia éve közös rendezvényein, emellett pedig saját programokat is szervez, köztük egy katolikus biblikus kongresszust. Ezután bemutatta a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat által erre az évre kiadott különleges Bibliát A Biblia új és új kihívásokat jelent, személyesen provokál bennünket. Ma nem az a probléma – szögezte le a bíboros -, hogy nincsenek elérhető bibliakiadások, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hanem az, hogy az emberek nem olvasnak. Komolyan olvasni egy ilyen régi és alapvető dolgokról szóló könyvet olyan szintű emberi hozzáállást kíván, amelyért mindannyiunknak nap mint nap meg kell harcolni. Szükség van rá, mert a Bibliából olyan értékeket kapunk, amelyek eligazítanak bennünket az életben. Megéri a csendet, az odafigyelést, mert aki valóban komolyan olvassa, az utat talál a boldogsághoz. Ezért olyan nagy öröm, hogy a Biblia évében mindenkinek felkínálhatjuk ezt a lehetőséget – zárta gondolatait Erdő Péter.

Ittzés János evangélikus püspök (képünkön balra) ,D. Szebik Imre evangélikus nyugalmazott püspök (képünkön jobbra),Ittzés János evangélikus püspök (képünkön balra) ,D. Szebik Imre evangélikus nyugalmazott püspök (képünkön jobbra),Ittzés János evangélikus püspök (képünkön balra) elmondta: az Evangélikus Hittudományi Egyetemen több konferencia is lesz az év során, a Luther Kiadó pedig két-három biblikus témájú könyv kiadását tervezi, köztük Fabiny Tamás püspök Júdásról írt habilitációs dolgozatának szerkesztett változatát. Elhangzott még, hogy az Evangélikus Országos Múzeumban – kihasználva az épület központi, jól elérhető helyzetét – egy kiállítással szeretnék felhívni a figyelmet a Biblia évének központi üzenetére. Ezenkívül az októberben megrendezendő, a reformációra emlékező hónap tematikájában is jelentős hangsúlyt kap a Biblia.

Magyar Bibliatársulat is egy új kiadvánnyal köszönti, amely csak az  Újszövetséget és a Zsoltárok könyvét tartalmazza.Magyar Bibliatársulat is egy új kiadvánnyal köszönti, amely csak az Újszövetséget és a Zsoltárok könyvét tartalmazza.D. Szebik Imre evangélikus nyugalmazott püspök (képünkön jobbra), az 1949 óta működő – és a Biblia évének megrendezését kezdeményező – Magyar Bibliatársulat elnöke elmondta: a társadalomban a Bibliának van „egyfajta külső szekuláris holdudvara", amely azt jelenti, hogy számos költőt, festőt, művészt ihletett nagyszerű alkotások létrehozására. Ezért amikor a Bibliatársulat ezt a kezdeményezést elindította a többi egyházzal együtt, az volt a szándéka, hogy a társadalom egészét szellemi, spirituális és morális értelemben gazdagítsa, hiszen mind a magyar, mind az európai társadalom a zsidó-keresztény kultúrában gyökerezve a Bibliára épül. A Biblia évét a Magyar Bibliatársulat is egy új kiadvánnyal köszönti, amely az Újszövetséget és a Zsoltárok könyvét tartalmazza.

Rudi Zoltán az MTV Zrt. elnökeRudi Zoltán az MTV Zrt. elnökeRudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke úgy fogalmazott: a televízió 18 éve foglalkozik a hitélet kérdéseivel, a felekezetek működésével, és közvetít vallásos és nem vallásos embereket egyaránt érdeklő információkat. Ez idő alatt több ezer órányi vallási műsort készítettek. Idén a közszolgálati televízió speciális műsorokban és integráltan, a tájékoztató és hírműsorokban, valamint a vallási műsorokban rendszeresen és nagyobb terjedelemben is foglalkozik majd a Biblia évével. Az ősz folyamán vetélkedősorozat indul, ezenkívül meghirdetnek egy művészeti, illetve filmes pályázatot is, amelynek célja megmutatni, hogy egy filmes, egy rendező vagy egy operatőr hogyan tud audiovizuális eszközökkel beszélni a bibliában megfogalmazott értékekről. Magyarországon ma több mint 70 elektronikus médium, tévécsatorna létezik, Európából pedig a különböző műholdak segítségével több mint 4000 műsorszolgáltató adását lehet fogni, nem említve a rádiót, a nyomtatott sajtót és az internetet. Óriási tehát a „médiazaj", az információtömeg – mondta Rudi Zoltán, majd úgy folytatta: a Magyar Televízió a válogatásban, az orientációban szeretne segítséget nyújtani a nézőknek, minden elérhető eszközzel: műholdon, földi terjesztésű formátumban, a honlapot használva és hamarosan mobiltelefonon letölthető formában is szeretnék megosztani ezeket az információkat, ismereteket a nézőkkel.

(Ahogy arról már előzetesen beszámoltunk, a Biblia évének megnyitására január 20-án, az Ökumenikus Imahét nyitó alkalmán kerül sor a Pozsonyi úti református templomban. A Biblia évének kiemelt rendezvényeit külön hírben hamarosan összefoglaljuk.)

Horánszky Anna/Magyar Kurir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük