(foto:CNN)(foto:CNN)Legkevesebb két halottja és több súlyos sérültje van annak a két robbanásnak, amely hétfő délután, helyi idő szerint az első 14:45 kor történt, majd 10 másodperccel később egy másik történt, a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. A halottak között van egy 8 éves gyerek is.

(foto:CNN)(foto:CNN)Legkevesebb két halottja és több súlyos sérültje van annak a két robbanásnak, amely hétfő délután, helyi idő szerint az első 14:45 kor történt, majd 10 másodperccel később egy másik történt, a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. A halottak között van egy 8 éves gyerek is.

     A sebesültek száma a rendőrség szerint 141, egyes sajtóforrások szerint ennél többen is lehetnek. A sebesültek között a CNN szerint nyolc gyerek is van. A Fox News úgy értesült, hogy tíz esetben amputációt kellet végrehajtani. 25 sebesült állapota kritikus, igy sajnos lehet hogy nő a halottak száma.

Az áldozatokról –sérültekről és halottakról, eltűntekről  – itt lehet információt találni:

 http://google.org/personfinder/2013-boston-explosions

  A szolgáltatásba mindenki vihet fel új információt, amiket aztán a hozzátartozók és ismerősök kinyerhetnek belőle. A Google figyelmeztet: habár hasznos lehet, a cég nem ellenőrzi a beérkező információkat, így érdemes azokat bizonyos fenntartással kezelni.

 

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. Az egyik fel nem robbant bomba a Boylston street-en lévő szállodánál volt. A másik Bostonon kívül Newtonban. A pokolgépeket a szemétben rejtették el. Állítólag egy parkolóházban is találtak gyanús csomagot.

A belváros több épületét kiürítették. A szerkezetek kicsi, de hatásos, és valószínűleg mobil telefonokkal robbantott eszközök voltak. A föld közelében robbantak, és csapágygolyókat, repeszeket szórtak szét, ezért asok amputálandó és súlyos sérült. Az áldozatok testéből csapágygolyókat távolítottak el. Ez úgy viselkedik, mint az emberekre sörétes puskával lőttek volna rá. A merénylet előkészítése profi munka volt, a szerkezetekről viszont ez nem látszik a jelenlegi vizsgálatok szerint.

    A washingtoni Fehér Ház környékét lezárták, és New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket. Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében.

    Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.

    A két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli zöld metróvonalon és a Charles folyó hídjain leállították a közlekedést.

 Robbanás történt a bostoni JFK Könyvtárban – jelentette ki hétfőn Ed Davis, a város rendőrfőnöke. Később jelezték: ez tüzeset volt, és -legalábbis most úgy látszik – nincsen köze a robbanáshoz.

    Az incidenst megelőzően két, szinte azonos idejű robbanás történt hétfőn a bostoni maraton helyszínén, a célvonal közelében. A rendőrfőnök azt nem erősítette meg, hogy van kapcsolat a két incidens között.
 

   A Fox News úgy értesült, hogy az egyik bostoni kórházban a rendőrök egy súlyos égési sérüléseket szenvedett személyt őriznek, akinek feltehetően köze lehet a könyvtári robbantáshoz. Az illető ezt tagadja, és együttműködik a hatóságokkal. Ugyanakkor a térfigyelő kamerák felvételei alapján keresnek egy hátizsákos férfit, aki húsz perccel a robbanás előtt volt ott, és gyamúsnak tűnik a viselkedése. 

   Davis rendőrfőnök arról sem nyilatkozott, hogy terrortámadás történt-e, ugyanakkor felszólította a bostoniakat, hogy maradjanak otthon, és őrizzék meg nyugalmukat. Az első hírek szerint a könyvtárban történt detonációnak nincs sérültje.    
 

   Az első két robbanásnak legkevesebb 2 halottja van. Az ujabb hírek már 3 halottról és sok amputál és válságos állapotban lévő aldozatról szólnak. Az állapotok mint egy haborús csata helyszínén a kórházakban. A The Boston Globe című lap és a NPR közszolgálati rádió szerint a sebesültek száma meghaladja százat, közülük legkevesebb 6 ember állapota válságos.
 

   A maratoni finisnél történt két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli zöld metróvonalon és a Charles folyó hídjain leállították a közlekedést.
 

   A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot.
 

   Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, akik magyar sérültről nem rendelkeztek hivatalos értesüléssel, és magyar állampolgároktól a képviseletekre segélykérés sem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő indult. A legfrissebb hírek szerint mindegyik egészséges. A korai befutókkal érkeztek be a célba még a robbások előtt.
 

    A washingtoni Fehér Ház környékét a bostoni robbanások nyomán lezárták, és elővigyázatosságból New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is megszigorították az óvintézkedéseket.
 

   Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.
 

   Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik leghíresebb futóversenye, amelyen idén mintegy 27 ezer amatőr és profi versenyző vesz részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén tartják.

 Felülvizsgálják a vasárnapi londoni maratoni futóverseny biztonsági előkészületeit a hétfői bostoni versenyen történt robbanások után.

    A minden áprilisban megrendezett londoni maraton Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sportrendezvénye; a tavalyi versenyen 38 ezren álltak rajthoz.
 

   Nick Bitel, a versenyt rendező London Marathon vezérigazgatója a halálos áldozatokkal járó bostoni detonációk után, hétfőn éjjel nyilatkozatban fejezte ki megdöbbenését az amerikai nagyvárosban történtek miatt, és kijelentette, hogy a hétfői nap "a sport nagyon szomorú napjává vált".
 

   Bitel közölte azt is, hogy a vasárnapi londoni maratoni verseny biztonsági terveit a szervezőcég a Scotland Yarddal közösen dolgozta ki, és a London Marathon a bostoni robbanások hírére azonnal kapcsolatba lépett a londoni rendőrséggel.
 

   Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a vasárnapi londoni futóverseny biztonsági előkészületeinek irányítója hétfő éjjeli nyilatkozatában kijelentette, hogy a londoni rendezvény biztonsági terve már elkészült, de ezeket a London Marathonnal együtt most felülvizsgálat alá veszik.
 

   A Scotland Yard közölte ugyanakkor, hogy a múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher néhai miniszterelnök szerdára tervezett temetési szertartásának biztonsági terveit a Bostonban történtek nem érintik, mert a ceremónia biztosítására kidolgozott tervek eleve rendkívül "széleskörűek", és egyébként is "teljesen más természetű eseményről van szó".
 

   Margaret Thatchertől a londoni Szent Pál-székesegyházban vesznek végső búcsút; a szerdai szertartáson jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrortámadás történt Bostonban, ahol két robbanás történt a maraton célja közelében – közölte helyi idő szerint hétfőn a CNN.

    A hírtelevízió szerint az FBI még nem tudja, hogy bel- vagy külföldi elkövetők állnak-e a támadás mögött.
 

   Az ügyben a szövetségi nyomozóhatóság szerint eddig senkit sem vettek őrizetbe. Más hírek szerint egy összeégett embert a hatóságok egyik kórházban őriznek,  mert szerintük köze lehetett a merénylethez.

 Az Egyesült Államok ki fogja deríteni, hogy ki is miért tette ezt, és felelősségre fogja ezért vonni – jelentette ki hétfőn a bostoni robbantásokkal kapcsolatban Barack Obama amerikai elnök.

     "Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért" – mondta Barack Obama.

    Az elnök a Bostonban történtekkel kapcsolatban elmondott, a televíziók által élőben közvetített rövid beszéde folyamán mindvégig kerülte a "terrortámadás" kifejezés használatát.

 

MTI 2013. április 16., kedd 0:31/CNN/BBC/Euronews/Fox News/NBC/Boston Globe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük