A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Határtalan antikvitás" című program részeként Gödöllő és Sopron után Győrben folytatódott a Szépművészeti Múzeum roadshowja.

 

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Határtalan antikvitás" című program részeként Gödöllő és Sopron után Győrben folytatódott a Szépművészeti Múzeum roadshowja.

 

Ez alkalommal a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Apátúr-házában elevenedett meg az antik kultúra. A közel 100 fős látogatói csoport az ókori kincsek közé vezető felfedezőút során került közelebb a múzeumi tárgyakhoz. A kicsiknek és nagyoknak szóló füzetben kilenc kérdésre kellett helyesen válaszolni. A megoldás természetesen az ódon falak között, a vitrinek mögött rejlett. A helyesen válaszolók nem távoztak üres kézzel, a kreatív múzeumi meglepetés mindenkinek járt.

 

A múzeum munkatársai kézműves foglalkozásokkal, interaktív színházi előadással és ügyességi játékokkal készültek. Nagy sikert arattak a foglalkozások és az ókori táblajátékok. Egymás után készültek a korabeli sisakok és karkötők, miközben a társasjátékok harcában a rómaiakat megszégyenítő ügyességgel ment a közdelem. Természetesen voltak ügyességi játékok, mint pl. Trigon, mogyoró, 'kakasviadal'.

 

A programon találkozhattak a római világ jellegzetes alakjaival Marcus Aurelius idejéből – a korabeli életet bemutató interaktív műsor keretében, színészek közreműködésével.

A kalandra vágyók korhű tájképben fotózkodhattak vagy csatlakozhattak a vetélkedőhöz, melyben a győri kulturális és sportélet képviselőivel kerültek szembe. A napfényes vasárnapon a múzeumba látogattak a Győri Nemzeti Színház színészei, a Marina Training SE táncosai, a HAT-AGRO UNI Győr kosárlabdázói és a Szimultán Sakk Egyesület játékosai.

 

Az ingyenes családi napot a korabeli életet bemutató interaktív műsor színesítette, ahol egészen Marcus Aurelius idejébe repülhettünk vissza.

 

Az élményekről Jáger András színművészt kérdeztük: „Nagyon érdekes, hogy ezekkel a játékokkal valóban játszottak az ókorban és még ma is izgalmasak. A vetélkedő során a gyerekek bizonyultak ügyesebbnek, de egy fordulót mi is nyertünk. Jó, hogy a múzeumba beköltözik egy ilyen program, melynek során megelevenednek a látszólag élettelen tárgyak. A játszva tanulás eszköze fontos, hiszen így a gyerekek szinte észrevétlenül szerzik meg a tudást."

 

A program a szülők körében is osztatlan sikert aratott: „A kisfiam négy éves. Most először volt ilyen rendezvényen és nagyon élvezte. Jó, hogy a múzeumban családi és gyermek programmal is lehet találkozni."

 

A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye (ÉÓS) és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská Univerzita v Trnave) 2012. augusztus 1 – 2013. július 31. között  „Határtalan antikvitás" címmel közös projektet valósít meg a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, amelyet az Európai Unió 148 964 euróval támogat. A projekt célja, hogy az antik hagyomány és a közös kulturális gyökerek megismerése révén elősegítse a kulturális koherencia növekedését és az együttműködést a határmenti magyar és szlovák oktatási intézmények tanulói és oktatói között, valamint a terület múzeumai között. A szlovák oldalon Besztercebánya/Banská Bystrica, Kassa/Košice, Nagyszombat/Trnava, Nyitra/Nitra, Pozsony/Bratislava megyék érintettek a programokban, a magyar oldalon pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Budapest.

 

http://classics.mfab.hu/husk/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük