Az Oszkár-díjra jelölt indiai klasszikus zene csillaga március 24-én Budapesten az Átrium Film-Színházban és 25-én a kecskeméti evangélikus templomban koncertezik. A már több mint fél milliószor letöltött Pi altatódalának szövegét is a művésznő írta. Ez az első tamil nyelvű dal, amit Oscar-díjra jelöltek.

 

Az Oszkár-díjra jelölt indiai klasszikus zene csillaga március 24-én Budapesten az Átrium Film-Színházban és 25-én a kecskeméti evangélikus templomban koncertezik. A már több mint fél milliószor letöltött Pi altatódalának szövegét is a művésznő írta. Ez az első tamil nyelvű dal, amit Oscar-díjra jelöltek.

 

A milliók által csodált énekesnő nemcsak hagyományőrzésre törekszik, hanem meg is kívánja újítani a klasszikus stílust. Az éneklés mellett zenét ír filmekhez és balettekhez, valamint jótékonysági tevékenységet folytat. Részvételével Ang Lee filmjében Jayashri új hallgatókat szeretne szerezni a karnatikus zenének.

 

Magyarországra az énekesnő kedvenc indiai-finn produkcióját hozza. Jayashri évek óta dolgozik Eero Hämeenniemi (1951 -) finn zeneszerzővel. Hämeenniemi évtizedek óta a nagy keleti és nyugati kultúrák zenéjének kapcsolatával foglalkozik, több tanulmányt is írt a témáról. 2008-ban egy dalciklust komponált az indiai karnatikus zene ikonjának Bombay Jayashrinek.

 

Az együttműködés gyümölcse indiai és európai hagyományokat ötvöző világzene. A jelenlegi produkcióban a 19. századi, de ma is rendkívül népszerű Mirza Ghalib (1797-1869) urdú nyelvű szerelmes verseit dolgozta fel Hämeenniemi. Jayashri árnyalatokban gazdag mély hangja különösen finoman illik a szerelmes versek érzelemvilágához. A mű különlegessége a hangszerelés, amely a klasszikus mellett az indiai karnatikus és az európai régi zene vonásait ötvözi.

 

Az énekest egy ritka összeállítású együttes kíséri, amelybe két viola da gamba és egy lant mellett tabla is tartozik. Az előadó együttes más tagjai is neves művészek. Markku Luolajan-Mikkola és Mikko Perkola világszínvonalú viola da gamba játékosok, akik rendszeresen fellépnek Európa, Ázsia és Amerika legrangosabb fesztiváljain. Eero Palviainent több neves együttes (pl. a L'Arpeggiata) tagjaként ismerik. Sai Shravanam virtuóz tablajátéka magával ragad mindenkit.

 

http://bombayjayashri.com

http://www.youtube.com/watch?v=8vbxdqCi_AQ

http://www.youtube.com/watch?v=lGQTAWq60Ew

 

Az együttes tagjai: 

Bombay Jayashri, ének és tambura

Markku Luolajan-Mikkola, viola da gamba

Mikko Perkola, viola da gamba

Eero Palviainen, lant

Sai Shravanam, tabla

 

A koncert Marin Marais (1656-1728) szvitjével kezdődik, Suite in G minor – 5e Livre des Pièces de violes, Paris 1725. Prelude: Fantasie – Allemande La Marianne – Sarabande – Gigue la Pagode – Le Tombeau pour Marais Cadet – Rondeau.

Bombay Jayashri programja:

Nind uski hai – Övé az álom

Kisi ko deke – Oda adtad a szíved

Sab kahán – Hova lettek ők?

Nahin bahar ko fursat – Nemsokára véget ér a tavasz

Phir us andaz – Itt a tavasz

 

Sab kahân? (Hová lettek?)  – dalciklus Mirza Ghalib verseire, zene Eero Hämeenniemi

2013. március 24. 19:00

Átrium Film-Színház

Budapest, Margit körút 5.

Jegyvásárlás az Átrium Film-Színház jegypénztárában.

www.atriumfilmszinhaz.hu/jegyek

 

2013. március 25. 19:00

Kecskeméti evangélikus templom

 

www.indianembassy.hu/indiaikulturaliskozpont

http://indiaikulturaliskozpont.blog.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük