A francia konzervipari cég 1992 óta van jelen hazánkban, két termelőegysége  Nagykőrösön és Békéscsabán található.  A közelgő 20 éves jubileum alkalmából tájékoztatta a médiát  a cég állapotáról, hazai és nemzetközi eredményeiről, sikereiről, a jövő kihívásairól a vállalat vezetősége, élén Pascal Piret dél-európai és magyarországi vezérigazgatóval a vállalat bővülő nagykőrösi üzemében 2011. október 11-én. 

A francia konzervipari cég 1992 óta van jelen hazánkban, két termelőegysége  Nagykőrösön és Békéscsabán található.  A közelgő 20 éves jubileum alkalmából tájékoztatta a médiát  a cég állapotáról, hazai és nemzetközi eredményeiről, sikereiről, a jövő kihívásairól a vállalat vezetősége, élén Pascal Piret dél-európai és magyarországi vezérigazgatóval a vállalat bővülő nagykőrösi üzemében 2011. október 11-én. 

A vezérigazgató , aki a két dél-franciaországi és a két magyarországi üzemért felelős, elmondta:  a magyar piacon eltöltött  20 év során elsődleges volt számukra a megfelelő minőségű termékek gyártása, s a következő 20 évben is ennek szellemében fejlesztik üzemeiket, szem előtt tartva a hivatalos előírásokat, a környezetvédelmi szempontokat és a fenntartható fejlődés elvét. 

A konzervzöldségek kategóriájában piacvezető vállalat már az 1990-es évek elejétől kezdve sokat tett a magyar zöldség nemzetközi elismertségéért, ezen belül is terméksorában kiemelkedő helyen szerepel a hazai kukorica.

A Bonduelle sikereit elsősorban a friss alapanyagoknak és a kiváló minőségnek köszönheti, így sikerült a konzervzöldségek piacán, ezen belül a csemegekukoricák kategóriájában a márkák között az élre törnie.

A mai napig tartó gazdasági válság ellenére a csoport 2010-ben is sikeresen növelte forgalmát és eredményét. A Bonduelle magyarországi konzerv-termékeihez kizárólag kiváló minőségű hazai zöldségeket használ,  s komoly  exporttevékenysége folytán a termékek Európa számos országában kerülnek naponta a fogyasztók asztalára,  egyharmad-egyharmad arányban a kelet-európai, a közép-európai és a nyugat-európai piacra, utóbbi esetén legtávolabbi vevőjük az Egyesült Királyság.

 A konzervzöldségek iparágának hazai helyzetét a fent említett világgazdasági válság, de az azt megelőző orosz krízis következményei is befolyásolják,  számos társaságnak pénzügyi nehézségei vannak. Ezzel párhuzamosan,  az európai vonatkozásban katasztrofális 2010-es időjárás is nagyban befolyásolta a gyártók termelési és betakarítási mutatóit.  A Bonduelle-nek mindezek ellenére sikerült túljutni a nehéz időszakon, s kihasználva nemzetközi-csoport jellegét,  országokban terített termeléssel tudott segíteni több európai állam  ellátásában.   

A 18 országban jelenlévő cégcsoport jelenleg a világ legnagyobb zöldségfeldolgozójának számít, világszinten  1,7 milliárd eurós árbevétellel rendelkezik.

 A hazai gyártást illetően; az ipari konszolidált forgalom 25 milliárd Ft-ra rúg,  ennek 60%-át Nagykőrös, 40 %-át Békéscsaba adja.   A magyarországi gyártási mennyiség  2010-ben 140 ezer  tonna volt (0.5 kg-os egységre vetítve),  ez 200 millió egységet jelent Nagykőrösön, 130 milliót pedig Békéscsabán.  2010-es adatok szerint, az alapanyag vásárlásra fordított összeg 5,5 milliárd Ft-ot tett ki.

 

A Bonduelle csoport üzleti forgalmának közel 1%-át fordítja innovációra. A cég hazai megjelenése óta komoly beruházásokat folytat  Magyarországon, folyamatosan javítja teljesítményét mind gazdasági, mind pedig minőségi szempontból.  A vállalat közel 10 millió eurót fektetett be a békéscsabai és a nagykőrösi gyárakba, hangsúlyozottan ügyelve a környezetvédelemre.   2008-ban kezdték építeni a békéscsabai és nagykőrösi gyárak mellett található biológiai szennyvíztisztító üzemeket,  melyek mára teljes kapacitással működnek, tisztító tevékenységük hatásfokát jelzi, hogy a kifolyó szennyvíz ma már káros következmények nélkül engedhető az élővízbe, nem veszélyezteti annak élővilágát. Az üzemek összesen 3 milliárd forintból épültek meg.

 

A Bonduelle globális tevékenységéről szólva; a cég 43 üzemet működtet szerte a világban, ebből 34 gyárat Európában, melyekben különböző technológiákkal  konzerv/fagyasztott/friss és konyhakész termékeket állít elő. 

A magyar üzemek 100%-ban konzervek gyártására szakosodtak,  az innen kiinduló export célországai   Közép- és Észak-Európában (Oroszország, Lengyelország) találhatók,  de számos kelet- európai országba, pl. Ukrajnába is szállít a cég.  A magyarországi gyártás 90%-ban exportra kerül, ez az arány az elmúlt években jelentősen nem módosult,  s elmondható, hogy a Bonduelle hazánkból látja el Közép-Európa nagy részét. A hazai üzemek a Bonduelle csoporton belül megbízható gyártóbázisnak számítanak, termelési programjukat hosszú távú szerződések szabályozzák.

A termelők előnye tehát a Bonduellel való együttműködésben;  biztosak lehetnek benne, hogy szállítás után a cég 30 napon belül kifizeti őket…(vannak gyárak, amelyek fél évet is késleltetik a kifizetést.) , vetőmagot ad a cég, plusz előfinanszíroz és vállalja a vetést is, ha kell.

 A Bonduelle termékválasztéka rendkívül széles,  zöldségtermékek, konzerv- és fagyasztott termékek alkotják,a forgalmazott termékek különböző kiszerelést és csomagolást kapnak. A konzervtermékeknél a gyártás során tartósítószert nem alkalmaznak,  a termékek GMO-t (génkezelt összetevőket) nem tartalmaznak, a tartalmat az agronómiai csapat folyamatosan ellenőrzi. Sok országban hagyományosan csak a kukoricával és a zöldborsóval azonosítják a Bonduelle márkát,  hazánkban viszont ezen túlmenően, igen népszerűek a száraz- és szószos babok,  a zöldségkeverékek, valamint a csemegeuborka és az olívabogyó is.  A termékpaletta éppen most bővül egy új termékcsaláddal, a csiperkegombával.

 Gáspár József  a Bonduelle magyarországi termelési igazgatója a hazai leányvállalat tevékenységét ismertette.

Tizenöt-fős csapatával a gyártmányok minőségéért, beérkezéséért, biztonságáért és a termelőkkel való kapcsolattartásért. A Bonduelle alapállása; csak megfelelő minőségű nyersanyagból lehet jó végterméket előállítani,a cég ezért a zárt termelési-termeltetési technológiát alkalmazza minden egyes termelőjénél. Már a termelő kiválasztásakor meghatározzák, milyen feltételeknek kell annak megfelelnie.  A cég adja a vetőmagot,  elő-finanszírozza a termelést, s ha kell, a vetést saját vetőgépeivel intézi.  A Bonduelle adja a vetéstervet, a betakarítási tervet, az öntözési, ill. agro-technológiát.  Betakarítják és szolgáltatás útján beszállítják az árút. Ez a zárt termelési technológia.     

Kapcsolataikban szektor-semlegességre törekednek, de elsősorban a nagy szervezeteket, kft-ket, új-típusú szövetkezeteket és  zrt.-ket tekintik előnyös partnernek, ugyanis véleményük szerint Európában és a világban ez az a méret, amely meghatározza a minőséget. Minimális termőterületnek egy termelőnél 50 hektárt tekintenek, a legnagyobb méretnek pedig 450 hektárt.   

A zöldségek, amelyekkel foglalkoznak;  zöldborsó, csemege kukorica (normál, édes, szuper-édes kukorica) és szárazbab.  Közel 130 termelővel állanak termelési kapcsolatban,  Békéscsaba körül 65-70 km-es körben, a nagykörösi régióban pedig a legtávolabbi termelőjük 170 km-re helyezkedik el.  

A hazai kontinentális klíma miatt nagyon fontos a termés biztonsága, a minőség és a napi ütemezés szempontjából, hogy öntözött területeken történjen a termeltetés. Ilyen területek Békés megyében a Körösök vidékén helyezkednek el, a nagykőrösi régióban pedig a Duna mellékén, ill. a Keleti Főcsatornánál, Szolnok megyében pedig a Tisza mentén. Ezeken a helyeken biztosíthatók az un. „zöld futószalagok".   

A csemege kukoricánál fennálló 100 hektáros termelői területek nagy előnyt jelentenek a termesztésben, még világviszonylatban is, mivel nagy termelői bázison kevés termelővel, zárt technológiai ciklusban lehet a termesztést intézni a minőség megóvása érdekében. Ez a felállás még a thaiföldi termesztőkkel szemben is jelentős versenyhelyzeti előnyt jelent számunkra.   A Bonduelle betelepülésekor 500 hektár volt a csemegekukorica termőterülete, ma 2.250.

 

Tóth László, a nagykőrösi üzem igazgatója elmondta, az üzem elődje, sok más hazai konzervgyárhoz hasonlóan, kis szesz-lepárlóként indult 1923-ban.  A korábbi nagykőrösi konzervgyár 2-es számú telephelye zöldség-feldolgozással és savanyúságok feldolgozásával foglalkozott, 1992-ben vásárolta meg a Bonduelle, s alapozta üzemét a meglévő kukorica és zöldborsó feldolgozásra, idővel megszüntetve a zöldség-üzemet. Új raktárakat és új üzemcsarnokokat épített, a 20 év alatt az 5 ezer tonnás évi termelést mintegy 90 ezer tonnára emelte.  A korszerű minőségbiztosítási elvek figyelembe vételével folyt a fejlesztés, ügyelve rá, hogy a különböző nyersanyag állapotok útvonalai ne keresztezzék egymást.

Jelenleg a 20 ezer négyzetméteres üzemnek 115 állandó dolgozója van, idényben, a borsószezon kezdetétől a kukorica-szezon végéig ez a létszám 200-250-re is duzzadhat.  A feladatok ellátására Nagykőrösön rendelkezésre állanak a jól képzett szakemberek.  A telep előirányzott termelése évi  77 ezer 500 tonna, amelyet idén várhatóan túlteljesítenek.  

A felhasznált konzervdobozok formátuma:  1 kg-os,  fél kg-os (a leggyakoribb),  az egynegyedes, valamint a kétharmados.  Összesen mintegy 200 millió darabot állítanak elő, legnagyobb mennyiségben a negyedes („szingli") formátumból. Emellett van üveges gyártásuk is, zöldborsó és kukorica készül így. Mintegy 90 terméket gyártanak.

Szezon idején, június elsejétől október végéig folyamatos munkarendben, négy termelői műszakban dolgoznak, egyébként három műszakban.  A dobozok többségét helyben be is csomagolják, a szállítás a környező országokba történik. Nagy vevők közé számít a Tesco,  a McDonalds, az Auchane és mások. Minőségbiztosítási rendszerüket folyamatos ellenőrzés alatt tartják, ezt a külföldi partnerek is rendszeresen ellenőrzik. A szint tartása végett évente több 10-milliós beruházásokat eszközölnek minőségbiztosításra.  

A környezetvédelem érdekében az üzem élővíz-felhasználását felére csökkentették az elmúlt 4-5 évben.  

A mindkét telephelyen megépített szennyvíz-tisztító berendezés minősége Magyarországon egyedülálló, a keletkezett, erősen szennyezett szennyvizet gyakorlatilag teljesen megtisztítja, megfelelve a magyar és nemzetközi  normáknak.

A telepen működő számítógépes laboratórium segítségével a termékek élete nyomon követhető, ellenőrizhető az állandó mintavételek útján. Minden doboz visszakövethető, egyedi azonosító kóddal van ellátva.  A feldolgozási munkafolyamat nagymértékben automatizált, emberi kéz érintése nélküli.

 A Bonduelle gyártási folyamata igazodik a szakmában bevált módszerekhez;  a zöldségek betakarítása és a feldolgozás folyamata között csak néhány óra telik el, így a késztermék megőrzi az alapanyag ízét és tápértékét.  

A konzervtermékek 115-130°C-on, hőkezeléssel tartósítottak, ezt a technológiát 1810-ben fedezte fel Nicolas Appert.  A hőkezelés célja, hogy kiirtsa a baktériumokat, így éveken keresztül tárolható a termék szobahőmérsékleten is anélkül, hogy érezhetően veszítene minőségéből. Ennél az eljárásnál ráadásul tartósítószert sem alkalmaznak. A konzervdobozok légmentesek,  belső felületüket is ellátták védelemmel,  egy ún. innert (fólia)réteggel,  ennek hiányában a tartalom savas összetevői kikezdhetnék a doboz falát.  A Bonduelle gyártási előírásai között szerepel, hogy magához a kész, hőkezelt, betöltött dobozhoz legalább öt napig, azok teljes kihűléséig nem nyúlhatnak szabad kézzel a dolgozók, ezzel is segítve a termék tökéletes csíramentességét…   

A késztermék egyébként még további pihentetési folyamatnak van alávetve, nem kerül közvetlenül a forgalomba.

A Bonduelle konzervtermékei közül 11 rendelkezik a Kiváló Magyar Élelmiszer minősítéssel, beletartozik természetesen a cég csemegekukorica-választéka is.

Az Euroastra kérdésére a vezérigazgató megerősítette, a Bonduelle nem gyárt génmódosított alapanyagokból készült termékeket.    

A minőséget az ISO 9000,  az IFS és a DFC szabványokhoz való igazodás biztosítja.  A vetőmagot illetően, a zöldborsót Magyarországon termelt, idehaza bevizsgált vetőmagból,  csemegekukoricát Chiléből és Észak-Amerikából származó, Európában és Budapesten bevizsgált vetőmagból termelnek. (Betegségek kiküszöbölése végett csemegekukorica-vetőmag előállítás Európában, ill. Magyarországon nem zajlik.) Minden egyes tétel nyomon követhető.  

 A Bonduelle Csoport családi vállalkozás, hat generáció óta.  1853-ban indultak, eredetileg élesztő-gyártással.

A zöldségfeldolgozó profilt 1926 óta tekintik magukénak, ezidőtől létezik a Bonduelle márka. Első termékük a dobozba zárt konzerv volt, majd folytatódott a fagyasztott zöldségtermékekkel az 1980-as években,  ezután  kiterjesztették tevékenységüket a friss, zacskós saláták felé. A következő lépés pedig a fogyasztásra kész, magas szinten feldolgozott élelmiszerek előállítása volt.  

A csoport egész történetében jellemző volt a mezőgazdasághoz való kötődés, a mezőgazdasági partnerekkel való kapcsolattartás, ez képezi a mai napig a társaság tevékenységének egyik alap-pillérét.  

Jelenleg a cég világelsőnek számít a feldolgozott zöldség konzerválásának terén,  s a cégvezetés vallja; szakmájuk a zöldség, csak a zöldség, ezt nevezik teljesen tiszta profilnak. Mindenféle zöldség, mindenféle technológiával.  

A piacon jelen vannak saját márkáikkal, de un. vevőmárkás termékekkel is, minden kereskedelmi hálózatban, vendéglátásban, egyedi vevőkiszolgálásban, sőt az ipar területén is, szinte az egész világon.   

2009-ben a legfontosabb kanadai zöldségfeldolgozó céget vásárolta fel a Bonduelle, legfrissebb üzletkötésük Oroszországra vonatkozik, ahol ugyancsak felvásárlás révén várható a cég terjeszkedése.  

Fontos esemény a legutóbbi akvizíció, amely a franciaországi gombafeldolgozó céghálózatot, a France Champignon-t  érinti, a világ elsőszámú gombatartósítóját.  Ezzel a felvásárlással a Bonduelle üzemek száma 43-ra emelkedett a világban.

 A Bonduelle termelésének technológia szerinti megoszlása;  1989-ben az összes árbevétel kétharmada a konzervekből származott, jelenleg ez az árbevétel 50%át hozza, a fennmaradó rész egyenlő arányban oszlik meg a fagyasztott és a frissáru feldolgozás között.  1989-ben a franciaországi eladások az árbevétel 50%-át jelentették, jelenleg már csak 35%-át,  Németország 40%-al nagyon fontos piac és jelentős változást jelent, hogy a bevétel 25%-a már Európán kívüli piacról (Észak-Amerika, Oroszország) származik.

 1975-ben a meglévő két franciaországi üzemmel 150 millió euró árbevételt értek el,  2010-ben pedig már 1 milliárd 567 millió euró volt ez az összeg,  2011-ben jelenleg 1,7 milliárd körül járnak…

A fejlődés jelentős állomása volt a '80-as években a kukorica-feldolgozás beindulása, azóta ez lett a cégcsoport elsődleges terméke, megelőzve a borsót és a zöldbabot. 

A Bonduelle cégnek három saját márkája van;  maga a Bonduelle, a nemzetközi márka, amely minden technológiára vonatkozik, s minden kereskedelmi formára. Másik a Cassegrain, a kizárólag Franciaországban forgalmazott márka, rendkívül erős jelenléttel,  a harmadik pedig az  Arctic Gardens, az USA-ban és Kanadában forgalmazott fagyasztott termékek márkája.  

A termékek 73%-át üzletek forgalmazzák, 20%-át a vendéglátóiparban használják fel,  7%-a ipari alkalmazásra kerül, azaz a  feldolgozott zöldségféléket más cégeknek, pl. az Unilevernek, stb. adják el.  A magas szinten feldolgozott élelmiszerek ellátóhálózata egyenlőre csak Franciaországra terjed ki.  

Mintegy 3.500 mezőgazdasági termelő-partnerrel állanak szerződéses viszonyban, kb. százezer hektáron.

Mezőgazdasági beszállítóikkal minden országban szerződéses kapcsolatban vannak.

A gyártócégi működés koncentrikus ellátási körzetekre épül, a hálózat központja a franciaországi Lille.

 A Bonduelle 1990-ben kezdett tájékozódni a magyarországi konzervipari feldolgozó üzemek körében, majd 1992-ben felvásárolta a meglévő nagykőrösi üzemet. Mivel a gyártás felfejlesztéséhez szükséges energiaellátást Nagykőrösön már nem tudták biztosítani, ezért a Bonduelle 2003. januárjában felvásárolta a békéscsabai üzemet  és új néven,  Bonduna Zöldségfeldolgozó Kft.-ként  folytatta tevékenységét.   2004. december 1-től a Bonduna Zöldségfeldolgozó Kft.  egyesült a Bonduelle Nagykőrös Kft. -vel,  így a két telephely egy irányítás alá került.  

 

A Bonduelle cégcsoport közép-kelet-európai régióját négy ország alkotja: Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia.  Kereskedelmi- és marketing képviselete Budapesten és Prágában működik. A Bonduelle termékválasztékát konzerv és fagyasztott termékek alkotják. Ezek közé tartoznak az alapzöldségek, a zöldségkeverékek, az ízesített babok, a savanyúságok, valamint a fagyasztott termék kategóriában a wok zöldségek is.  A Bonduelle elsődleges célja, hazai üzemfejlesztéseinek mozgatója, hogy a legjobb minőségű készterméket tegye a fogyasztók asztalára, a lehető leghatékonyabb technológiával.  Ennek érdekében folyamatosan fejleszti a gyártástechnológiát, csökkenti a gyártás során felhasznált energiát, veszteségeket.  A cég Magyarországon közvetetten közel 1.000 embert foglalkoztat (beleértve a szezon-munkásokat is), s mintegy 120 beszállítóval van kapcsolatban.   A kezdetektől, 1992 óta nagyon alacsony a cégnél a fluktuáció, az elmúlt 20 évben ezért is válhatott a cég komoly mezőgazdasági tényezővé.

 

A cégcsoport a fenntartható fejlődés ápolásával kapcsolatban megfogalmazta prioritásait, ezek:

– a dolgozó emberrel való törődés,  a termelői világgal és a mezőgazdasági partnerekkel való kapcsolatok,

-a felhasznált növényvédő és rovarirtó szerek és a felhasznált vízmennyiség csökkentése a termelésben, 

-a természeti erőforrások védelme, az energiafelhasználás minimumra csökkentése,

-a táplálkozás és a táplálék minőségére való figyelem a zöldségfélék fogyasztásának elősegítésével,  

-a szállítás, a gépkocsiforgalom lehető legkisebbre szorítása; a kereskedelemnek a lehető legközelebbi ellátó helyről  való kiszolgálása, elsőbbség a sínen történő szállításnak.

 

A Louis Bonduelle Alapítvány fontos küldetésének tartja az étkezési szokásoknak a jótékony hatású zöldségfogyasztás felé való terelését, mindannyiunk érdekében.  A Bonduelle Csoport által 2004 októberében létrehozott alapítvány azon tevékenykedik, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a mindennapi zöldségfogyasztás,  hasznos, érthető és érdekes ráhatás eredményeképpen.  Az ECOG (European Childhood Obesity Group) és a Louis Bonduelle Alapítvány három éve társult egy 10 ezer  eurós európai díj létrehozására,  mellyel egy-egy kiválasztott, a gyermekkori elhízás leküzdésére irányuló tudományos kutatást vagy népegészségügyi tevékenységet jutalmaznak.  2011 szeptember 9-én  harmadik alkalommal adták át az  ECOG és a Louis Bonduelle Alapítvány különdíját Pécsett, a Hotel Palatinusban, az ECOG 21. Európai Konferenciáján.

 www.bonduelle.hu 

http://en.wikipedia.org/wiki/Bonduelle

 Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük