2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bor, mámor, Bénye — Fesztivál az erdőbényei kertekben 2011. augusztus 12 – 14.

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52677"><img class="image image-preview" src="/files/images/benye_0.preview.jpg" border="0" width="446" height="172" /></a></span></p><p>Az erdőbényei borászok által idén harmadik alakalommal megszervezett „<strong><em>Bor, mámor, Bénye"</em></strong> Tokaj-hegyalja és a Zemplén legizgalmasabb bor, gasztró- és művészeti fesztiválja. </p><p> 

Az erdőbényei borászok által idén harmadik alakalommal megszervezett „Bor, mámor, Bénye" Tokaj-hegyalja és a Zemplén legizgalmasabb bor, gasztró- és művészeti fesztiválja.

 

Az erdőbényei borászok által idén harmadik alakalommal megszervezett „Bor, mámor, Bénye" Tokaj-hegyalja és a Zemplén legizgalmasabb bor, gasztró- és művészeti fesztiválja.

 

A rendhagyó, több helyszínen zajló, jazz és népzenei koncertekben, kiállításokban, gyerekprogramokban bővelkedő rendezvény helyszínei az erdőbényei borászatok kertjei, ahol természetesen nemcsak bort kóstolhatnak a látogatók, hanem a legjobb zempléni éttermeknek a tokaji borokhoz komponált ételeit is. Az árnyas kertek egyben koncert és kiállítás helyszínek és a kertekben szétszórva lesznek a gyerekprogramok, kézműves foglalkozások is. Azt szeretnénk, hogy az idelátogatók sétálgassanak a falu utcáin, térjenek be a borászatok portáira, üljenek le a kertben, kóstoljanak ételeket, borokat, hallgassanak zenét és érezzék át a vidék varázslatos hangulatát. Néhány utcán végigsétálva, mindegyik helyszínen egy kicsit más hangulattal lehet találkozni, színes kavalkáddal, igazi egyéniségekkel ….. ez az egész együtt a Bor, Mámor…Bénye.

 

Tokaji borok, zempléni ízek

Ma már egyre többen ismerik fel, hogy az aszúiról híres tokaji borvidék a testes, ásványos és gyümölcsös, szép száraz borok termőhelye is. Külföldön és belföldön is egyre többen beszélnek a tokaji száraz fehérborokról. A Bor, mámor, Bényén több mint 10 borászat kínálatát kóstolhatják meg az idelátogatók.

A magyar gasztronómia egyik legizgalmasabb kérdése a tokaji borok és ételek párosítása. Az egyre divatosabb száraz furmintok is megmozgatják a gasztronómia iránt érdeklődők fantáziáját, de az igazi nagy kihívás a sommelier-ék számára, hogy milyen ételeket kínáljanak a tokaji édes borokhoz.  A Bor, mámor, Bényén megtudhatják, hogy mit gondolnak erről a régió legjobb éttermeinek chefjei és a téma iránt érdeklődő gasztrobloggerek. A meghívott éttermek közül négyen az országos TOP 100 cím viselői, illetve jelöltjei.

A tájház udvarán berendezett piacon zempléni finomságokat és kézműves termékeket vásárolhatnak a látogatók.

 

Gyerekprogramok, kézműves foglalkozások

A fesztivál szervezői a kisgyerekes családok számára is vonzó programot igyekeztek összeállítani. Fellép Gryllus Vilmos, lesznek gólyalábasok, bohócok, kézműves foglalkozások, báránysimogató. Megtekinthető a kovács- és kádárműhelyben zajló munka.

 

A bor, mámor, Bénye a Zempléni Fesztivál együttműködő partnere.

 

12 erdőbényei borászat: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok, Csiszovszki Pince, Homonna, Illés Pince, Karádi-Berger Borászat, Kerékgyártó Pince, Olzevin, Turján Pince, Vay Borászat – Ungváry Krisztián, Vivamus

Hegyalja legjobb Éttermei:

Négyen az országos TOP 100-ból: Sárga Borház Fogadó, Ős Kaján Restaurant, Oroszlános Borvendéglő, Anyukám mondta,

Továbbá: Mádi Kúria, Magita Étterem, Gonda Sajtműhely, Bényei FogadóVendég éttermek és gasztrobloggerek: Anna Grand, Dalit, Grillbolygó, Ízbolygó

Jazz, worldmusic, népzene: Kistehén, Dresch Mihály, Herczku Ágnes,  Jorg Hegemann, Gryllus Vilmos, Váczi Eszter, Édes Málé Trió, The Transform Quintet, Escargoz music group, Nina Jazz, Káosz Kapitány,

 

www.bormamorbenye.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.