Az erdőbényei borászok által idén harmadik alakalommal megszervezett „Bor, mámor, Bénye" Tokaj-hegyalja és a Zemplén legizgalmasabb bor, gasztró- és művészeti fesztiválja.

 

Az erdőbényei borászok által idén harmadik alakalommal megszervezett „Bor, mámor, Bénye" Tokaj-hegyalja és a Zemplén legizgalmasabb bor, gasztró- és művészeti fesztiválja.

 

A rendhagyó, több helyszínen zajló, jazz és népzenei koncertekben, kiállításokban, gyerekprogramokban bővelkedő rendezvény helyszínei az erdőbényei borászatok kertjei, ahol természetesen nemcsak bort kóstolhatnak a látogatók, hanem a legjobb zempléni éttermeknek a tokaji borokhoz komponált ételeit is. Az árnyas kertek egyben koncert és kiállítás helyszínek és a kertekben szétszórva lesznek a gyerekprogramok, kézműves foglalkozások is. Azt szeretnénk, hogy az idelátogatók sétálgassanak a falu utcáin, térjenek be a borászatok portáira, üljenek le a kertben, kóstoljanak ételeket, borokat, hallgassanak zenét és érezzék át a vidék varázslatos hangulatát. Néhány utcán végigsétálva, mindegyik helyszínen egy kicsit más hangulattal lehet találkozni, színes kavalkáddal, igazi egyéniségekkel ….. ez az egész együtt a Bor, Mámor…Bénye.

 

Tokaji borok, zempléni ízek

Ma már egyre többen ismerik fel, hogy az aszúiról híres tokaji borvidék a testes, ásványos és gyümölcsös, szép száraz borok termőhelye is. Külföldön és belföldön is egyre többen beszélnek a tokaji száraz fehérborokról. A Bor, mámor, Bényén több mint 10 borászat kínálatát kóstolhatják meg az idelátogatók.

A magyar gasztronómia egyik legizgalmasabb kérdése a tokaji borok és ételek párosítása. Az egyre divatosabb száraz furmintok is megmozgatják a gasztronómia iránt érdeklődők fantáziáját, de az igazi nagy kihívás a sommelier-ék számára, hogy milyen ételeket kínáljanak a tokaji édes borokhoz.  A Bor, mámor, Bényén megtudhatják, hogy mit gondolnak erről a régió legjobb éttermeinek chefjei és a téma iránt érdeklődő gasztrobloggerek. A meghívott éttermek közül négyen az országos TOP 100 cím viselői, illetve jelöltjei.

A tájház udvarán berendezett piacon zempléni finomságokat és kézműves termékeket vásárolhatnak a látogatók.

 

Gyerekprogramok, kézműves foglalkozások

A fesztivál szervezői a kisgyerekes családok számára is vonzó programot igyekeztek összeállítani. Fellép Gryllus Vilmos, lesznek gólyalábasok, bohócok, kézműves foglalkozások, báránysimogató. Megtekinthető a kovács- és kádárműhelyben zajló munka.

 

A bor, mámor, Bénye a Zempléni Fesztivál együttműködő partnere.

 

12 erdőbényei borászat: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok, Csiszovszki Pince, Homonna, Illés Pince, Karádi-Berger Borászat, Kerékgyártó Pince, Olzevin, Turján Pince, Vay Borászat – Ungváry Krisztián, Vivamus

Hegyalja legjobb Éttermei:

Négyen az országos TOP 100-ból: Sárga Borház Fogadó, Ős Kaján Restaurant, Oroszlános Borvendéglő, Anyukám mondta,

Továbbá: Mádi Kúria, Magita Étterem, Gonda Sajtműhely, Bényei FogadóVendég éttermek és gasztrobloggerek: Anna Grand, Dalit, Grillbolygó, Ízbolygó

Jazz, worldmusic, népzene: Kistehén, Dresch Mihály, Herczku Ágnes,  Jorg Hegemann, Gryllus Vilmos, Váczi Eszter, Édes Málé Trió, The Transform Quintet, Escargoz music group, Nina Jazz, Káosz Kapitány,

 

www.bormamorbenye.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük