Elismert magyar pincészetek boraival újította meg kínálatát a Malév repülőgépei fedélzetén. A fehér-, vörös- és desszertborokat, valamint pezsgőket a légitársaság 34 ország 53 célállomására közlekedő mintegy napi 120 járatán kínálják a Malév légiutas-kísérői a javarészt külföldi utasoknak.

 

   

Elismert magyar pincészetek boraival újította meg kínálatát a Malév repülőgépei fedélzetén. A fehér-, vörös- és desszertborokat, valamint pezsgőket a légitársaság 34 ország 53 célállomására közlekedő mintegy napi 120 járatán kínálják a Malév légiutas-kísérői a javarészt külföldi utasoknak.

 

A januártól megújult borkínálatot a légitársaság Tompa Imre szakújságíró segítségével mutatta be a sajtó képviselőinek legnagyobb, Boeing 767-300 típusú gépének fedélzetén. 

A magyar nemzeti légitársaság hagyományosan nagy gondot fordít arra, hogy utasainak jó minőségű magyar borokat kínáljon, s ezzel a minőségi hazai borok jó hírét terjessze világszerte. Ezt a jó szakását, mist a tuljadonos váltás után is megtartotta. Ezzel a magyar borok egyik legfontosabb nagykövetévé lépett elő, ahol ráradásul ez a marketing nemhogy pénzbe kerülne a borászoknak, hanem pénzt  hoz. Hiszen a terméket a MALÁV megvásárolja.

Az idén január elején megújult borkínálatba hat fehér-, négy vörös-, két desszertbort, valamint két pezsgőt választott a légitársaság. A zsidó liturgikus étkezéshez szükséges úgynevezett koser borok nem szerepeltek a jelenlegi bemutatón, bár volt olyan borászat, aki képes lenne ilyenek szállítására is. A minőségi magyar borokat a business utasoknak bármely napszakban, míg a turista utasoknak a 10.00 óra után induló járatokon kínálják a légiutas-kísérők. 

Egy járatra egyszerre hét fajta bor és egy fajta pezsgő kerül felkészítésre, a business osztályon két-két fajta vörös és fehérbor, egyfajta desszertbor és pezsgő, míg a turista osztály kínálatában egy-egy fajta fehér és vörösbor szerepel. A tendernyertes borok folyamatosan váltják egymást a fedélzeten, ezzel is változatosabbá téve a légitársaság borkínálatát.

A Malév kétfordulós bor-tenderére 12 pincészet összesen 84 borfajtával jelentkezett, melyek közül a légitársaság szakértő zsűrije 9 pincészet 14 borát választotta ki a bor érzékszervi értékei és természetesen marketing- és pénzügyi szempontok alapján. A kiválasztott pincészetek borai már számos alkalommal nyertek rangos szakmai elismeréseket, érmeket. Öten közülük a Népszabadság 77 legjobb magyar pincészet című, szakújságírók által összeállított kiadványában is szerepelnek, egyikük, mint „Az Év Pincészete 2004" díj tulajdonosa.

A borkóstolóval egybekötött sajtóbemutatón Leonov Péter, a Malév vezérigazgatója kiemelte: „A Malév fedélzetére lépő utas Magyarországra érkezik, az italválasztékunkon keresztül is az országgal ismerkedik. A magyar nemzeti légitársaság egy kicsit az ország kirakata is, s ebben a környezetben kiemelt szerepet szánunk a magyar borok bemutatásának."

Sajtok és gyümölcsökSajtok és gyümölcsök

A kóstoló során stílszerűen a megfelelő fedélzeti menü elemekkel párosítva mutatták be a borokat: a fehér borokhoz a háromféle sajt, illetve sajt gyümölcs összeállítást adták fel, a vörösborokhoz a marhapörköltet sajtos nokedlivel, a desszerborokhoz pedig haromféle sütemény dukált.

Mester Zoltán vezérigazgató-helyettes a Malév-utasok borfogyasztási szokásairól adott információt: „A Malév utasai összesen 291 ezer palack bort és pezsgőt fogyasztottak a fedélzeten 2007-ben. A legtöbb, 160 ezer palack (120 ezer liter) a vörös borból fogyott, míg a fehérborból összesen 91 ezer palacknyit (68.250 liter) szolgáltak fel a légiutas-kísérők. Ezek a számok is jól mutatják a Malév fedélzetén kínált borok jelentős marketing értékét."

Marhapörkölt sajtos nokedlivelMarhapörkölt sajtos nokedlivel

A Malév járatokon pezsgőből 31.000 0,2 literes és 2.300 0,75 literes palack (összesen 7925 liter) fogyott, míg a Tokai aszúból 7000 palacknyit fogyasztottak a business utasok (1750 liter) az elmúlt esztendőben. A business osztályon összesen 113.300 palack (64.450 liter) pezsgő és bor, míg a turista osztályon 178 ezer palack (133.500 liter) bor fogyott el.

Tompa Imre szakújságíró az eseményen hangsúlyozta: „A Malév bortenderén olyan jó minőségű, modern, a gyönyörűen fejlődő magyar borkultúrát méltón képviselő borok nyertek, melyekből a pincészetek a kellő mennyiséget is képesek biztosítani. A szakszerűen és szerencsés kézzel kiválasztott borok még a legfontosabb borvidékeket is reprezentálják, hiszen megjelenik itt Tokaj, Villány, Eger és a remek magyar pezsgőkből is néhány. Ha az országot nem, vagy kevéssé ismerő utas egy jó pohár bort kap a fedélzeten, azt fogja mondani: ez egy jó kis ország lehet. Nagyon fontos tehát az a még kevéssé ismert sajátos médium-szerep, amit a Malév a magyar bor marketingjében ezekkel a meghökkentő mennyiségekkel betölt. Ebből is látható, hogy az utasok nagyon szívesen fogyasztanak bort repülés közben. A mai sajtóbemutató ezért a lassan éledező bormarketing lényeges eseménye".

A jelenlévő újságírók meggyözödhettek arról,  hogy jellegzetes, a hazai választék felső, illetve felső közép kategóriáját képező borok kerültek be a fedélzeti kínálatba. Olyanosk, amelyeknek nagyrészt markáns izük van. Ez azért is fontos, mert abban a magasságban és (belső) légnyomáson, ahol a repülőgép közlekedik az emberek izérézéke megváltozik. Ezt a korszerű reptéri konyhák menüfejlesztő szakácsai most már mindig figyelembe veszik.

A Malév fedélzeti magazinjának márciusi számától induló sorozatban is nagy teret szán Magyarország híres borvidékei és a fedélzeti borkínálatot szállító pincészetek bemutatására. Ám, a légitársaság nemcsak a borokkal közvetíti utazóközönsége számára Magyarország értékeit, hiszen már eddig is minden lehetőséget megragadott, hogy nemzeti légitársaságként fedélzeti kommunikációs eszközeivel bemutassa Budapest és az ország vonzó turisztikai célpontjait. oneworld taglégitársaságként jelenleg is nagy szerepet vállal a Budapestet népszerűsítő Budapest Winter Invasion kampány terjesztésében. A Malév szövetségi tagsága révén pedig a világ több mint 140 országának 650 célállomására közlekedő napi 7800 oneworld-járat havonta átlagosan több mint 20 millió utashoz juttatja el Budapest meghívását mintegy 2100 repülőgép fedélzetén, öt hónapon keresztül.

A Malév fedélzetén kínált borok a 2008-as esztendőben:

Törley Pezsgőpincészet Kft.

Kemendy Selection Pázmándi Cabernet Sauvignon – Pinot Noir 2003

Francois President Brut 2004/2005

Hungaria Extra Dry

http://www.torley.hu/

Kőporos Borászat Kft.

Egri Cabernet sauvignon 2005

Vivamus Bt.

Tokaji szamorodni édes   1995

Tokaji szamorodni száraz   1995.

http://www.vivamuswinery.net/

PolgárBor Termelő és Kereskedelmi Kft.

Hárslevelű 2006

http://www.polgarpince.hu/

Vylyan Vinum Kft.

VYLYAN Rizling 2006 / 2007

http://www.vylyan.hu/

Dereszla Kft.

Tokaji aszú  3 puttonyos   2000. 

Tokaj Kereskedőház Zrt.

http://www.tkrt.hu/

Tokaji furmint száraz  2006.  

Egri Korona Borház

Selection Egri Bikavér 2003

http://www.koronaborhaz.hu/

Hilltop Neszmély Zrt.

Hilltop Neszmélyi Chardonnay 2006

Hungaro Neszmélyi Cserszegi Fűszeres 2006

Hilltop Szekszárdi Merlot 2004

http://www.hilltop.hu/

www.malev.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük