2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Borzongjunk együtt az orchideákkal!

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44821"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Dracula%20orchidea.thumbnail.jpg" border="0" alt="Dracula orchidea" title="Dracula orchidea" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Dracula orchidea</strong></span></span> A Magyar Orchidea Társaság ezúttal különleges, misztikus kiállítást rendez Magyar Mezőgazdasági Múzeum-ban: a pompás virágok mellett a látogatókat maga Drakula gróf várja!

dracula orchideaDracula orchidea A Magyar Orchidea Társaság ezúttal különleges, misztikus kiállítást rendez Magyar Mezőgazdasági Múzeum-ban: a pompás virágok mellett a látogatókat maga Drakula gróf várja!

dracula orchideaDracula orchidea A Magyar Orchidea Társaság ezúttal különleges, misztikus kiállítást rendez Magyar Mezőgazdasági Múzeum-ban: a pompás virágok mellett a látogatókat maga Drakula gróf várja!

A hideg őszi-téli éjszakákkal együtt megérkezett az esti filmnézések ideje is, és mi illene jobban az esős novemberhez, mint a régi klasszikusok – köztük Lugosi Béla híres Drakulája. Ám ha akarunk, idén személyesen is találkozhatunk Draculákkal és Lugosi Bélával – méghozzá a múzeumunkban megrendezett Orchidea- és Bromélia Kiállítás során, ahol misztikus, izgalmas hangulat uralkodik majd.

Amennyiben azt hisszük, hogy orchideát tartani, nevelni nem egyszerű dolog – a Dracula orchideákra mindez még inkább igaz. A különleges növény a dél-amerikai hűvös, nedves köderdők mélyén él, ahol a nappali hőmérséklet ritkán emelkedik 20 ˚C fok fölé, míg a levegő páratartalma a nap túlnyomó részében eléri a 90%-ot. Megfelelő tartásukhoz tehát itt, Európában is hasonló körülményeket kell teremteni: üvegházban kell nevelni őket, amelyet nyáron hűteni, télen pedig fűteni kell.

És hogy honnan a név? A Draculák ?keresztapja" Dr. Carlyle Luer, aki 1970-ben egy új növény-csoportba sorolta ezeket az egzotikus virágokat. Az elnevezést inspirálhatta a Dracula orchideák szellemarcra emlékeztető virága – de az is lehet, hogy Luer a latin ?sárkány" szóból alkotta meg a kis sárkányt, sárkányocskát jelentő elnevezést.

A növények titokzatosságához az is hozzájárul, hogy speciális igényeik miatt gazdáik nem szívesen viszik őket kiállításokra, rendezvényekre, hiszen nem megfelelő körülmények között a növények elhullatják virágaikat és leveleiket. A novemberi orchidea-kiállítás látogatói tehát egyedülálló attrakció szemtanúi lehetnek.

És ha valaki még több drakulára lenne kíváncsi, annak sem kell csalódottan hazamennie, hiszen a Vajdahunyad vár egyik eldugott zugában található Lugosi Béla, a "magyar Drakula" szobra. Senki sem tudja, kik helyezték el ott az alkotást, és hogy mikor került oda, egy azonban biztos: a látogatók, csak úgy, ahogy a névrokon orchideák, Drakula vigyázó szemei előtt lesznek.

A három napos kiállítást idén is vásár kíséri majd, ahol a magyar kereskedőkön kívül osztrák, német és olasz árusok is bemutatják portékájukat.

Fővédnök: Szilágyi Tibor színművész

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Nyitva tartás:

10.00-18.00 óra között

Jegyárak:
felnőtt: 1500 Ft, diák és nyugdíjas: 800 Ft
csoportos (10 fő felett): 800 Ft
családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermek): 3800 Ft

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.