2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bosszú

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/40164"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/advoc.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Nem értem, miért kell bosszút lihegni Magyarországon Olyankor is, amikor a bosszú tárgya nem érdemli meg. Ilyenek most olimpiai sportolóink, akik valami miatt kénytelenek elhagyni az országot. Vannak olyanok - ilyen például Janics Natasa - ahol a családi okok miatt távozik, de ebben közrejátszott a féltékenység, az itthoni vegzálás is. Ne haragudjatok rám, mondta sírva, amikor bejelentette távozását.</p> <p> 

advoc.thumbnailNem értem, miért kell bosszút lihegni Magyarországon Olyankor is, amikor a bosszú tárgya nem érdemli meg. Ilyenek most olimpiai sportolóink, akik valami miatt kénytelenek elhagyni az országot. Vannak olyanok – ilyen például Janics Natasa – ahol a családi okok miatt távozik, de ebben közrejátszott a féltékenység, az itthoni vegzálás is. Ne haragudjatok rám, mondta sírva, amikor bejelentette távozását.

 

advoc.thumbnailNem értem, miért kell bosszút lihegni Magyarországon Olyankor is, amikor a bosszú tárgya nem érdemli meg. Ilyenek most olimpiai sportolóink, akik valami miatt kénytelenek elhagyni az országot. Vannak olyanok – ilyen például Janics Natasa – ahol a családi okok miatt távozik, de ebben közrejátszott a féltékenység, az itthoni vegzálás is. Ne haragudjatok rám, mondta sírva, amikor bejelentette távozását.

 

Mások csendesebben, de szintén elhagyják Magyarországot. Más nemzetek fiaiként, lányaiként kívánják tovább folytatni versenyzői pályafutásukat. És akkor egyes nagy sportolók – például Buzánszky Jenő és Storcz Botond  – még olyan javaslatokat tesznek, (http://www.origo.hu/sport/egyeb/kajak-kenu/20121010-elvenne-janics-jaradekat-az-aranycsapat-legendaja.html) hogy rúgjunk beléjük még egyet:Vonjuk meg a munkával kiérdemelt olimpiai juttatásukat, ha külföldre távoznak. Miért? Nyertek vagy sem. Ha nyertek akkor munkájukkal érdemelték ki. És mivel nem bűnöztek nem válták rá méltatlanná. (Bár ezen a záradékon is lehetne kicsit finomítani….) Vagy bűnözés, ha valaki másik országba költözik? A javaslattevők mindenestre emberileg, sportemberileg leszerepeltek!

 

Bosszú! Kiáltanak egyesek: gebedjetek meg, ha nem akart itthon maradni. Mintha Jóságos Kádár János bácsi szelleme sikoltott volna fel az idők homályából. Aki elhagyja hazáját, annak felejtés, vagyonelkobzás dukál! De hol is vagyunk? A hatvanas években, vagy éppen 1957-ben?

 

Sok olyan jelenség van, ami látszólag kenetteljes magasztos eszméket hordoz. Ugyanakkor mélységesen sért embereket. Ilyen a röghöz kötés, mely a régi jobbágy rendszert idézi. Legyen szó sportolóról tanulóról, vagy bárkiről. És az ideológia, amivel ezt megindokoljuk mellékes. Mert hatalmi eszközökkel elintézni valamit, erőt fitogtatni nagyon kellemes dolog. A Hatalomnak. Nem kell beismernie gyengeségét. Hogy nem tud anyagilag és emberileg megfelelő környezetet teremteni. Helyette bosszút kiált. És áll.

 

Nagyon szépen lehet ehhez olyan ideológiát gyártani, hogy azemberek kevésbé gondolkodó része helyeslően bólogasson. Csak akkor kiáltana bíróságért (hiába) igazságért, amikor esetleg éppen őt vagy saját hozzátartozóját érintené a buli. Mert akkor őt érinti. És más emberfia: Nos nem is ember. Valamiféle tárgy, aki szenvedjen, ha ilyen hűtlen. Mert aljas mocskos hazaáruló, aki mindent megérdemel, ha úgy dönt feladja. Nem bírja azt a környezetet, vagy esetleg szíve (felsége, férje, gyereke) külföldre húzza.

 

Egy dologról elfeledkezünk: Ha kitolunk vele, sokan akkor is vállalják. Csak akkor egy barát helyett egy sértett ember kerül külföldre, aki – tisztelet a kivételnek – utána természetesen törleszt. (sokan vannak belőlük az USA-ban, és a z EU-ban…) Magam is találkozom itt külföldön olyan magyarokkal, akik sérelemmel telve – és itt felelős pozícióban mondjuk a választott hazájuk vagy éppen egy nemzetközi szervezet tisztségviselőjeként – igyekeznek törleszteni Magyarországnak. Összemosva mindenkit egy egységes masszába. Vajon minden embert bűnözőként kell kezelni? Eltiporni, bosszút állni? Ez nem változik, hiába változnak a kormányok. Ez a HIVATAL sajátja és ezen ugy látszik senki sem tud vagy akar változtatni.

 

Ilyenkor joggal kérdezheti a gondolkodó és hazáját tényleg szerető értelmiségi: Miért jó ez nekünk? Miért jó ez az örökös ellenség-gyártás? Nincsen nekünk elég ellenségünk e nélkül is?

 

Tett Magyarország egy gesztust a világban élő Magyarok felé:felajánlotta a magyar állampolgárság egyszerű visszaszerzésének vagy megkapásának lehetőségét. Itteni tapasztalataim alapján mondhatom, hogy ezt rugalmasan, tisztességesen intézik. És ugyanakkor az otthon élőkkel szemben mér nem vagyunk ilyen méltányosak.

 

Minden ember szabadnak születik. E szabadságban benne van a nyelv, a vallás és a lakóhely szabad megválasztásának joga. Jog az kérem van, de kétséges hogy ebből mennyit lehet érvényesíteni vagy hagyják-e érvényesíteni a gyakorlatban. Mert néhány dollárcentért otthoni hivatalnokaink a legyek még röptében is. Mert miként másként lehet értékelni azt a jogszabályt, amelynek alapján sok itt élő vagy kettős állampolgársággal rendelkező honpolgárunk nem mer kocsival hazamenni, mert nehogy leszedjék a rendszámot és megbüntessék, mint adócsalót! Filléres bevétel a magyar államnak, de nagyon nagy presztízsveszteség.

 

Hasonlóan csodás az a rendeletük is, ha valakinek otthon bejelentett lakcime van, nagyon sok esetben fizessen TB-t, akkor is ha külföldön adózik, dolgozik. De hiába van kettős adózást kizáró egyezmény, azt mondják az EGT és az EU kivételével nincsen kettős TB- kizáró egyezmény. Jó pár embernek segítettem szívességből kijelentkezni a magyar TB hatálya alól…. A megtakarítás minimális, a bevétel minimális. A rossz szájí maximális. Akkor lássam őket amikor a hátam közepét. És a baj, hogy ezt már a Bécsben élő magyarok közül is sokan mondják.

 

Vajon ki az a rossz tanácsadó, ami ilyen utakra viszi a hazai törvényhozást? Qui prodest? Kinek áll mindez az érdekében?

 

ADVOCATUS DIABOLI

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.