2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Both Miklós és a Palimo Story

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80509"><img class="image image-preview" src="/files/images/both.preview.jpg" border="0" width="462" height="413" /></a></span>A Fonó kiadásában megjelent a Both Miklós által fémjelzett rendkívüli tehetségkutató program során létrejött zenekar, a Palimo Story lemeze. Több mint 10 ezer kilométer, országjárás tehetségek után, keresés úgy, ahogy Bartók Béla tette volna... </p> <p> 

A Fonó kiadásában megjelent a Both Miklós által fémjelzett rendkívüli tehetségkutató program során létrejött zenekar, a Palimo Story lemeze. Több mint 10 ezer kilométer, országjárás tehetségek után, keresés úgy, ahogy Bartók Béla tette volna…

 

A Fonó kiadásában megjelent a Both Miklós által fémjelzett rendkívüli tehetségkutató program során létrejött zenekar, a Palimo Story lemeze. Több mint 10 ezer kilométer, országjárás tehetségek után, keresés úgy, ahogy Bartók Béla tette volna…

 

Both Miklós (Napra, Folkside) és barátja Csoóri Sándor (Buda Folk Band) tavaly ősszel bejárta az ország különböző régióit, ahol a hallomásokban bízva, vagy csak megérzéseikre hagyatkozva kutattak fiatal zenészek után.  A rendkívüli tehetségkereső program eredményeként kiválasztott tíz zenész – többek közt hét roma tehetség -, egy workshop keretében megtanulta az együttesre írt és hangszerelt Both Miklós szerzeményeket. Az egész folyamatot egy filmes stáb követte és az így készült dokumentumfilmeket a Duna Televízió már közvetíti. A zenei anyag a Fonó kiadásában került korongra és megvásárolható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél.

A teljes program a Ragyogó Évezred Kft. gondozásában valósult meg, producere Tóth Erzsébet. A Ragyogó Évezred Produkció által készített dokumentumfilm-sorozat megtekinthető a Youtube-on.

http://www.youtube.com/playlist?list=PL4FKsyD3zwXu2vbQh4Rwv7Kj-NeevZOmu

 

Both Miklós egyedülálló tehetsége, zeneszerzői és előadóművészi kvalitásai által olyan zene született, amely különlegesen egyesíti mindazon zenei kultúrát, amelyekkel a városokban és falvakban találkozhatunk. Jelen vannak a nagyvárosi hatások, ahogyan a hagyományos kultúra is. Az együttes a zenén keresztül olyan új oldaláról mutatja be az országot, ahogyan korábban még nem hallhattuk.

 

A zenekar:

 

Both Miklós – A projekt vezetője, zeneszerző, gitáros Kétszeres Fonogram-díjas, Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Napra együttes énekese, gitárosa, a Both Miklós Folkside projekt alapítója. Számos workshop fűződik nevéhez, Európa-szerte zenei műhelyek vezetésével kereste a bizonyítékot kultúrák és művészetek egybecsengésére. "A Palimo Story rávilágít az országnak egy olyan arcára, amit jobban meg kellene ismernünk."

 

Csoóri Sándor "Sündi" Junior Prima díjas brácsás, előadóművész, népzenész, a Buda Folk Band vezetője. Családja révén gyermekkorától kezdve körülveszi a művészet és annak szeretete. Zenekarával megteremti a Magyar Világi Népzene műfaját. "Ebben a történetben az is egy üzenet, hogy modern hangszerelésben a Kárpát-medencei zenekultúra, mennyire tudott archaikus és egyben kortárs is maradni…"  

 

Balog Tamás ‘Cérna' – tambura. Mohácson él, fő hangszere a tambura. 10 éves korától Versendi Kovács József tanítványa volt, azóta is minden percét az apró hangszerrel kezében tölti. A Palimo Story számára a változás, az új élmények projektje. "Ha minden rendben lesz és mindenkinek marad ideje a Palimo Storyra, akkor nekem ez a jövőmet is jelentheti…"

 

Báder Dzsoni János – cimbalom. Kápolnai muzsikus családból származik. Már 7 éves korától jelen van az életében a zene, a cimbalom hangján nőtt fel. A mai napig a cimbalomjáték és a zene teszi ki mindennapjait. "A Palimo Story a tanulást, más tehetségek megismerését és az ismertség lehetőségét hozta el számomra…".

 

Bíró Márti – ének. Dávodon él családjával, már kislánykora óta énekel – szinte mindenhol, a nap minden percében. Számára a zene kitörési lehetőség, nyelv, amivel mesél magáról, életcél, ami erőt ad és új célokat. "A Palimo Story nekem a zenét jelenti, a barátokat, emlékeket és valami új kezdetét…"

 

Gárgyán Zoltán – szaxofon. A Dunaújvárosi muzsikus 15 éve zenél, szaxofonon, tárogatón és klarinéton játszik, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanulója. "A legfontosabb nekem az egymástól tanulás lehetősége, az otthonról hozott értékekből történő merítés… Fiatalok, akik saját zenei nyelvüket beszélik és mesterségüket kizárólag apáiktól tanulták…"

 

Horváth Péter – dob. A budapesti muzsikus 14 éves kora óta dobol, mindennapjait a zenélés tölti ki. A Palimo Story számára új emberek megismerését jelentette és önmaga kipróbálását egy számára eddig szokatlan zenei felállásban, új stílusban. "A Palimo Story egy nagyon jó társaság, ahol mindenkitől lehet tanulni valamit…"

 

Kállai Géza – basszusgitár. A budapesti születésű muzsikus már kiskora óta foglalkozik a zenével, nagybőgőn és basszusgitáron játszik. A zenélés mellett hobbiszinten sofőrként dolgozik. "A Palimo Story nagy lehetőség lehet a fiataloknak. Én jól érzem magam a zenekarban, jó a társaság, szeretem Miki zenéit, remek csapat vagyunk!"

 

Milák Richárd – gitár. Pécsett él, 5 éve játszik gitáron. Életét, mindennapjait a muzsikálás tölti ki. Számára a program óriási lehetőség, mert így nem csak érvényesülhet, de rátalálhat egy olyan zenei körre is, ahol jól érzi magát. "A Palimo Story nekem egy megvalósult álmot jelent; sok jó barátságot kötöttem, szinte testvéri szinten…"

 

Oláh Dániel ‘Kobra' – ének. A Jászapátiról származó fiatal alig volt néhány éves, amikor egy életre a zene szolgálatába szegődött. Az ének mellett gitáron, tamburán és szintetizátoron játszik. A zene számára olyan, mint másnak a levegővétel, a nap minden percében valamiképp ezzel foglalkozik. "A Palimo Story lehetőség arra, hogy tágítsam zenei tudásomat, bővítsem ismereteimet és lehetőség arra, hogy a világ megismerjen."

 

Rácz Richárd – billentyűs. Salgótarjánból származik, a szintetizátor mellett zongorázik. A muzsikálás mellett a helyi Oktatási Központban dolgozik. A projekt legélvezetesebb pillanata számára a profi hangstúdióban történt munka volt, valamint a próbafolyamat együttzenélései. "A Palimo Story életem egyik legfontosabb projektje és meg fogok mindent tenni, hogy sokáig jelen tudjak lenni benne…"

 

Sára Csobán – szaxofon. A győri muzsikus a zenével nőtt fel s évek óta ezt tölti ki életét. A program számára az új és idegen zenei műfajokban való kalandozás lehetőségét hozta el, élményeket, barátságokat és a cigány kultúra olyan oldalának megismerését, melybe eddig nem látott bele. "A Palimo Story nekem: pálinka, limonádé, muzsika, Zánka… és a Többiek!"

 

CD tracklista:

1. Aki engem keres

2. Miért nincs otthonom

3. Istenem

4. Hajnal

5. Ha jön az éj

6. Szerettelek sok ideig

7. Ez a dolog jó dolog – Lassú

8. Ez a dolog jó dolog – Csárdás

9. Ez a dolog jó dolog – Friss           

10. Hallgató

Zeneszerző: Both Miklós, dalszöveg: Babiczky Tibor és Both Miklós

 

http://www.fono.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.