Az Európai Ifjúsági Sajtószövetséggel[1] és a Café Babellel[2] együttműködve a Bizottság Bővítési Főigazgatósága elindította a fiatal újságírók számára kiírt, 2009-es Európai Fiatal Újságíró Díj páneurópai pályázatot.

 

 

Az Európai Ifjúsági Sajtószövetséggel[1] és a Café Babellel[2] együttműködve a Bizottság Bővítési Főigazgatósága elindította a fiatal újságírók számára kiírt, 2009-es Európai Fiatal Újságíró Díj páneurópai pályázatot.

 

Európa idén ünnepli a vasfüggöny lebontásának huszadik, illetve nyolc közép- és kelet-európai ország, köztük Magyarország, valamint Málta és Ciprus EU-csatlakozásának ötödik évfordulóját. Ezek az évfordulók különösen ösztönözhetik a leendő vagy hivatásos újságírókat szerte Európában arra, hogy átgondolják és kifejezzék az Európai Unió bővítésével kapcsolatos nézeteiket.

A tavalyi pályázat sikerét követően az Európai Bizottság több fiatal újságírónak kínál lehetőséget tehetségük megcsillogtatására. Az írott online vagy nyomtatott cikkek mellett a 2009-es díj rádiós újságírók számára is nyitva áll.

A pályázatra 2009. február 1-től május 31-ig lehet jelentkezni. Mindkét kategóriában minden pályamű témájának kapcsolódnia kell az EU-bővítéshez és/vagy az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelésekhez. Pályázni 17 és 35 éves életkor között lehet, valamely EU-tagállamból, tagjelölt országból vagy potenciális tagjelölt országból (Nyugat-Balkán és Törökország).

„Nagy örömmel tekintek e pályázatra, melyet már második alkalommal hirdet meg a Bizottság. Kíváncsian várom a fiatal európai újságírók meglátásait. A fiatalok generációjuk fontos véleményformálói, a pályázat pedig alkalmat ad nekik arra, hogy megoszthassák tapasztalataikat és európai jövőnkkel kapcsolatos elképzeléseiket. Részvételük az európai gyakorlatban és politikában további lendületet ad majd a vitáknak, és párbeszédre ad lehetőséget" – hangsúlyozta Olli Rehn bővítésért felelős európai biztos.

A pályaművek értékelésénél a nemzeti zsűrik tagjai a beadott cikkekben és rádiós anyagokban megnyilvánuló újságírói tehetséget értékelik. A pályaműveknek az Európai Unió bővítésével kapcsolatos témáról kell szólniuk. Nevezni a pályázat honlapján lehet: http://www.eujournalist-award.eu/. A weboldal tájékoztat az EU bővítési politikájáról, érdekes tippeket ad az újságírói karrier építéséhez, valamint egy interaktív blog is a részét képezi.

A nyertes cikkek és rádiós anyagok felkerülnek a pályázat honlapjára, a cikkeket pedig egy kiadványban is megjelentetik. Az Európai Fiatal Újságíró Díj 2009 35 nemzeti nyertese meghívást kap egy 2009. augusztus végén/szeptember elején szervezett kulturális és történelmi kirándulásra, Berlinbe. A német főváros idén ünnepli a berlini fal lebontásának huszadik évfordulóját. A kirándulás végén a nyertesek az EU képviselőivel, politikusokkal, nagykövetekkel és hivatásos újságírókkal találkozhatnak.

A jelentkezéshez kapcsolatos információkért kérjük, látogasson el a http://www.eujournalist-award.eu/ honlapra.


[1] European Youth Press, 48 000 fiatal európai újságírót tömörítő szervezet

[2] Aktuális témákkal foglalkozó 7 nyelvű európai internetes magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük