2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bővül a nemzetiségi tankönyvpiac — Konferencia a nemzetiségi tankönyvkiadásról

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/27354"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_0.thumbnail.png" border="0" width="76" height="100" /></a></span> <p>A Nemzeti Tankönyvkiadó és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet „A nemzetiségi tankönyvkiadás- és fejlesztés új irányai" címmel rendezett konferenciát. A Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. egyik fő célja, hogy lehetővé tegye a magyarországi nemzetiségi iskolák számára a különböző tantárgyak minőségi, anyanyelven való tanulását, tanítását a lehető legkorszerűbb taneszközökkel. </p><p>

  1 0.thumbnail

A Nemzeti Tankönyvkiadó és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet „A nemzetiségi tankönyvkiadás- és fejlesztés új irányai" címmel rendezett konferenciát. A Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. egyik fő célja, hogy lehetővé tegye a magyarországi nemzetiségi iskolák számára a különböző tantárgyak minőségi, anyanyelven való tanulását, tanítását a lehető legkorszerűbb taneszközökkel.

  1 0.thumbnail

A Nemzeti Tankönyvkiadó és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet „A nemzetiségi tankönyvkiadás- és fejlesztés új irányai" címmel rendezett konferenciát. A Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. egyik fő célja, hogy lehetővé tegye a magyarországi nemzetiségi iskolák számára a különböző tantárgyak minőségi, anyanyelven való tanulását, tanítását a lehető legkorszerűbb taneszközökkel.

A Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) 2009. május 22-én „A nemzetiségi tankönyvkiadás- és fejlesztés új irányai" címmel tartott konferenciát, melynek célja, hogy bemutassa a magyarországi nemzeti etnikai kisebbségi oktatásban részt vevő szakembereknek a két szervezet szerepét a hazai tankönyvkiadásban, fejlesztésben és a nemzetiségi pedagógiai szakmai szolgáltatásban.

A konferencián elhangzott előadások elsősorban a nemzetiségi tankönyvkiadást és annak fejlesztését érintő kérdéseket járták körbe, de emellett szó esett az új tankönyvpályázati rendszerről és a nemzetiségi tankönyvkiadás feltételrendszeréről is. Ezen kívül a résztvevők tájékozódhattak a magyar közoktatásban különös hangsúllyal bíró kompetencia alapú oktatás nemzetiségspecifikus vonatkozásairól, valamint a tananyagfejlesztéssel és a programcsomagok összeállításával összefüggő lehetőségekről.

A Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. nemzetiségi szerkesztőségének legfőbb célja, hogy lehetővé tegye a magyarországi nemzetiségi iskolák számára minél több nyelven, a lehető legszélesebb spektrumban az anyanyelv és irodalom, népismeret, valamint a közismereti tárgyak anyanyelven történő tanítását, tanulását. Ennek szellemében a kiadó nemzetiségi szerkesztősége a magyarországi nemzetiségek számára anyanyelven írott (német, szlovák, szerb, horvát, román, görög, bolgár, szlovén) tankönyveket ad ki, illetve a magyar tankönyvek nemzetiségi nyelvű fordításait jelenteti meg.

A Nemzeti Tankönyvkiadó nemzetiségi főszerkesztője, dr. Takács Edit a konferenciával kapcsolatban elmondta: „A kiadó elsődleges törekvése, hogy olyan korszerű taneszközökből tanulhassanak anyanyelvükön a nemzetiségi diákok, amelyekkel nemcsak az adott tantárgy ismeretanyagát sajátíthatják el magas fokon, hanem nyelvi identitásuk megőrzésében is támogatják őket. A 2009/2010-es tanévre tovább bővítettük nemzetiségi tankönyveink eddig is széles választékát, így idén 46 új tankönyvünk jelenik meg."

A konferencia keretein belül sor került az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum nemzetiségi tankönyvgyűjteményének, a nemzetiségi tankönyvszobának átadására is. A szervezők szerint a tankönyvgyűjtemény és tankönyvszoba a jövőben kutatási célokat szolgálhat, valamint helyszínt adhat új tankönyvek – szerzők és kiadók közreműködésével történő – bemutatásának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.