2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bővült a DAB+ digitális rádió kísérleti sugárzása, kaphatóak az első – többnormás – vevőberendezések

8 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23450"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/P2190672.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Budapest és környéke kibővült tartalommal, továbbra is élvezheti a  DAB+  digitális rádiós kísérleti sugárzást, a  DAB+  digitális rádiókészülékek üzleti forgalomba kerülnek Magyarországon.  Ezek a témák szerepeltek a2009. február 19-i  Antenna Hungária tájékoztatón.  </p><p>

p2190672.thumbnailBudapest és környéke kibővült tartalommal, továbbra is élvezheti a  DAB+  digitális rádiós kísérleti sugárzást, a  DAB+  digitális rádiókészülékek üzleti forgalomba kerülnek Magyarországon.  Ezek a témák szerepeltek a2009. február 19-i  Antenna Hungária tájékoztatón. 

p2190672.thumbnailBudapest és környéke kibővült tartalommal, továbbra is élvezheti a  DAB+  digitális rádiós kísérleti sugárzást, a  DAB+  digitális rádiókészülékek üzleti forgalomba kerülnek Magyarországon.  Ezek a témák szerepeltek a2009. február 19-i  Antenna Hungária tájékoztatón. 

A vállalat műsorterjesztési és műszaki szolgáltatási igazgatója, Kárpáti Rudolf ismertette a változásokat.

p2190673.thumbnailA  DAB+  rendszerű digitális földfelszíni rádió kísérleti sugárzása újabb programokkal, a Sláger Rádió és a Magyar Katolikus Rádió csatornáival bővült, az elérhető programok száma így nyolcra emelkedett.  A kibővült tartalom még vonzóbbá teheti a digitális műsor hallgatását a potenciális ügyfelek számára, ez pedig kifizetődővé teszi a DAB+ digitális rádiókészülékek forgalmazását Magyarországon is.  A tájékoztatón az új készülékfajta forgalmazói is bemutatták az elérhető készülékeket.   Schmidt Attila, az Optitech Kft. kereskedelmi ügyvezető igazgatója és Tímári Sándor,  az Infopatika Kft. értékesítési igazgatója ismertette a választékot.

 

1.1. p2190677.thumbnail 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.

Kárpáti Rudolf  rámutatott, a digitális rádiózásra való átállás nemzetközileg is a kezdeti lépéseknél tart, néhány ország kivételével (pl. Szingapúr, Ausztrália).  A magyar választás, a DAB+ a legjobb szolgáltatással bíztatja a fejlesztésen munkálkodókat.  A televíziós megoldásoktól eltérően, hazánkban nincs országosan kiépített FM rádió-hálózat, ez árnyalja a majdani átállás körülményeit, országos DAB rádiót jelen körülmények között nem lehet létrehozni.  (A középhullám kiépített hálózatának használata sok műszaki kérdést vetne fel… )

kep1a.thumbnailAz országos lefedettség biztosításakor az analóg és a digitális tévét részesítik előnyben a hálózaton, nagyobb arányú digitális rádió-adás terítése az analóg tévé sugárzásának leállása, 2014 után képzelhető el. Akkor viszont a televíziós lefedettséggel egyenlő arányban gondolkodnak,  2014-re a Petőfi vagy a Bartók adó elérhetőségével.

Az eljövendő években a  DAB+  lefedettségi arányát 30-40 %-osra növelik majd.

kep2a.thumbnailAz Antenna Hungária 2008. decemberében befejezte a digitális földi rádióhálózat első ütemének munkálatait, az új adókat (megfelelő vevővel) a lakosság  mintegy 30%-a lehet képes elérni.

Következő lépésben a társaság kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, mely 2009. január 23-ától érhető el Budapesten és környékén.  Az adók kezdetben a Magyar Rádió MR1, MR2 és MR3 csatornáit, valamint a Swiss Satellite Radio három csatornáját  (Swiss Jazz, Swiss Classic és Swiss Pop) sugározták.  Ez a  kísérleti sugárzás bővült ki 2009. február közepén a Sláger Rádió és a Magyar Katolikus Rádió csatornáival,  az elérhető programok száma így nyolcra emelkedett. 

Az Antenna Hungária  DAB+ rendszerű digitális rádiós kísérleti sugárzása Budapesten és környékén érhető el, ahol  három adó továbbítja a digitális rádiózás 8 programjelét, a legtöbb területen megbízható vételt adva (esetleges „árnyékos" területek továbbra is adódhatnak).

A sugárzás megindulásával párhuzamosan megkezdődött a DAB+  vételre alkalmas rádiókészülékek forgalmazása is Magyarországon.  Jelenleg 4,  hamarosan pedig már 6-8 típusú készülék érhető el a kiskereskedelmi forgalomban.  Az Antenna Hungária számít rá, hogy a forgalomba kerülő  DAB+  vevőkészülékek száma emelkedni fog az elkövetkezendő hónapokban.

Elvben műszakilag lehetőség van  egyetlen multiplexen akár 22-24 műsorcsatorna továbbítására, a vevők kijelzőjére pedig képi információk továbbítására is.

kep3a.thumbnailPárhuzamosan a magyarországi rádiós tartalomszolgáltatókkal történő kereskedelmi tárgyalásokkal, az AH szándékában áll a rendszer valós, élő tartalommal való tesztelése, a szükséges technikai finomhangolások elvégzése, a rádióhallgatók figyelmének felhívása a rádiózás ezen új formájára, valamint a leendő partnerek számára a szolgáltatás minőségének és vételi lehetőségének demonstrálása.

A digitális rádiós sugárzás számos új lehetőséget rejt magában a műsorszolgáltatók számára is, hiszen jelenleg Magyarországon már nem áll rendelkezésre országos lefedettséget biztosító analóg FM frekvencia.  A digitális sugárzással a műsorszolgáltatók szélesíthetik hallgatói körüket, tematikus csatornák indításával bővíthetik, rétegigényekre szabhatják a kínált tartalmat,  sőt képi, szöveges információk megjelenítésével is gazdagíthatják a szolgáltatásukat; mindezt az analóg sugárzásnál lényegesen kedvezőbb áron.

A Híradástechnikai és Infokommunikációs Tudományos Egyesület (HTE) Digitális Rádió Köre  2008-ban közvélemény-kutatást végzett a digitális rádiózással kapcsolatos fogyasztói elvárásokról.  A válaszadók 74%-a a zajmentes vételt, közel 50%-uk a kifogástalan hangminőséget, 41%-uk pedig a programválasztékot hangsúlyozta a digitális rádióval kapcsolatos legfontosabb elvárásként.

A kutatásban résztvevő személyek slágereket, híreket, kabaréműsorokat, jazz- és világzenei műsorszámokat hallgatnának legszívesebben a digitális platformon.

A válaszadók 7%-a  már akár egyetlen kedvező csatorna vételi lehetősége esetén is vásárolna DAB-vevőt, közel 65%-ukat pedig már 3-5 csatorna megléte is készülékvásárlásra ösztönözné.

Az AH tervei szerint a következő hónapok során fokozatosan megjelennek  a közszolgálati és kereskedelmi csatornák az új platformon, ezáltal a hallgatók számára a tartalomválaszték jelentősen szélesedhet.

                                                                         

Az Antenna Hungária digitális rádiósugárzásának jellemzői:

Platform

Programok

Telephely

Multiplex

Csatorna

Frekvencia

DAB+

MR1, MR2, MR3, Sláger Rádió,

Katolikus Rádió,

Swiss Jazz, Swiss Classic, Swiss Pop

Budapest Széchenyi-hegy

Mux A

11D

222,064 MHz

Budapest Száva utca

Budapest Hármashatár-hegy

Az elérhető  DAB+  vevőkészülékek választékának ismertetésekor  Tímári Sándor (Infopatika) elmondta; 

a skót  Revo  cég négyfajta asztali készüléke kapható a fővárosi szaküzletekben (Saturn, MédiaMarkt):

(ajánlott bruttó fogyasztói árak)

Revo Uno DAB+  –  34.900 Ft,

R. Blik Radio Station –  49.900 Ft.,

R. iBlik Radio Station –  69.900 Ft.,

R. Pico Radio Station –  64.900 Ft.,

További készülékeket a délkoreai  iRiver és iAudio cégek szállítanak:

iAudio D2 DMB/DAB+   –  59.900 Ft.,

iRiver B20  –  35.900 Ft.,

iRiver B20  –  39.900 Ft.,

iRiver B20  –  46.900 Ft.

A választék a következő hónapban tovább bővül.  Távlatilag, az igények függvényében, további forgalmazókat is bevonnak az üzletbe.  

A készülékválaszték a jövőben  DAB+/FM  kombi vevők felé tolódik, ezek ára mintegy  20 ezer Ft lehet.

Schmidt Attila  (Optitech Kft.)  a  nagymultú délkoreai  Sangean cég DAB+ készülékeit ismertette, a  termék-választékot ecsetelve.  A rádiózás iránt kizárólagosan elkötelezett, 800 alkalmazottat foglalkoztató gyártó 40 éve van a világ élvonalában.  (Mottója:   Sangean „A rádiózás világa")   A gyártás 1993 óta a kínai szárazföldön lévő,  havi  80 ezer darab rádiót kibocsátó, 95 ezer négyzetméteres üzemben történik.  

A készülékek ára  30 ezer és 100 ezer Ft között lehet, kiépítéstől függően, márciusi eladás-kezdéssel.Gondot fordítanak rá, hogy a forgalmazott készülékek a DAB+  adás mellett a jelenlegi FM vételt is biztosítsák.

 A  DAB+ készülékek sorában a zsebrádió-kiviteltől kezdve az asztali vagy beépíthető készülékekig sokféle típus áll már rendelkezésre, bővebb információ a gyártók honlapján érhető el.

Ízelítő:

Sangean DPR-99 :  DAB+/FM táskarádió,

Sangean DPR-69 :      – „ –

Sangean WFT-1  :   Internet/DAB+/FM tuner,

Sangean WFR-1 :   Internet/DAB+/FM rádió.

A DAB (Digital Audio Broadcasting)  olyan digitális modulációs rádió-műsorszórási eljárás, amely a korábbinál kedvezőbb vételt, jobb hangzást, valamint képi vagy szöveges kiegészítő információk átvitelét teszi lehetővé.

  • Kiváló hangminőség
  • Frekvencia hatékonyabb kihasználása
  • Szélesebb műsorkínálat
  • Kiegészítő szolgáltatások lehetősége
  • Megbízható vétel kedvezőtlen terepviszonyok vagy autózás közben is

A technológia jellemző vonása, hogy egy adóberendezéssel nem csak egy, hanem 10-18 rádióműsor is sugározható egyidejűleg,  ugyanazon multiplexen.  (Az egyazon adó által kisugárzott műsorok és adatok összességét nevezzük  multiplex-nek.)

A világ számos országában folytatnak  DAB+  kísérleteket, az európai országok közül Svájcban 13 rádióműsort sugároznak DAB+ formátumban,  Csehországban 3 programmal folytatnak kísérleti sugárzást, Olaszország, Málta és Hollandia is tervezi a kísérletek indítását.   Ausztráliában 2009. május 1-jén indul a kereskedelmi DAB+ sugárzás.

http://www.ahrt.hu/

http://www.worlddab.org/

http://www.infopatika.hu/

http://www.optitech.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.