2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bővült az IBM székesfehérvári Nemzetközi Szolgáltató Központja

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64479"><img class="image image-preview" src="/files/images/ibm_3.jpg" border="0" width="180" height="120" /></a></span>2012. szeptember 13-án ünnepelte az IBM Nemzetközi Szolgáltató Központja alapításának 15. évfordulóját, befejeződött a székesfehérvári létesítmény bővítése. 180 új munkatárs csatlakozott a vállalathoz az idei nyáron; az elmúlt két és fél évben pedig  közel 450 fővel növekedett a dolgozók létszáma. A 2010-ben megkezdett létszámbővítés során az IBM Data Storage Systems folyamatosan fejlesztette az Európát és Észak-Amerikát kiszolgáló egység kapacitását, a 15 évvel ezelőtt alapított szolgáltató központ különleges helyet foglal el az IBM globális hálózatában: <strong><em>mindössze nyolc hasonló létesítmény működik az egész világon.</em></strong> </p> <p> 

ibm 32012. szeptember 13-án ünnepelte az IBM Nemzetközi Szolgáltató Központja alapításának 15. évfordulóját, befejeződött a székesfehérvári létesítmény bővítése. 180 új munkatárs csatlakozott a vállalathoz az idei nyáron; az elmúlt két és fél évben pedig  közel 450 fővel növekedett a dolgozók létszáma. A 2010-ben megkezdett létszámbővítés során az IBM Data Storage Systems folyamatosan fejlesztette az Európát és Észak-Amerikát kiszolgáló egység kapacitását, a 15 évvel ezelőtt alapított szolgáltató központ különleges helyet foglal el az IBM globális hálózatában: mindössze nyolc hasonló létesítmény működik az egész világon.

 

ibm 32012. szeptember 13-án ünnepelte az IBM Nemzetközi Szolgáltató Központja alapításának 15. évfordulóját, befejeződött a székesfehérvári létesítmény bővítése. 180 új munkatárs csatlakozott a vállalathoz az idei nyáron; az elmúlt két és fél évben pedig  közel 450 fővel növekedett a dolgozók létszáma. A 2010-ben megkezdett létszámbővítés során az IBM Data Storage Systems folyamatosan fejlesztette az Európát és Észak-Amerikát kiszolgáló egység kapacitását, a 15 évvel ezelőtt alapított szolgáltató központ különleges helyet foglal el az IBM globális hálózatában: mindössze nyolc hasonló létesítmény működik az egész világon.

 

Az IBM Data Storage Systems 1,5 milliárd forintos beruházása a nyári munkaerő felvétellel zárult, amihez a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 370 millió Ft támogatást nyert. Az IBM 1997 óta működteti Székesfehérváron stratégiai fontosságú nemzetközi szolgáltató központját. 

A központ – az IBM Delivery Center Central Europe – biztosítja az IBM és globális ügyfelei számára az operációsrendszer-támogatással, adattárolás-kezeléssel és a rendszerhálózatok távfelügyeletével kapcsolatos szolgáltatásokat. Az itt dolgozó kiemelkedő képzettségű munkatársak európai és észak-amerikai ügyfeleket szolgálnak ki. Munkájukhoz legalább két idegen nyelv ismerete szükséges, az angol mellett az olasz, spanyol, francia, portugál, lengyel, orosz, finn és a norvég a legfontosabb.

 

Az IBM, követve a növekvő piacok változó igényeit, a világ minden táján folyamatosan bővíti szolgáltatási kapacitásait, az 1997 óta működő fehérvári központ fejlesztése része ennek a globális stratégiának. Az új irodák és munkaállomások felépítését követően, tavaly decemberre minden tervezett munkahely gazdára talált, de ezen a  nyáron további bővítés vált lehetővé, a hatékonyabb ügyféltámogatás, a magasabb szintű, összetett feladatok kezelésére. A fejlesztés révén az IBM ügyfelei gyorsabb, gördülékenyebb kiszolgálás mellett optimalizálhatják számítástechnikai rendszereiket, napi munkájukhoz okos megoldásokat hívhatnak segítségül. 

 Az IBM Magyarország az elmúlt 76 év alatt a hazai tudásalapú gazdaság egyik legnagyobb szereplőjévé és munkaadójává vált, a fehérvári bővítés újabb fontos állomás a vállalat regionális jelenlétének erősítésében. 

 A létszámbővítés ünnepi lezárására a kormány és az önkormányzat képviselőit is meghívta a vállalat. Szijjártó Péter, a miniszterelnöki kabinet külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára a Székesfehérváron tartott sajtótájékoztató kapcsán a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozta, amely, mint mondta, a magyar kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll. 2010-ben alig kétmillió ember fizetett adót Magyarországon, ezt sikerült növelni, és ma már a foglalkoztatottság a válság előtti szinten van. Ezt a munkahelyteremtő, és munkahelyet támogató gazdaságpolitikát folytatni kívánják, mert az európai válságot csak munkahely teremtéssel lehet leküzdeni. Magyarország Európa növekedési motorjává kíván válni, ezért Európa legversenyképesebb befektetési, üzleti környezetét kívánjuk létrehozni. Ennek jegyében csökkentjük, csökkentettük a vállalatokat, vállalkozásokat sújtó adóterheket, folyamatosan az adórendszer egyszerűsítését célzó intézkedéseket hozunk és folyamatos harcot folytatunk a bürokráciával szemben. Az új Munka Törvénykönyve rugalmas munkaerő piacot hozott létre, amely szintén a versenyképesség irányába mutat. Az Új Széchenyi Terv segítségével már munkahelyek ezreit tudták létrehozni vállalatok és vállalkozások, a terv 370 millió Ft-os támogatással járult hozzá az itt ünnepelt beruházáshoz. 

Stratégiai partnerként tekintünk azokra a külföldi tulajdonú vállalatokra, amelyek Magyarországra jönnek, munkahelyeket teremtenek, magyar munkavállalókat alkalmaznak. Stratégiai megállapodásokat is kívánunk kötni velük. Stratégiai megállapodás megkötéséről tárgyalunk az IBM magyarországi vállalatával is, a tárgyalások jól haladnak, remény van rá, hogy hamarosan létrejön a megállapodás. Ezekben a megállapodásokban kitérünk arra, hogy az a profit, amit ezek a vállalatok itt Magyarországon megtermelnek, minél nagyobb értékben kerüljön Magyarországon befektetésre, s lehetőleg újabb munkahelyeket hozzon létre. 

Kifejezetten számítunk a magyar export-teljesítményhez nagy mértékben hozzájáruló nagyvállalatok együttműködésére a duális szakképzés rendszerének felépítésében és működtetésében, annak szem előtt tartásával, hogy ezen képzés nyomán ezeket a szakembereket a Magyarországon működő nagyvállalatok azután alkalmazni tudják. Támogatjuk ezen nagyvállalatok kutatás-fejlesztési innovációs tevékenységét, minél több kutatás, fejlesztés, innovációs tevékenység zajlik Magyarországon, annál jobb eséllyel jön ide újabb és újabb termelő beruházás és befektetés. Ebben a stratégiai együttműködésben ki kivánunk térni arra is, hogy a magyar gazdaság lelkét adó kis- és közepes vállalkozások minél nagyobb szerephez jussanak ezen nagyvállalatok beszállítókkal kapcsolatos megállapodásaiban. Szeretnénk, hogy ezen beszállítói körben a magyar kis- és közepes vállalkozások minél nagyobb szerephez jutnának. Ezen nagyvállalatok regionális fejlesztéseit is támogatjuk, olyanokat, amelyek, miként most az IBM-é,  Magyarországra települnek.  

Új külgazdasági stratégiát folytat a kormány, amelynek fő célja az exportfejlesztés és a külföldi befektetések növelése hazánkban. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal jelenleg 84 befektetésről tárgyal, amelyek 17 ezer új munkahely létrehozását jelentenék. A hivatalhoz hetente 3-5 új megkeresés érkezik külföldi befektetési szándékkal, mondta az államtitkár.

A magyar kormány is büszke rá, hogy az IBM a magyar tudásalapú gazdaság legnagyobb munkaadójává vált, s Székesfehérvárról európai és észak-amerikai ügyfeleket fognak kiszolgálni, a mostani bővítés is igazolja, hogy jó úton járunk abban, hogy Európa gazdasági motorjává válhasson Magyarország. Ehhez Európa legversenyképesebb befektetési környezetét kívánjuk létrehozni.

 Mark Taylor, az IBM európai szolgáltatási részlegének főigazgatója (general manager) elmondta, a székesfehérvári részleg világszínvonalú szolgáltatásokat nyújt hatékony költségráfordítás mellett, erről szól a globális kiszervezés. Az elsőrendű szolgáltatások megvalósítására az automatizálást és a szabványosítást használják. A szolgáltató központ kulcsfontosságú a stratégia szempontjából, különösen a globális integráció felől nézve, hangsúlyozta a vezető. A részleg alapvetően egy zászlóshajónak tekinthető, az egész világ számára szolgáltató igazi modellértékű szolgáltató központnak, mert olyan szolgáltatásokat és olyan színvonalon tud teljesíteni, amit nem sokan tudnak.

A fehérvári részleg munkatársainak szaktudása, a szolgáltatás milyensége az egész világon versenyképes szintet üt meg.  Abszolút példaértékű és nagyon büszkék is rá a cégnél. A kiválóságot szemlélteti a központ rendkívüli növekedése, méretben és szaktudásban.  Tizenöt évvel ezelőtt csak 15 munkavállalójuk volt, ma már több mint ezer, ez a tény önmagáért beszél. 

Veres Zsolt, az IBM Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, az IBM a világon mindenütt keresi a tehetséges, jól képzett, lelkes fiatalokat, s itt Székesfehérváron meg is találta őket. Az IBM 76 éve működik Magyarországon, ez alatt fontos és szoros kapcsolatokat épített ki az oktatás, az ipar és az üzleti élet szereplőivel. 

Nagyon komoly gazdasági szereplővé lépett elő, közel ötezer embert foglalkoztat. A cég büszke hazai partnereire, cégekre és vállalkozásokra, akik ötleteikkel és innovatív megoldásaikkal magát az IBM-et is inspirálják, ily módon részét képezik az IBM egyre szorosabb hazai kapcsolatrendszerének.

Takács Zoltán, a fennállása 15 éves évfordulóját ünneplő IBM Data Storage Systems Kft. igazgatója elmondta, a Nemzetközi Szolgáltató Központ,  az IBM Delivery Center Central Europe biztosítja az IBM és globális ügyfelei számára az operációsrendszer-támogatással, adattárolás-kezeléssel és a rendszerhálózatok távfelügyeletével kapcsolatos szolgáltatásokat.

2010 óta 450 új munkahelyet hoztak létre Székesfehérváron, ebből 180-at a most záruló 1,5 milliárd forintos projekt eredményezett, ennek keretében 370 millió Ft támogatást nyert el a cég  az Új Széchenyi Terv pályázatán. 

Az országnak fontos a kiemelkedő szakértelmű munkaerő fejlesztése, továbbképzése. Tapasztalt informatikusok mellett kezdő fiatal diplomásoknak is munkahelyet biztosítanak. A munkavállalók a cégnél látják a hosszú távú, biztos foglalkoztatás lehetőségét. Az új munkavállalók kiemelkedő szintű szolgáltatást nyújtanak üzleti partnereiknek, ennek ellátásában nagy hangsúlyt kap a nyelvtudás, az angol mellett az olasz, spanyol, francia, lengyel, finn és norvég nyelv ismerete. A központ alkalmazottainak száma meghaladja az ezer főt, 99% magyar állampolgár, mintegy 70%  székesfehérvári vagy környékbeli lakos. 

 Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere különösen fontosnak nevezte azokat a fejlesztéseket, amelyek a városban munkahelyeket hoznak létre. Az IBM és a város kapcsolata már régi keletű, bizonyítja az együttműködés létjogosultságát, s azt, hogy a város versenyképesen tudja azt a keretrendszert biztosítani, amiben a Fehérváron dolgozó partnerek jól érzik magukat. Az IBM az egyik legnagyobb foglalkoztató Székesfehérváron, a város önkormányzatának kiemelt stratégiai partnere. A történelmére büszke városban új büszkeséget jelent, hogy az IBM létesítménye a világ nyolc hasonló központja közé emelkedett. A további jó együttműködést szolgálhatja a műszaki egyetemi képzés további erősítése a városban, amihez minden érdekelt fél egyetértő támogatását remélik, ez minden, a városban dolgozó partner érdekét is szolgálná.  

 Az esemény során az 1997-ben 15 fővel indult szolgáltató központ máig lojális kollégáit emlékplakettel ajándékozták meg  a cég vezetői. 

 

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.