Akadálymentesített Braille-graffiti látássérülteknek, újragondolt Demszky-karó, aszfalt-Twister társasjáték és közmondások a járdán, padok a Duna-parton, fűszernövényes oszlop és köztéri betonpumpa – ilyen alkotások készültek az idei BETON kurzuson. Az egyetemisták május 2-án, szombaton délelőtt egy városi sétán, majd délután egy előadáson mutatják be köztéri beavatkozásaikat az OFF-Biennále Budapest programjában.

 

Akadálymentesített Braille-graffiti látássérülteknek, újragondolt Demszky-karó, aszfalt-Twister társasjáték és közmondások a járdán, padok a Duna-parton, fűszernövényes oszlop és köztéri betonpumpa – ilyen alkotások készültek az idei BETON kurzuson. Az egyetemisták május 2-án, szombaton délelőtt egy városi sétán, majd délután egy előadáson mutatják be köztéri beavatkozásaikat az OFF-Biennále Budapest programjában.

 

Játszva tanulnak, alkotásaikkal pedig jobbá, szebbé, élhetőbbé és még izgalmasabbá teszik Budapestet az idei, immár 5. BETON kurzus és workshop résztvevői. Az S'39 Hibrid Design Manufaktúra (korábbi nevén a Szövetség'39 Művészeti Bázis) tervezőinek irányításával mintegy 60 egyetemista ismerkedett ebben a szemeszterben a beton kreatív felhasználási módjaival. A különböző intézmények építész, mérnök, forma- és bútortervező, valamint képzőművész hallgatói csapatokat alkottak, és a „megosztás/sharing" mottó jegyében készítenek köztéri beavatkozásokat. Okos, vicces és bájos betonillesztékekkel járda- és vakolathibákat javítanak ki, vakok és gyengénlátók számára Braille-írással megtapasztalhatóvá teszik a street art műfaját, sorozatban megrongált oszlopokat és köztéri padokat „gyógyítanak meg" vagy épp ülőhelyeket alakítanak ki a Duna-parton.

 

A BETON kurzus résztvevőinek célja, hogy a járókelők figyelmét ráirányítsák a rutinszerűen használt közterek részleteire, és ráébresszék őket arra, hogy igenis tehetnek valamit a városért.  A BETON kurzus és workshop résztvevői az OFF-Biennálé Budapest nevű kortárs művészeti eseményen mutatják be az elkészült alkotásokat a hosszú hétvégén.

 

A fiatalok május 2-án, szombaton délelőtt 11 órától városi sétára várják az érdeklődőket, akik nemcsak az idei, hanem a korábbi évek köztéri hack-jeit is útba ejthetik. A BETON-túra találkozási pontja az Erzsébet téri Design Terminál bejárata. Az egyetemisták ugyancsak május 2-án, szombaton 17 és 20 óra között ismertetik projektjeiket a tervezéstől a kivitelezésig a Paulay Ede utca 55. szám alatti LOFFICE-ban. A programok ingyenesek. 

 

A BETON kurzus első alkalommal 2011-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) indult el, de később más felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakozhattak. Idén már a BME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (NYME-AMI) mintegy 60 hallgatója tervezett és készít különböző köztéri beavatkozásokat betonból.

 

A BETON kurzus és a workshop teljes mértékben non-profit kezdeményezés, amely a Visegrádi Alap, a Duna-Dráva Cement Kft. és más hazai cégek, szakemberek támogatásával, a szervezők és a diákok lelkesedéséből jött létre. A BETON szervezője idén is az S'39 Hibrid Design Manufaktúra (korábbi nevén a Szövetség'39 Művészeti Bázis), amely elsősorban komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. Nevéhez fűződik egyebek mellett a Budapesti Gettó Emlékfala a Dohány utcában, valamint a CALTROPe nevű élő gátrendszer ötlete, amellyel a magyar tervezők elnyerték a francia Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti versenyének fődíját.

 

BETON 2014 kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=VrsVC79Y34A

 

BETON 2015 városi séta

2015. május 2. (szombat) 11.00-14.00

Találkozási pont: a Design Terminál épülete előtt (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)

 

BETON 2015 projektprezentáció

2015. május 2. (szombat) 17.00-20.00

LOFFICE Budapest (1061 Budapest, Paulay Ede u. 55.)

Mindkét program ingyenes.

https://www.facebook.com/events/1431449607167785

 

Támogatók: Visegrádi Alap, Bosch, Design Terminál, BME, Doka, Fischer, Mapei, Duna-Dráva Cement Kft., MCBauchemie

 

https://www.facebook.com/betonworkshop

http://betonworkshop.hu

http://szovetseg39.hu

http://offbiennale.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük