Számos múzeum kínál rendhagyó programokat a Múzeumok éjszakáján, amelyre most szombaton kerül sor országszerte. Többek között az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is különleges programokkal készül, annak ellenére, hogy az utóbbi intézmény az épület átfogó rekonstrukciója miatt zárva van, filiáléi mégis több izgalmas rendezvénnyel várják a látogatókat.

 

Számos múzeum kínál rendhagyó programokat a Múzeumok éjszakáján, amelyre most szombaton kerül sor országszerte. Többek között az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is különleges programokkal készül, annak ellenére, hogy az utóbbi intézmény az épület átfogó rekonstrukciója miatt zárva van, filiáléi mégis több izgalmas rendezvénnyel várják a látogatókat.

 

A szombati rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón unikális programmal várták a sajtó képviselőit: világbajnok extrém bringások, a Hegeshow biciklis versenyzői mutatták meg, hogy mit tudnak két keréken egy idegen terepen, az Iparművészeti falai között.

A múlt héten nyílt az Iparművészeti Múzeum és a Közlekedési Múzeum nagyszabású közös kiállítása, a 12 ország alkotóinak bevonásával létrehozott Bringológia, az idei nyár legfiatalosabb múzeumi projektje, mely egészen november 27-ig várja közönségét az Iparművészeti Múzeum földszinti galériáján. A nemzetközi válogatás a kerékpáros társadalom tagjai és a dizájn rajongói számára egyaránt tartogat izgalmas meglepetéseket, akár már a belépőjegy megváltásakor is.

 

A Bringológia kiállítás több mint tíz ország legfrissebb kerékpáros design innovációiból válogat. A kiállítás a formatervezés, mint szakterület és szakma értelmezési határait feszegeti: a látogató az új formai fejlesztések mellett rendszerformáló koncepciókkal, társadalmi projektekkel és innovatív technológiákkal ismerkedhet meg. Az anyag történeti kontextusát és jelentőségét a Közlekedési Múzeum gyűjteményének néhány különleges és kiemelt darabja adja meg.

 

A Múzeumok Éjszakáján a kiállításhoz kapcsoló tárlatvezetések – Amikor a design hajtja a kerékpárt címmel – mellett a tárgyak alkotásának titkaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők a Modern design elnevezésű workshopon. A múzeumi sétákon az épület titkai tárulnak fel, de a látogatók a kiállított műtárgyak segítségével az iszlám művészetbe és a múzeum gyűjteménytörténetébe is betekintést nyerhetnek ezen az éjszakán. Hangok világa címmel interaktív programok, többek között zenealkotás, valamint sörsátor is színesíti a programot.

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum intézményei, az Elektrotechnikai Múzeum, (www.emuzeum.hu) a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (http://www.mmkm.hu/index.php/hu/ontodeimuzeum) és a Műszaki Tanulmánytár (www.mmkm.hu) több mint 40 különleges programmal csábítja a látogatókat szombat éjjel.

A Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeumban, 15.00 órától várják az elektrotechnika, a fizika iránt érdeklődőket. Itt rendhagyó fizikaóra, enHome Zöldjárat, vokális jazz és világzene is lesz, kora délutántól az elektromosság különleges világába kalauzolják a gyerekeket, majd enHome Zöldjárattal, rendhagyó fizikaórákkal várják a látogatókat. Az esti órákban pedig vokális jazz és világzene a program a Tesla Budapest udvarban.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum például ezen az éjszakán Hősképzőt üzemeltet, ahol azt is megtudhatjuk, hogyan legyünk hétpróbás Szuperjancsik. A Mesemúzeumban mesehősök világába cseppenhetünk, ahol számos kaland mellett sárkányokkal is viaskodnak majd és még az Óperenciás tengeren túlra is eljuthatnak a látogatók.

A Magyar Nemzeti Múzeum Hősök terévé alakul, ahol Szuperhősök, mesehősök, rajzfilmhősök hőstetteiről mesélnek majd, de lesz kerti hőstalálkozó és azt is megtudhatjuk, hogy milyenek a mozihősök a hétköznapokban.

Az EB szereplés miatt a sport népszerű téma lehet ezen az éjszakán is. Az idén új kiállítóhelyre költözött Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a magyar vizes sportok hőseinek szenteli új időszaki kiállítását.

A Lajta Monitor Múzeumhajó és az Óbudai Múzeum is új kiállítással várja az érdeklődőket, míg a Néprajzi Múzeumban rekordkísérletre készülnek: Most befűzünk programjuk keretében gigahosszúságú cipőfűző készítését tervezik, amely megelőlegezi ősszel nyíló cipőtörténeti kiállításukat.

 

A fővárosban a programok egységes karszalagbelépővel látogathatók, amelyek ára az idén sem változott. A felnőttek számára 1500 Ft-ba, a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve a rendezvény együttműködő partnere, a BKK jegypénztáraiban. A karszalag érvényes a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy egyes intézmények a korlátozott férőhely miatt előzetes regisztrációhoz kötik a belépést.

 

Vidéken belépőjegyek a helyi múzeumokban vásárolhatóak.

Az EMMI tizenötödik alkalommal szervezi meg a rendezvényt, melynek részletes országos programja a www.muzej.hu weboldalon és mobil alkalmazáson érhető el, míg a fővárosi programokról idén is a Fidelio magazin ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája különszámából tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Szombaton, a Múzeumok Éjszakáján csaknem 400 intézmény mintegy 2200 programja várja majd a látogatókat országszerte. Az ország legnagyobb kulturális fesztiválján az elmúlt évben több mint 400.000 látogató volt kíváncsi a hajnalig nyitva tartó múzeumokra.

 

http://muzej.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük