A 87. Ünnepi Könyvhét egyik sikerdarabja volt Szunyogh Szabolcs legújabb könyve, tekintve a kerékpározók egyre gyarapodó számát hazánkban is. A művet Halász Áron, a Magyar Kerékpáros Klub elnökségi tagja és Kőrössi P. József, a Noran Libro kiadó vezetője mutatta be az Örkény Könyvesboltban.

 

A 87. Ünnepi Könyvhét egyik sikerdarabja volt Szunyogh Szabolcs legújabb könyve, tekintve a kerékpározók egyre gyarapodó számát hazánkban is. A művet Halász Áron, a Magyar Kerékpáros Klub elnökségi tagja és Kőrössi P. József, a Noran Libro kiadó vezetője mutatta be az Örkény Könyvesboltban.

 

A szerző szerint a biciklizés alternatív életforma, szemlélődéssel összekötött városnézés lehet, ha az ember kicsit kanyargósabbra veszi az utat. A szemlélődés a buddhista szerzetesek életformája, de a nyugati ember is részese lehet, ha nemcsak néz, hanem lát is maga körül. Persze nem árt, ha tudja, hogy temető volt a Gesztenyéskert helyén, hol lakott Jókai Mór, a nagy mesélő, vagy ismeri a Margitsziget fáinak történetét. Szunyogh bicikliháton a környező országokba is ellátogatott a kollégáival.

 

A kerékpározáshoz a bevezetőt a görkorcsolya jelentette. Tetlák Eszter munkatársa profi módon gurult be azon a munkahelyére. Nem irigységből, de ötven évesen ki kellett próbálnia a suhanást mint helyzetet, illetve állapotot. Utána következett a finomabb megoldás, a valamivel lassabb, és sokkal megfontoltabb kerékpározás. Mint mondja, ez „…nemcsak sport vagy kikapcsolódás, hanem életforma is, amely – természetesen – előbb-utóbb elhatalmasodó függőséget okoz".

 

Idővel a hegymenethez a Mongúz márkájú csodabiciklire motoros segítő (pedelec) került. A szerző nem tágít a kerékpározástól, mindenki biztat a részvételre. Ő maga hetente háromszor is kihajt a Margitszigetre, élvezi a telet, az őszt, a nyarat, bármilyen időjárás mellett. Csak szégyelli, hogy a drága biciklit körülálló, szegény gyerekeknek hány étkezésre futná ennek a kerékpárnak az árából. És még sok minden eszébe jut: környezetvédelem, nők, politika, Isten, helytörténet, amelyekre gyalogosan nem gondol az ember. Közben kedves meséket olvashatunk a bicikli [ókori] eredetéről, amit a legtöbb nemzet a maga találmányának tart. Jó humorral megírt kalandokhoz társulhatunk egy-egy kiránduláson és annak emlékéhez.

 

Az elektromos kerékpár nem szégyen, fél Európa fiataljai és idősebbjei használják. A nagyra törő terveknek semmi nem állja útját. „Kerüljük meg Európát délelőtt, mit csinálunk délután?" – túrára biztat. Végül bevallja, hogy: „ennél többre vágyom. A Földet már olyan sokan megkerülték. Menjünk tovább. Mondjuk: nézzük meg, vezet-e bringaút a Holdra…[a kínai bölcs szerint ugyanis] az út célja az út maga."

 

A szerző szeretné, ha mindenki rákapna a biciklizésre, aki nem akar átrohanni az életen, idegenvezetőként megtalálja őt „bárhol a bringaúton". A könyv bizonyítja, hogy az újságíró kolléga valóban hiteles idegenvezető, mert a nem kerékpárosok figyelmét is felhívja városunk és országunk különleges csodáira, amelyeket kizárólag bringázás közben lehet felfedezni.

 

Remek olvasmány villamoson és buszon utazóknak is.

 

DOBI ILDIKÓ

 

 

Szunyogh Szabolcs

Bringaút a Holdra

Budapest, 2016. Noran Libro

126 oldal

A borítót Tettamanti Béla terve alapján Szepesi Szűcs Barbara készítette

ISBN 978-615-5513-77-0

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük