Doha - repülőtérDoha – repülőtér

Kedden beszámoltunk „Légi járat köti össze Budapestet Katar fővárosával, Dohával" címen, hogy az ötcsillagos Qatar Airways a legnagyobb arab légitársaságok közül elsőként indít járatot Budapestre.

 

 Doha - repülőtérDoha – repülőtér

Kedden beszámoltunk „Légi járat köti össze Budapestet Katar fővárosával, Dohával" címen, hogy az ötcsillagos Qatar Airways a legnagyobb arab légitársaságok közül elsőként indít járatot Budapestre.

  2011. január 17-én a Qatar Airways első gépe a délutáni órákban meg is érkezett Ferihegyre. A Qatar Airways ügyvezető igazgatója, Akbar Al Baker magas rangú küldöttség élén érkezett a nyitó járaton Budapestre, Szabó László, katari magyar nagykövet, a nemzetközi sajtó és a légitársaság vezetőinek társaságában.

A QR943 számú járatot a hagyományoknak megfelelően ünnepi keretek között vízsugarak köszöntötték. 2011. január 18-án, a délelőtt folyamán a Four Seasons Hotel Gresham Palotában Akbar Al Baker sajtótájékoztatót tartott Paul Johannes kereskedelmi elnök helyettes és Rola Obeid, Svájc, Ausztria és Kelet-Európa régió igazgató társaságában és ismertette a légitársaság erőteljes európai hálózatfejlesztési programját.

A magyar főváros az európai városok sorában a huszonharmadik, nemzetközi szinten pedig a 97. úticélja a légitársaságnak. A Qatar Airways intenzíven terjeszkedik, az elmúlt 12 hónapban 12 új útvonallal bővítette hálózatát. Az új járatok közül hat európai desztináció, és a légitársaság tervei szerint, a 2010/11-es pénzügyi év vége előtt további két útvonalat indít Európába, így szolgáltatásait Brüsszelre és Stuttgartra is kiterjeszti.

Al Baker ügyvezető igazgató a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Qatar Airways új, heti négy alkalommal közlekedő budapesti járata fontos lépés a légitársaság európai hálózatbővítésében. „A Qatar Airways örömére szolgál, hogy a magyar lakosság számára is elérhetővé válnak a légitársaság díjnyertes, ötcsillagos szolgáltatásai. Európában az a cél vezet bennünket, hogy az utasok minőségi kiszolgálásának fenntartása mellett új országok felé nyissunk, és egy hatalmas és kiterjedt útvonalhálózat kényelmét kínáljuk. Budapest kiemelt jelentőségű a Qatar Airways hálózatában, és őszintén arra számítunk, hogy a jövőben növelni fogjuk kapacitásunkat ezen az útvonalon" – jelentette ki Al Baker.

A budapesti járattal a magyarországi ki és beutazó utasforgalom előtt új csatlakozási lehetőségek nyíltak meg a Közel-Kelet, valamint az ázsiai és csendes-óceáni térség felé – emelte ki az ügyvezető igazgató. „A magyar utasoknak a jövőben nem kell az ellenkező irányba, a zsúfolt európai légiközpontok valamelyike felé elindulni, ha a Közel-Keletre vagy az ázsiai és csendes-óceáni térségbe utaznak. Ugyanakkor, kényelmesebb lesz az e térségekből érkező utasok számára is a dohai központon át az új magyarországi járatot igénybe venni.

A Budapest Airport vezérigazgatója, Jost Lammers örömmel köszöntötte Budapesten a Qatar Airways Dohából érkező első menetrendszerű járatát. „Ez az esemény újabb jelentős lépés repülőterünk életében, mert egy rendkívül fontos térséget, a Perzsa-öböl régióját köti össze közvetlenül Budapesttel." „A Qatar Airways menetrendszerű járata mind az üzleti utazók, mind a turisták számára számtalan csatlakozási lehetőséget biztosít: Doha érintésével nem csupán a Közel-Kelet más célállomásai felé, hanem akár Délkelet-Ázsia vagy Ausztrália irányába is továbbutazhatnak. A Qatar Airways budapesti járatindítása pedig a Perzsa-öböl térségének utazói számára kínál izgalmas turisztikai célpontot Közép-Európában."

A Qatar Airways az egyetlen olyan légitársaság, amelynek bázisa a Perzsa-öbölben található és ötcsillagos szolgáltatást kínál Budapestre közlekedő járatain. Az új, budapesti útvonalon Airbus A320-as repülőgépeket üzemeltetnek, melynek fedélzetén az ülések támlájába integrált érintőképernyős TV-n 700 audiovizuális interaktív szórakoztató programok érhetőek el. A repülőgépen 12 Business Class és 132 turista osztályú ülőhely van. Magyarország egyike a világ legnépszerűbb 20 országának, ahová a turisták jelentős része Európán belülről érkezik. A Qatar Airways új európai járatával azonban várhatóan a Perzsa-öböl és az ázsiai és csendes-óceáni térségviszonylatában is bővülni fog Budapest idegenforgalma.

A Qatar Airways 2010. február óta összesen 12 új nemzetközi útvonalat nyitott meg Bengaluru (korábban Bangalor), Koppenhága, Ankara, Tokió, Barcelona, Sao Paulo, Buenos Aires, Phuket, Hanoi, Nizza, Budapest és Bukarest viszonylatában. 2011 első felében a légitársaság további három úticéllal bővíti hálózatát: Brüsszel (január 31-én), Stuttgart (március 6-án) és Aleppo (április 6-án), utóbbi lesz a Qatar Airways 100. úticélja.
2013-ra a Qatar Airways az üzleti és turistaforgalom összesen 120 kiemelt úti célját kívánja 120 modern repülőgépet felsorakoztató flottájával kiszolgálni. A légitársaság jelenleg 94 repülőgépet üzemeltet 97 útvonalon európai, közel-keleti, afrikai, ázsiai és csendes-óceáni, valamint észak és dél-amerikai országokba.

Hetente négy járat közlekedik a dohai központ és Budapest között. A (Bukarestet is érintő) DOHA – BUDAPEST járat 2011. január 17-től érvényes menetrendje: Hétfő, szerda, péntek és szombat – Indulás: Doha QR943 08:15 – Érkezés: Budapest 13:45. Indulás: Budapest QR944 15:00 – Érkezés Doha 23:55.

A Qatar Airways a Skytrax közelmúltban tartott, 18 millió nemzetközi utasra kiterjedő felmérése és az utasok szavazata alapján a világ harmadik legjobb légitársasága. A felmérés kiemeli, hogy a világon a légitársaság nyújtja a legjobb Business Class és catering szolgáltatást, és sorozatban immár ötödik alkalommal nyeri el a „Legjobb közel- keleti légitársaság" megtisztelő címét. A Qatar Airways emellett az első Olyan légitársaság, amely a Közel-Kelet legjobb szolgáltatásokat nyújtó személyzete díjat is elnyerte. Ez az új kitüntetés a korábbi „Közel-Kelet legjobb légiutas-kísérő személyzete" díjat váltja, amelyet a Qatar Airways az utóbbi hét évben mindig elnyert. A kibővített kategóriába a légiutaskísérők mellett beletartoznak azok a dolgozók is, akik például a beszállásnál, a foglalásoknál, a bejelentkezésnél kerülnek kapcsolatba az utasokkal, valamint kiterjed a repülőtéri személyzetre is.

A Qatar Airways 80 darab Airbus A350, 60 darab Boing 787 és 32 darab Boing 777 típusú repülőgépet rendelt meg, az utóbbi géptípus szállítása 2007 novemberében megkezdődött. A Qatar Airways öt darab Airbus A380-as kétfedélzetű, „szuper jumbo" repülőgépet rendelt, 2012-től, az új dohai nemzetközi repülőtér megnyitásának évétől kezdődő szállítással. További információ a www.qatarairwavs.com  honlapon olvasható.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük