Idén is a TOP 10-es listán, azaz Magyarország legjobb 10 étterme között szerepel az Arany Kaviár, amelyet a legjobb hazai fine-dining éttermek között tartják számon. 2001 óta folyamatosan minden évben megkapta a Best of Budapest „Legjobb orosz étterem" titulust, Az Arany Kaviár tulajdonosai 2011-ben megkapták a Best of Budapest „Év Éttermesei"-nek járó különdíjat, Molnár Attilát pedig 2012-ben az „Év Vendéglősé"-nek választotta a Vendéglátók Ipartestülete.  A Gault Millau Étteremkalauz  2010 óta egy szakács sapkával jutalmazza érdemeiket, a Michelin Guide pedig 2009 óta idén is ajánlja és nevét adja az Arany Kaviár Étterem fáradságos munkájához.

 

Idén is a TOP 10-es listán, azaz Magyarország legjobb 10 étterme között szerepel az Arany Kaviár, amelyet a legjobb hazai fine-dining éttermek között tartják számon. 2001 óta folyamatosan minden évben megkapta a Best of Budapest „Legjobb orosz étterem" titulust, Az Arany Kaviár tulajdonosai 2011-ben megkapták a Best of Budapest „Év Éttermesei"-nek járó különdíjat, Molnár Attilát pedig 2012-ben az „Év Vendéglősé"-nek választotta a Vendéglátók Ipartestülete.  A Gault Millau Étteremkalauz  2010 óta egy szakács sapkával jutalmazza érdemeiket, a Michelin Guide pedig 2009 óta idén is ajánlja és nevét adja az Arany Kaviár Étterem fáradságos munkájához.

 

Van Budapesten egy csuda hely, amelyet a legtöbb külföldi útikalauz is kiemelt helyen említ.  A budai Vár alatt 1986-ban nyílt egy aprócska hely Vörös Kaviár néven. A családi vállalkozásként induló üzlet mostani nevét és fennállását 1990-ben kapta, tulajdonosai, Molnár Attila és Nyíri Szása pedig 1996 óta vezetik sikeresen az Arany Kaviár Éttermet. Kezdetektől fogva a mai napig szívvel-lélekkel és állandó személyes jelenlétükkel igazgatják az étterem életét.

Attila, a tulajdonos-üzletvezető igazi vendéglátós dinasztia sarja, aki maga is egész életét a gasztronómiának és a vendéglátásnak szentelte; Szása, a tulajdonos-séf pedig hivatása és származása okán még szó szerint (is) vérében hordozza az orosz kultúrát és kulináriát.

Az étterem tehát több mint két évtizede van jelen a magyar gasztronómia sokszínű palettáján, közben természetesen fejlődtek és megújultak a termékek, szolgáltatások, de az étterem is többször bővítésre került. 2002-ben egy teljes körű felújításon esett át, így 48 fősre bővült a vendégtér, majd 2008 tavaszán egy exkluzív belső kert (a „Champagne- terasz") hozzáépítésével és megnyitásával további 32 fővel nőtt a hely befogadóképessége.

 

Az étterem berendezése a korabeli cári hangulatot, a fényűző pompát, a nagypolgári érát idézi. Az enteriőr egyidejűleg dekoratív és kényelmes, a légkör egyszerre meghitt és ünnepies. A lakásból kialakított étterem zegzugos termei tökéletesen elegyítik a meleg otthonosságot a díszes eleganciával. A helyszín kiváló mindazok számára, akik szeretnének egy kicsit elbújni a világ elől egy romantikus vacsora erejéig; azoknak, akik nyugodt, diszkrét környezetben szeretnének elfogyasztani egy fontos üzleti ebédet/vacsorát; illetve azoknak, akik zavartalanul, barátságos légkörben kívánnak eltölteni néhány jó hangulatú órát családjukkal, szeretteikkel. Utóbbiakra remek alternatívát kínál az étterem 16 fős félreeső különterme.

Az étterem miliője és konyhája a robosztus cári pompát ötvözi a modern elegancia könnyedségével, és ezzel finoman teremti meg a tökéletes egyensúlyt az érzékek számára.

Ennek megfelelően az étlap egyik alappillérét a „Tradicionális orosz fogások" adják, melyek méltón és hűen reprezentálják a klasszikus cári konyhát. A koncepció az, hogy az ételeket a hagyományos orosz receptek szerint, azok hangulatát megtartva, a mai kornak megfelelő konyhatechnológiával és alapanyaggal készítik el. Az ételeket nem megújítják, hanem jobbá teszik.

 

 A kínálat másik sarokköve a tengeri és édesvízi friss „Halas ételek" széles skálája, illetve az ezekből összeállított változatos menü. A hazai halválaszték prémium minőségét és egész éves elérhetőségét a haltelepekkel való szoros együttműködés garantálja; a gondosan válogatott tenger gyümölcsei pedig a strasbourg-i halpiacról kerülnek beszerzésre.

 

Az étlap harmadik és egyik legfontosabb eleme pedig a „Kaviár Gourmet Menü", illetve maga a Kaviárlap, mely az étterem saját készítésű és forgalmazású kaviárjait és az ezekkel készült fogásokat sorakoztatja fel, ezzel bemutatva a kaviár sokoldalú gasztronómiai felhasználhatóságát. Az Arany Kaviár Gourmet Selection névre keresztelt válogatás 2010 óta méltán képviseli és közvetíti az étterem értékeit annak falain belül és kívül is. A „magyar kaviár" 2011-ben debütált sikeresen a nemzetközi piacon.  Lyonban, a legnagyobb és legnevesebb vendéglátóipari kiállításon, a SIRHA-n világhírű séfek kóstolták az Arany Kaviár termékét.

A francia-orosz impressziónak megfelelően kiemelkedő az étterem champagne- és vodkaválasztéka, valamint szamovártea kínálata. Mindezek mellett figyelemre méltó a magyar és külföldi különlegességeket felvonultató borlap, melynek prezentálásban két sommelier áll a vendégek szíves rendelkezésére. Az étterem büszke a több mint 200 féle borból álló kollekciójára, melyet előszeretettel bővít különleges évjáratokkal, egyedi reserve tételekkel. Mindemellett pedig a sommelier-k szívügyüknek tartják, hogy saját maguk kutassák fel a hazai kézműves borászok pincéinek legjavát.

 

Az Arany Kaviár kínálatában különösen fontos szerepet játszanak a halas ételek is, amelyek 6 fogásos menüként is választhatóak, de természetesen fogásonként is meg lehet kóstolni. Húsvét hetében különösen sokan választják akár a Pisztrángfilét cékla variációkkal, akár az Óriás garnélát chilivel, kazah curry mártással, persze mindezt a házilag pácolt és füstölt halas vegyes ízelítő után és a Kókusz parfé licsi sorbettel nevű fantasztikus desszert előtt.

 

Az étterem egyik legkedveltebb szolgáltatása az Orosz Ünnepi Asztal, mely négy fő részére rendelhető, és felejthetetlen élményt nyújt a vendégeknek. A hagyományoknak megfelelően itt egyszerre kerül tálalva az asztalra valamennyi előétel, majd főétel és desszert, hogy mindenki kedvére kóstolgasson a földi javakból. A hangulatot ezen ünnepi asztaloknál egy üveg jó orosz Russian Standard Original Vodka alapozza meg. Az ételek kínálatában pedig egymást érik a finomságok, így például a halas vegyes ízelítő házilag pácolt és füstölt halakból, a húsos pirázskik és pelmenyik után jöhetnek a finom levesek, majd a Sztroganoff gróf eredeti receptje alapján készült bélszíncsíkok, vagy éppen egy különleges halétel, és zárul az ebéd a vegyes házi édességekkel, amelyek még órák múltán is mosolyt csalnak a kóstolóik arcára. Ezzel a programmal valószínűleg mindenkit elvarázsolhatunk, úgyhogy érdemes megjegyezni, és a megfelelő alkalommal élni a kivételesen klassz lehetőséggel. Persze asztalt foglalni se felejtsünk el előtte… Addig pedig gyakoroljuk kitartóan, hogy mondják oroszul, egészségünkre! Na zdarovje!

 

www.aranykaviar.hu

www.facebook.com/AranyKaviarEtterem

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük