A féltékenység és hatalomvágy által ostromolt erős, ám érző nőalakot festi elénk a nagy ívű dallamvilággal megalkotott, operai igénnyel megkomponált musical, amely újraírja a Báthory legendát. A musical-opera kőszínházi bemutatójára készülnek szeptemberben.

 

A féltékenység és hatalomvágy által ostromolt erős, ám érző nőalakot festi elénk a nagy ívű dallamvilággal megalkotott, operai igénnyel megkomponált musical, amely újraírja a Báthory legendát. A musical-opera kőszínházi bemutatójára készülnek szeptemberben.

 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon júliusban bemutatott Báthory Erzsébet musical-opera a Szabad Tér Színház és a Kolozsvári Magyar Opera közös produkciójaként született meg.

A nagysikerű budapesti ősbemutatót követően a legendát újraíró előadás szeptembertől az erdélyi „kincses" város színházának repertoárjában lesz látható. A Báthory Erzsébet alakját rehabilitáló, a történelmi legendát újraíró, műfajteremtő musical-opera a Budapesti Nyári Fesztivál idei legnagyobb vállalkozásaként jött létre. Bán Teodóra igazgatót évek óta foglalkoztatta a vérgrófnőként elhíresült magyar asszony históriája, mely világszerte számos alkotót ihletett meg. A vadonatúj színpadi mű az ő ötletéből és felkérésére született, melynek producere a Szabad Tér Színház. Miklós Tibor szövegíróval és Szomor György zeneszerzővel együtt dolgozták ki a darab cselekményét, az operai hangzásvilág megteremtése Pejtsik Péter szerzői teljesítménye.

 

A közel egy éves előkészítő munkálatokat követően a mű nagyszimfonikus zenekarral, nagy létszámú tánckarral és kórussal került bemutatásra a margitszigeti nagyszínpadon, Bagó Bertalan „szélesvásznú" rendezésében, Novák Péter látványos koreográfiáival, Kiss Borbála elegánsan historizáló jelmezeivel és Vereckei Rita letisztultan szimbolikus díszleteivel – kettős szereposztásban.

 

A nagyszínpadra álmodott történelmi musical több mint száz művész közreműködésével festi elénk a hatalmi viszályokkal terhes kort, a jelenből visszatekintett, per nélküli koncepciós ügy dramaturgiája szerint. A musical-opera szándéka a magyar történelem, illetve a történelmi bulvár kreálta ügy áldozataként elhíresült grófnő körüli igazság felderítése és felmentése a soha nem bizonyított rémtettek és a koholt vádak alól.

 

Az előadás a budapesti ősbemutatót követően bekerül a Kolozsvári Magyar Opera repertoárjába. A kőszínházi bemutatót 2012. szeptember 15-én, szombaton tartják, amelyben a kolozsvári szereposztás debütál a hazai közönség előtt. A színház évadnyitó előadásában Báthory Erzsébetet Barabás Zsuzsa alakítja, férjét, Nádasdy Ferencet Laczkó V. Róbert, Thurzó nádort Szilágyi János. A két fiktív szereplő, Walter, királyi főnyomozó szerepében Kátai István, az ál-Caravaggio szerepében Farkas Lóránd látható. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, kórusa, tánckara és szólistái, vezényel Kulcsár Szabolcs.

További előadás időpontok: szeptember 16. és 29. A budapesti szólisták az októberi előadásokon mutatkoznak be a kolozsvári közönségnek.

 

A nagyszimfonikus zenekarra, operai kórusra és operaénekesi teljesítményt megkövetelő énekhangokra írt előadás – zenei méreteit tekintve és kiállításában – operaházi társulatot és színpadtechnikát igényel. Ezért is példaértékű a két színház együttműködése.

A producer Szabad Tér Színház és partnere, a Kolozsvári Magyar Operaház közös célja a korát meghaladó gondolkodású magyar asszony sorsát és a történelmi kort feldolgozó mű fesztiválokon és minél több európai valamint tengeren túli országban történő bemutatása.

Addig is megéri az évad során elutazni a kiváló társulattal rendelkező, Szép Gyula igazgató által vezetett Kolozsvári Magyar Operába, és megtekinteni az előadást.

 

A Szabad Tér Színház igény szerint segít a kolozsvári előadásokra szóló jegy- illetve szállásfoglalásokban. Érdeklődni a 06-1/3755-922-es telefonszámon vagy a produkcio@szabadter.hu címen lehet.

 

http://www.szinhaz.tv/series/budapesti_nyari_fesztival/bathory_erzsebet

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h5TMarfNKt0

www.hungarianopera.ro

www.szabadter.hu

 

Báthory Erzsébet

Kolozsvári Magyar Opera

2012. szeptember 15. 19 óra

Évadnyitó előadás – Bemutató

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük