2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Budapesten ülésezett a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság – problémák nincsenek

5 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/114"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" width="58" height="100" /></a></span> <p>Az augusztusban megkezdett kétoldalú konzultációsorozat folytatásaként 2010. október 8-án Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági együttműködésért felelős kormánybiztos és egyben a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) társelnöke Budapesten tárgyalásokat folytatott a KKB orosz társelnökével, Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel. Viktor Zubkovot hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnök is.</p><p>

 

Az augusztusban megkezdett kétoldalú konzultációsorozat folytatásaként 2010. október 8-án Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági együttműködésért felelős kormánybiztos és egyben a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) társelnöke Budapesten tárgyalásokat folytatott a KKB orosz társelnökével, Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel. Viktor Zubkovot hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnök is.

 

Az augusztusban megkezdett kétoldalú konzultációsorozat folytatásaként 2010. október 8-án Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági együttműködésért felelős kormánybiztos és egyben a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) társelnöke Budapesten tárgyalásokat folytatott a KKB orosz társelnökével, Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel. Viktor Zubkovot hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnök is.

A tárgyalások – melyen a felek áttekintették a magyar-orosz gazdasági együttműködés összes aktuális kérdését – abba a folyamatba illeszkednek, melynek célja a Kormányközi Bizottság soron következő, hatodik ülésének hatékony előkészítése.

A felek a megbeszéléseken kiemelt figyelmet szenteltek az energetikai együttműködéssel és a MALÉV-val kapcsolatos kérdéseknek. Megállapodtak abban, hogy ezen két kérdéskör kapcsán a közeljövőben szakértői tárgyalásokra kerül majd sor.

A tárgyaláson megállapodás született többek között arról, hogy még ebben az évben sor kerül Orbán Viktor miniszterelnök oroszországi munkalátogatására, valamint hogy a 2010. évet értékelő és a 2011-re szóló közös feladatokat kitűző KKB ülésnek Oroszország ad majd otthont. Az ülésre előreláthatólag a jövő év elején kerül majd sor.

Az október 8-i megbeszéléseken a felek megállapították, hogy semmilyen feszültséget okozó probléma nincs közöttük, az összes napirenden levő kérdésben lehetséges és elérhető közelségben van a kölcsönösen elfogadható, kompromisszumos megoldás elfogadása.

Magyarország EU csatlakozását követően a Magyar Köztársaság Kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya 2005. február 16-án megállapodást kötött a gazdasági együttműködésről, mely EU konformmá a tette rendszerváltás óta már piacgazdasági elven működő együttműködést.

E megállapodás értelmében a Felek új alapokon létrehozták a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottságot, rövidítve KKB-t, amely általában évente egy alkalommal ülésezik. A kialakult szokás szerint a találkozók két naposak, és felváltva hol az egyik, hol a másik fél ad otthont nekik.

A KKB élén a Kormányok által kinevezett nemzeti társelnökök állnak. A saját kormányukon belüli beosztásuk a diplomácia nyelvén megfogalmazott jelzése annak, hogy az adott kormány mekkora jelentőséget tulajdonít a másik féllel folytatott együttműködésnek.

A KKB jelenlegi vezetői:

Magyar oldalon Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki egyben a magyar-orosz gazdasági együttműködésért felelős kormánybiztos. Korábban ilyen, egy konkrét partner országra szabott kormánybiztosi poszt, nem létezett., létesítése önmagáért beszél.

Orosz oldalon a KKB jelenlegi vezetője Viktor Alekszejevics Zubkov első miniszterelnök-helyettes, korábbi kormányfő. Viktor Zubkov a Vlagyimir Putyin vezette kormányban a mezőgazdaságot is felügyeli. Rangja és az általa felügyelt terület, amely a magyar exportszándékok szempontjából fontos, szintén jelzés értékű.

A KKB mindennapi munkáját a két alelnök irányítja: magyar részről dr. Keskeny Ernő, a Külügyminisztérium FÁK-ügyekben illetékes miniszteri biztosa, míg orosz részről Jurij Sztecenko, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője. Az alelnökök munkáját mindkét oldalon a KKB titkárai segítik.

A magyar-orosz KKB működése a felek megállapodása alapján létesített munkacsoportok tevékenységére épül. Jelenleg nyolc munkacsoportja van a KKB-nak, ezek a következők:

  • Ipari, energetikai, befektetési
  • Infokommunikációs és innovációs
  • Regionális
  • Haditechnikai
  • Agrár
  • Építésügyi
  • Idegenforgalmi
  • Egészségügyi és gyógyszeripari

A munkacsoportok élén is nemzeti társvezetők állnak. Ők a szakterületért felelős magas beosztású állami tisztviselők. A 2010. évi kormányváltást követően Fellegi Tamás KKB társelnök felkérésére a magyar szaktárcák a közelmúltban jelölték ki a munkacsoportok új vezetőit, akik rövidesen kapcsolatba lépnek orosz partnereikkel és ezzel a munkacsoportokon belüli egyeztetésekkel kezdetét veszi a KKB következő, sorrendben VI., a 2010. évet értékelő, a 2011. évi feladatokat kitűző ülésének előkészítése. A hatodik KKB ülés házigazdája az orosz fél lesz.

A KKB ülés előkészítésének egy másik szintje a társelnökök évi többszöri találkozója is. Fellegi Tamás és Viktor Zubkov 2010. október 8-i látogatása is ezt a célt szolgálta. A KKB társelnökeinek első találkozójára augusztus 27-én, Moszkvában került sor.

A felek korábban megállapodtak arról, hogy megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a KKB üléseket vidéken tartsák meg. Ez lehetővé tenné, hogy a KKB-ülést övező jótékony médiafigyelem ráirányuljon a magyar cégek számára ígéretes oroszországi régiókra, illetve nálunk, a potenciális oroszországi vendégeknek bemutatni szándékozott idegenforgalmi központokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük