Újra Budapesti Barokk Fesztivál a Belvárosi Szent Mihály templomban. 2013. szeptember 19 – október 6. között, immáron nyolcadik alkalommal rendezik meg az egyedülálló Budapesti Barokk Fesztivált a Belvárosi Szent Mihály Templomban.

 

Újra Budapesti Barokk Fesztivál a Belvárosi Szent Mihály templomban. 2013. szeptember 19 – október 6. között, immáron nyolcadik alkalommal rendezik meg az egyedülálló Budapesti Barokk Fesztivált a Belvárosi Szent Mihály Templomban.

 

A kultikus és egyben autentikus helyszín a pesti belváros egyik fő ütőerén a Váci utcában található, ahol idén a hazai és nemzetközi művészek szép számmal lépnek fel és bűvölik el a közönséget Bach, Vivaldi, Händel zenéjével.

 

A Budapesti Barokk Fesztivál idei különlegességei:

 – a szeptember 21-i koncert, amelyen J. S. Bach összes csembalóhangversenyét adja elő Oláh

   Aino a Budapest Barokk Együttes kíséretében,

– a szeptember 29-i Bach János-passió, valamint

– az október 4-i koncert, amelyen Vivaldi: La Gloria, Himeneo című serenátáját játsza a

  Savaria Barokk Zenekar. (http://www.youtube.com/watch?v=QWkRRtWnL34)

Ezt a Vivaldi művet Magyarországon eddig soha nem játszották. Németh Pál művészeti vezető eredeti kéziratok alapján rekonstruálta a művet, amelyet 1725-ben XV. Lajos esküvőjére komponált a velencei mester. Jónás Krisztina mellett a másik címszerepet Armin Gramer osztrák kontratenor énekli.

 

A fesztiválon a hazai előadók mellett többek között fellép Nicholas Parle, a ma élő egyik legjobb csembalóművész is.

 

A zenei élmények mellett a közönség részese lehet a templom hajómennyezetének restaurálási munkálatainak. A tavaly kezdődött munkának köszönhetően újra eredeti szépségében láthatók a több mint 100 éve átfestett mennyezeti freskók. A restaurálási munkák támogatásához a fesztivál jegyvásárlásával mindenki hozzájárul.

 

„A jelenlegi templomot a domonkosok a török kiűzése után 1700-1765 között a mai helyen építették fel. A homlokzat közepére Madonna-szobor, a két oldalfülkébe Szent Domonkos és Aquinói Szent Tamás szobra került. A templom belső festése és bútorzatai 1760-ig készültek. A templom 1950 óta az Esztergomi Főegyházmegye önálló templomigazgatóságaként működik. 1892-ben belső felújításokat, 1964-1968-ban külső-belső fel-újítást végeztek. Az utóbbiak során a templom mennyezet- és falképeit lemeszelték. 1997-1998-ban teljes külső felújításra került sor, és a toronyba óra került. A szentélyt 1999-2006, a sekrestyét 2006-2008 között restaurálták. A hajó-mennyezet helyreállítása 2012 szeptemberében kezdődött; az előkerült aláírás alapján a freskókat Aman József pesti polgár készítette, akinek nevével a Máriabesnyői kegytemplom festői között is találkozhatunk.

A templomban látható szobrok és festmények alkotóinak többsége ismeretlen."

 

2013. szeptember 19 – október 6.

Belvárosi Szent Mihály Templom

1056 Budapest, Váci utca 47/b

 

http://www.barokkfesztival.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük