A szállodaA szállodaA MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály néhány munkatársa a Büki TDM (Turisztikai Desztinációs Menedzsment) és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására, valamint Tourist-Net kistérségi projektjének bemutatására látogatott el Bükfürdőre – még a márciusi télben.

 

A szállodaA szállodaA MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály néhány munkatársa a Büki TDM (Turisztikai Desztinációs Menedzsment) és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására, valamint Tourist-Net kistérségi projektjének bemutatására látogatott el Bükfürdőre – még a márciusi télben.

 

Bükfürdő Kőszegtől 20, Soprontól 54, Szombathelytől 27 km távolságra, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál, a nyugati határ közelében fekszik. Szubalpin klímája maga is turisztikai érték. A város hírnevét a páratlan ásványi anyag összetételű gyógyvizének köszönheti. Alkalmas minden mozgásszervi betegség kezelésére. A víz hatását kúraszerű alkalmazás esetén fejti ki (1-2-3 hetes kúra).

A kisbusz mintegy 4 óra alatt érte el bükfürdői állomáshelyünket, a Hunguest Hotel Répce Goldot, ahol Kelemen I. Katalin szállodaigazgató szívélyesen, üdítőitallal fogadta a kis csapatot.

Kelemen I. Katalin igazgatóKelemen I. Katalin igazgató

A létesítmény két szállodát foglal magában: a Hotel Répce háromcsillagos és a négycsillagos Répce Goldot. Az igazgatónő elmondta, hogy a március 15-i hosszú hétvégén a hóviharok miatt 20%-kal kevesebb vendég érkezett. Összetételüket tekintve főleg osztrákok, németek és magyarok szállnak meg itt, újabban jönnek oroszok is. A németek spórolósabbak, inkább a háromcsillagos részt választják. A Hunguest Hotelláncnak 14 szállodája van, a határon kívül Csíkszeredában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában. A kollégák a vonzáskörzetben laknak, de átmehetnek dolgozni a lánc többi szállodájába is.

A polgármester és az igazgatónőA polgármester és az igazgatónő

A szobák elfoglalása után Németh Sándor polgármesterrel közösen fogyasztottuk el az igazán csillagos ebédet: libaerőleves és répcementi halleves – két kis csészében tálalva; Gold rétesbatyu kapros, paprikás mártással; őrségi szarvas bélszín erdei gombaraguval, áfonyával, dödöllével és burgonya fánkkal; túrófelfújt, gesztenye mézes karamell cseppekkel. Az ételek alapanyagai helyi termékek és nagyon finomak voltak, bármelyik világkonyha díszévé válhatnának.

Gold rétesbatyuGold rétesbatyu

A polgármester elmondta, hogy Bük és Bükfürdő egy helység, de négy városrészből áll. Az új rész már a négy kútra épült. Természetesen gázt vagy kőolajat kerestek a fúrásokkal, amelyeket a Magyar Állami Földtani Intézet irányított Fülöp József akadémikus vezetésével. Helyette hőforrásokat találtak, az elsőt 1957-ben, 60 m mélyen. Olyan erővel tört fel a víz, hogy magasba dobta a homokzsákokat, és a szántóföld közepén hatalmas belvizet okozott. A helyiek ekkor árkokat ástak, hogy a Répcébe vezessék a vizet. Az ún. 1. számú kútból a víz 1260 mélyből tört fel a 60-as években, aminek kiaknázásához akkor Svédországból kellett a technológiát importálni. 1962-ben készült el az első fürdő: mindenki egyetlen medencében ült. 1972-ben a megyei tanács vette kezelésébe, és építtette meg a fedett fürdőt. Jelenleg a Vas megyei Markusovszky Kórházhoz tartozik. Később hozzáépült a SZOT Szálló, ami Hotel Bük lett, majd Hotel Corvus. A 3400 lakosú Bük összesen 2500 négyzetméter vízfelülettel rendelkezik. 1991-ben, az országban elsőként lett 100 hektáron elterülő, 18 lyukú Championship golfpályája. A 100 hektárból hetet víz borít. Szépsége miatt immár európai hírű.

 

KristálytoronyKristálytorony

Új létesítmények: Szent István-torony és kalandpark; a bányató helyén épül a vízi birodalom. Április-májusra megnyílik uniós támogatással és magánerős beruházással az Élménypark. Lesz még nagy műfüves labdarúgópálya, művelődési központ, a bátrabbaknak Kristálytorony, a fiatalabbaknak ugráló-vár, körhinta – mert nyáron főleg a gyerekes családok érkeznek. A Kristálytorony nem kristályból való, hanem a kristályszerkezetet utánozza. A kezeléseken túl az aktív mozgást kedvelők számára ingyenes Felnőtt Játszótér készült szabadtéri fitnesz-gépekkel – mozgássérültek számára is. Van petanque pálya, sportanimációs programok sokasága, kerékpárkölcsönzés és e-bike lehetőség (400 forint/óra, Bükfürdő Kártyával 40%-os kedvezménnyel). Egyéb szórakozási lehetőségek: lovaglás Csepregen 3.500 forintért, utazás Dottó kisvonattal a falusi vendéglátóasztalhoz, valamint Büktől 5 km-re íjászat és lovas oktatás.

 

A helyi Tourinfo és a Tourinform Irodák a www.visitbuk.hu oldalakon tájékoztatnak a különféle szálláshelyekről a magánszállásoktól a négycsillagos szállodákig. Bükfürdő egész évben változatos rendezvényekkel várja a vendégeket, mint például Bükfürdő-Rallye, júliusi Gyógybornapok, Kézműves- és Régiségvásár, könnyű- és komolyzenei programok, operett előadások stb. Ugyanígy bőségesen kaphatunk információt Spilenberg Andreától, a BBKTE, azaz Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület elnökétől vagy Pálffy Tamástól, a BBKTE marketing menedzserétől, aki sajtóanyagokkal szolgált.

Teltházas vacsora a Répce GoldbanTeltházas vacsora a Répce Goldban

A tájékoztató után háznézőbe mentünk a Hotel Répce Goldban. 180 klimatizált, televízióval, telefonnal, minibárral, széffel és internet csatlakozási lehetőséggel rendelkező szobát találunk. Ebből 50 szobát jacuzzival szereltek fel. A kétágyasokon kívül vannak összenyitható családi szobák, VIP aparmanok pezsgőfürdővel, mozgáskorlátozottak számára kialakított egységek és allergiásoknak parkettás szobák. Az étteremben lehetőség van étlap szerinti és büféasztalos étkezésre is, a lobby bárban kávé- és italkülönlegességeket, édességeket szolgálnak fel. Nyáron kerti grill működik. A szálloda szolgáltatásaihoz tartozik a wellness központ úszómedencével, pezsgőfürdővel, gőzkabinnal, szaunával, jégkása-zuhannyal. Természetesen van fodrászat, manikűr, pedikűr, kozmetika, masszázs, kerékpárkölcsönzés, biliárd, ajándékbolt. Szakemberek irányításával végezhető aquafitnesz, aerobic, nordic walking, gerincgimnasztika és sok más. Évszakonként és szünidőben más-más kedvezményes csomagokat vehetünk igénybe. Például a nyári szünetben a négy éjszakás csomag ára két fő számára 56.400 forint. A háromcsillagosban ugyanez az időszak négy éjszakával két főnek 44.800 forint. A gyerekeknek 12 éves korig 50%-os kedvezmény jár, 6 éves kor alatt a szállás ingyenes.

A Répce Gold séfjeiA Répce Gold séfjei

 

A szállodát fűtött üvegfolyosó köti össze a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrummal, ahol nyáron 32 medencét találunk. A szálloda vendégei fürdőköpenyben és papucsban mehetnek át oda. Az alkáli hidrogén-karbonátos gyógyvíz magas kalcium, magnézium és fluor tartalmú – tájékoztat dr. Németh István főigazgató, a Büki Gyógyfürdő Zrt. elnöke.

A fürdőbenA fürdőben

Az élményfürdőben termálvizes- és strandmedencék, gyerekpancsoló, beltéri csúszdarendszer, pihenőpark van. A szaunavilágban tepidárium, gőzfürdők, infraszauna, aromaszauna, kültéri ördögszauna és finn erdei szauna várja a felfrissülni vágyókat. A Medical Wellness Centrumban szakorvosok felügyelete mellett részesülünk a kezelésekben. A gyógy-szolgáltatások kiterjednek komplex gyógykúrákra, masszázsokra, lézerkezelésre, iszappakolásra, reflexmasszázsra és másokra – tb támogatással, ha előbb felírattuk az orvossal. Masszázsokból elképesztő mennyiségű létezik: négyféle gyógy-, kilencféle kényeztető, hétféle kombinált, relax szintén hétféle, egzotikus masszázs pedig tízféle közül választhatunk. Áruk 3.000-től 7.400 forintig terjed. Egyébként a napi belépő a gyógyfürdőbe hétfőtől csütörtökig  2.300 forintba, péntektől vasárnapig 2.400 forintba kerül. A délutáni jegy 15 órától (január 1-től május 31-ig és szeptember 1-től december 31-ig) 1.750 forint. Az élményfürdőre kicsit magasabb árak érvényesek. Utánanézhetünk a www.bukfurdo.hu honlapon, vagy információt kérhetünk a marketing@spabuk.hu címen.

 

A Bükfürdő Card, azaz Bükfürdő Kártya bankkártya formátumú, digitális adatrögzítésre alkalmas kedvezményt hordoz, és több helyen elfogadják. Bárki megvásárolhatja 590-7.500 forintig, aki a Bükfürdői Turisztikai Egyesület valamelyik szálláshelyén megfordul. Akár ott, akár a Tourinfo vagy Tourinform Irodában kapható. Az elfogadóhelyek a kártya érvényességét leolvasó segítségével ellenőrzik. A kártya a vendéglői, szállodai kedvezmények igénybevételén kívül további akciókra és nyereményjátékokra is érvényes. Beletartozik az ingyenes golfkóstoló is. Interneten a www.visitbuk.hu/bukfurdo_card/ oldalon igényelhető.

Apartman SiestaApartman Siesta

Tíz éve alakult meg a Büki Szobakiadók Szövetsége 87 taggal. Vendégköre igen vegyes: svájciak, oroszok, csehek, magyarok, osztrákok, néhány lengyel és német vendég érkezik hozzájuk. A lengyelek és az oroszok szívesen vásárolnak házakat, hogy ők adják ki a honfitársaiknak. Galamb Orsolya, az Országos Szobakiadók Szövetségének elnöke itt, Bükfürdőn működik. Elfogadott körükben a szobakiadók új, koronás minősítési rendszere. A TDM szervezet pedig gondoskodik a tagok nyelvi és marketing képzéséről, számítógépes oktatásáról. Ha reggelit is adnak a vendégnek, szükségük van az ANTSZ engedélyére. Mozgássérültek számára több tucat szálláshellyel rendelkeznek. Erre a célra az EDEN pályázaton nyertek pénzt. Ilyen az Európai Unió államaiban már jól működik.

Átriumos hivatalÁtriumos hivatal

Bük városában megtekintettük az újonnan épült, modern Polgármesteri Hivatalt, ahol Baranyai Róbert alpolgármester várt bennünket. A helyi TDM szervezet 2009-ben alakult meg kétezer turisztikai szolgáltató taggal. A város 150 millió forintos pályázatot nyert játszóterek kialakítására és külföldi marketing tevékenységre. A szakmának roadshow-kat rendeznek. Tóth Tamás, a Művelődési Ház igazgatója beszámolt arról, hogy dr. Hende Csaba szombathelyi illetőségű honvédelmi miniszter avatta fel a nagyon csinos, akadálymentesített, 120 millióért felépült, szépen berendezett, fedett átriumos házat. Az osztrák határtól 15 km-re szükséges és normális a közös kistérség kiépítése, ezért Pálffy Tamás szerint a Tourist-Net határtalan együttműködést jelent. Az idegenforgalmi adó (IFA) minden forintjához másfél forintot ad a magyar állam. Ezt természetesen visszaforgatják a turizmus fejlesztésébe, de fontos volt a sportközpont és a könyvtár is. Utóbbit a megye átvette kezelésébe.

Kóczán-házKóczán-ház

A Magyar Jeles Napok elsősorban a helyi turisták igényeit elégíti ki, mint a Weöres Sándor Színház magyar nyelvű előadásai. Ami a nemzetközi érdeklődésre számot tart, az a zene, a tánc és a kézművesség. A programok idejére rendbe hozzák a térség utolsó nádfödeles épületét, a Kóczán-házat. A régióból főként néptáncos gyermek-együtteseket szerepeltetnek. 650 gyerek érkezését várják 12-13 napra. Április 20-án indul a Street Ball bajnokság, májusban a Pannon Cigányzenekar nagykoncertje és a Nyitott Pincék Napja várja a betérőket. Július 24-27-ig tartják a Gyógybor Fesztivált. Július 12-től ünneplik a Büki Nyarat szeptember végéig. Az aratóünnepen fellép a Ghymes Együttes, és rendeznek szakrális búcsút, egyebeket. Augusztusban Sajtfesztivál és Vásár lesz. Az éves program elolvasható a város honlapján. A sportturizmus erősítésére épült a Sportközpont kiszolgáló helyiségekkel, szertárakkal, hogy Ausztriából is ide csábítsák a focistákat.

Bői húsos tálBői húsos tál

A vasi terített asztalnál a falusi vendéglátást tapasztalhattuk meg Bő falujában, Simon András portáján. A fogadóház és a kemence a LIDER-programból valósult meg.  A vendéglátó és családja saját vágású és füstölésű malac ételeivel kápráztatta el a látogatókat, s közben bemutatkoztak a helyi termelők.

Horváth Antal mézeiHorváth Antal mézei

 Horváth Antal, okleveles sárvári méhész, őstermelő a fajtamézek gyógyhatásairól beszélt, mi pedig végigkóstoltuk a legalább 15 féle gyógyító hatású mézét. Ezekből napi 2-3 kávéskanál elegendő az egészség fenntartásához.

Török Rita lekvárjaiTörök Rita lekvárjai

Török Rita gasztro-blogger szörpökkel, gabonakolbásszal, szépség teakeverékekkel, szendvicskrémekkel, nyírfacukorral, vega májkrémmel, napraforgómaggal, kölessel, egészséges lekvárokkal mutatkozott be. Ott volt a sajtos is számtalan, jobbnál-jobb fajtáival. A régióban meghatározó termelőket már megismerhettük az Utazás Kiállításon és a LIDER-expón. 2011 óta mindenütt saját vágóhíddal, füstölt árukkal, szalámikkal, kolbászokkal és újabban házi baromfi termékeikkel szerepelnek.

 

Este átmentünk az ausztriai Vashegyre, Eisenbergre. Remek idegenvezetőnk, a szombathelyi Lívia tolmácsolt és kalauzolt útközben. Itt találkoztunk Vas megye címerállatával, a római korból származó struccal. Átutaztunk Csepregen, amelynek ipari üzemei biztosítanak munkát a környékbelieknek, és van szőlőhegy meg horgásztó is. Észrevétlenül értünk át a határon Ausztriába Felsőőrön, azaz Oberwarton keresztül. A szombathelyiek bevásárló helye Oberwart, amire a falu erősen felkészült olcsó áruházakkal és áruk tömegével.

Franz Wachter borászFranz Wachter borász

Ezután érkeztünk meg a Wachter-Wiesler Weingut családi pincészetbe a szőlőskert közepén. A táj helyi borai mellett pompás hidegtálas vendéglátásban volt részünk. Ausztriában a pincészetben is létezik dohányzó szoba. Nálunk már mindenhonnan kitiltották a dohányosokat. A falakon 27 literes palackok sorakoznak. Arraflé a mérce az Achtel, vagyis a nyolcad liter. 13 hektáron termelik a Kékfrankost. A háromszintes pince emeletei között lift közlekedik.

Burgenlandi vinotékaBurgenlandi vinotéka

A Szent Orbán Vinotékában fahordós érlelésű régi borokat tartanak. A legnagyobb hordójuk 2500 literes. Kevésbé kedvelik a barrikoltat. Az osztrák utakon még elfogadott a 0,05 ezrelékes alkoholszint. A pincészet áprilistól októberig nyitva áll a látogatók előtt. Az egyéb időkben telefonos bejelentkezésre is fogad vendégeket. Van olyan boruk, mint a Pelle Jóska, hiszen a termelők nagyszülei még Magyarországon jártak iskolába. A mostani tulajdonos, Franz Wachter az 1130-as lakosú Deutschschützen, dél-burgenlandi falu borásza és egyben polgármestere. Örül a határnyitásnak, mert együtt tud dolgozni a pornoapátiban élő magyarokkal és az osztrák termelőkkel. A Pornoapáti nálunk elég viccesen hangzik, pedig a Szombathelytől 70 km-re fekvő települést a Porno Apátságról nevezték el. A tulaj testvére a pincéjéből éttermet és szálláshelyet alakított ki. A szólóbirtokon is 10 faházban fogad vendégeket, ezeket öten építették fel, és már tavaly 2500 vendégéjszakát számláltak. A hozzájuk látogató turistáknak rendeznek vasfüggöny-túrát, vadászatot, osztrák és német borkedvelőknek programokat. Megkóstoltuk a finom húsfalatok, sajtok, körözöttek között az Olaszrizlinget, a Zweigeltet, amit tipikus osztrák Kloster-Neuburg-i ünnepi bornak tartanak, a Béla-Jóska bort, azaz a Blaufränkischt (Kékfrankosat), aminek szőlőjét a palás talajon már a negyedik generáció neveli. Részt vesznek nemzetközi borversenyeken. A népes család élvezi és szereti ezt a munkát. A híres New York-i borversenyen a Kékfrankos lett Ausztria legismertebb borának ismerték el. Franz Wachter testvérének a szőlője Vaskeresztesen van, ahol nagy fahordókban 22 hónapig érlelik a Kékfrankost. Ez itt hajdan misebor volt. Jelenleg egy palack 13,5 fokos bor 14 euróért eladható. A borárak 6 és 18 euró között mozognak. A következő bort a tulajdonos lánya után Julia névre keresztelték el. Cuvée Cabernet Sauvignon és Kékfrankos házasításából álló vörösbor, amit 2010 óta barrik-hordókban érlelnek.

Osztrák hidegtálOsztrák hidegtál

 

Visszatérve Magyarországra megtudtuk, hogy Bükfürdőre jöhetnek az osztrák biztosító vendégei is. A szállást nem, de az orvosi kezeléseket fizetik. A magyar vendégek hasonlóan járnak, az OEP csak a gyógyellátás egy részét fizeti, a szállodát nem. A fizetővendéget azonban egyenlőnek tekintik, akár magyar, akár osztrák.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük