Pálffy Tamás, a helyi TDM szakembere szerint az évente 750 ezer vendégéjszakát felmutató városban az országos átlagnál elégedettebbek a turisták. Az ott működő mintegy 500 kisvállalkozás és 55 magánszállás épül a turizmusra. Annak is köszönhető a magas látogatószám, hogy helyben van egy magas színvonalú vendéglátó iskola. A szállásokon az átlagnál több a visszatérő törzsvendég.

Pálffy Tamás, a helyi TDM szakembere szerint az évente 750 ezer vendégéjszakát felmutató városban az országos átlagnál elégedettebbek a turisták. Az ott működő mintegy 500 kisvállalkozás és 55 magánszállás épül a turizmusra. Annak is köszönhető a magas látogatószám, hogy helyben van egy magas színvonalú vendéglátó iskola. A szállásokon az átlagnál több a visszatérő törzsvendég.

   Bükfürdő jelenleg összesen 32 medencével rendelkezik, mindez óriási területen fekszik. Műszakonként 200 szakgyógyász látja el a vendégeket. A standon az 5-ös gyógymedence színébe öltözött vízi tündérek foglalkoztak a látogatókkal. Megnyugtattak, hogy lesz büki termálkristály is.

 

Kerekes Szilárd, a Bükért Vállalkozók Egyesületének elnöke, maga is vendéglős, nagy ötlettel állt elő: márkafüggetlen sörcsapoló tanfolyamot szervez a turistáknak, hogy maguk ellenőrizhessék a csapolt sörök minőségét. A rendszeres sörivóknak mindössze csak 30-35%-a fogyaszt csapolt sört, mert fél a rosszabb minőségtől, vagyis azt hiszi, a vendéglátósok vizezik a csapolt söröket. A kilencvenes években a magyarok évi másfél millió hektolitert ittak a csapokból, ma csak hatszázezer kerül a korsókba – ezért inkább üveges sört kérnek. Természetesen a csapok zárt rendszerben működnek, nincs is mód a felvizezésre. Arra a vendég is figyelhet, hogy ne legyen túl közel a „szódástorony" a sörcsaphoz. Kerekes vendéglőiben akció indult a csapolt sör megkedveltetésére: négy korsó után az ötödiket ingyen kaphatja a söröző társaság. Sörfőzde még nincs Bük környékén, de szeretnének egyet alapítani.

 

Kis Péter, Bükfürdő egyik sörözőjének tulajdonosa, az Egyesület alelnöke szerint az rontja a sör minőségét, ha a sörcsapot és vezetékét nem tisztítják rendszeresen (naponta!). Ilyenkor a csőben felhalmozódó élesztő okozhatja az íz- és minőségromlást. „Tudatos sörfogyasztókat" szeretnének nevelni, ezt kívánja a vendéglátósok érdeke is. Rossz sörtől felpuffad az ember hasa, amíg a jó minőségűből akár 4-5 pohárral is meg lehet inni teltségérzet nélkül. A vendéglősnek ez a bevétel szempontjából sem mindegy!

 

Végül mindenki kapott Büki Sörtérképet azzal a 18 vendéglátóhellyel, ahol megbízható sört lehet kapni. A Sörtérképre a megjelölt vendéglők rányomják a bélyegzőjüket, és ha a visszatérő vendég mindegyiket meglátogatta, a pecséteket begyűjtötte, ingyen söröket ihat. A Sörtérkép további kedvezményeket jelent néhány helyen: fogorvosnál, optikusnál, bevásárlóközpontban, fodrásznál vagy a felsorolt szálláshelyeken.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük