Az európai országok vezessenek be egységes büntetési tételeket a sportot elöntő korrupció ellen, és fogadjanak el etikai kódexet a focimeccsek résztvevői, kéri a Parlamentben csütörtökön elfogadott állásfoglalás.

 

Az európai országok vezessenek be egységes büntetési tételeket a sportot elöntő korrupció ellen, és fogadjanak el etikai kódexet a focimeccsek résztvevői, kéri a Parlamentben csütörtökön elfogadott állásfoglalás.

 

A meccsek megbundázásáért Európa szerte eltérő szankciók vannak életben, állapította meg az állásfoglalás kiindulópontjául szolgáló, Emine Bozkurt (szocialista, holland) európai parlamenti képviselő által jegyzett tanulmány.

 

A futballmérkőzések eredményeinek manipulálása ellen harcolók hatékonyabb koordinációjára és együttműködésére van szükség. A sportszervezetek, az igazságszolgáltatási szervek és a fogadóirodák között az információcserét és a hatékonynak bizonyuló eszközök megosztását kell elsősorban javítani, például nemzeti koordinációs szervek felállításával, fogalmaztak a képviselők az állásfoglalásban.

 

A korrupcióba keveredett személyek nevének megosztása más tagállamok hatóságaival elejét vehetné annak, hogy a csalók egyszerűen más székhelyre tegyék át az illegális tevékenységet, vélték a képviselők.

 

Az EU-s jogszabályok betartatása érdekében a tagállamok az interneten virágzó, törvénytelen és anonim weboldalakat vizsgáló közös nyomozói egységeket is felállíthatnának.

A törvénysértő ázsiai fogadóirodák beazonosítása

 

Az állásfoglalás felszólítja a Bizottságot, hogy az illegális fogadások és meccsbundázások elleni harc részeként nevezze meg azokat az ázsiai országokat, ahol valóságos sportfogadási paradicsomok léteznek.

Etikai kódex

 

A Parlament azt is kéri, hogy a Bizottság etikai kódex elfogadását javasolja minden játékos, játékvezető és a műszaki személyzet számára abban a jövőre tervezett ajánlásban, amelynek célja a meccseredmények manipulálásának megelőzése.

 

Magyarországon 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálása miatt eddig 50 embert gyanúsítottak meg a parlamenti tanulmány apropójául szolgáló nemzetközi bundabotrányban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük