2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64617"><img class="image image-_original" src="/files/images/CB%20(1).jpg" border="0" width="284" height="140" /></a></span>Októberi kortárs seregszemle Budapesten. 2012. október 5. és 14. között egy színházi, két zenei ősbemutató és négy magyarországi bemutató várja a 21. őszi kortárs seregszemle, a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közönségét. A leghaladóbb táncos, színházi és zenei produkciók seregszemléje a Budapesti Fesztiválközpont szervezésében valósul meg.</p> <p> 

cb%20(1)Októberi kortárs seregszemle Budapesten. 2012. október 5. és 14. között egy színházi, két zenei ősbemutató és négy magyarországi bemutató várja a 21. őszi kortárs seregszemle, a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közönségét. A leghaladóbb táncos, színházi és zenei produkciók seregszemléje a Budapesti Fesztiválközpont szervezésében valósul meg.

 

cb%20(1)Októberi kortárs seregszemle Budapesten. 2012. október 5. és 14. között egy színházi, két zenei ősbemutató és négy magyarországi bemutató várja a 21. őszi kortárs seregszemle, a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közönségét. A leghaladóbb táncos, színházi és zenei produkciók seregszemléje a Budapesti Fesztiválközpont szervezésében valósul meg.

 

Kortárs Budapest – így összegezhető az október első heteiben megrendezendő Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója a Café Budapest 2012 sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a fesztivál 10 napja alatt 59 esemény valósul meg 41 helyszínen. Közülük 8 esemény ingyenesen látogatható, és a város szívében, az Erzsébet téren café budapEST BAR néven, egész nap működő étterem, kávézó várja majd a látogatókat,  mini performanszokkal és koncertekkel, illetve az előadásokat lezáró kulturális beszélgetésekkel.

 

Idén az elektronika és a vizualitás kerül előtérbe a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. Az elektronikus zenei programokon ismert és feltörekvő hazai DJ-k lépnek fel, a fesztivál egyik kiemelkedő eseményeként pedig október 6-án a Műcsarnok főhomlokoztatát színezik be a 2012-es Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny döntősei.

 

A fesztivál gondol a jazz rajongóira is, a programsorozat első két napján rangos zenészek és fiatal tehetségek lépnek pódiumra a Budapest Jazz Clubbal közös szervezésben.

Hogy Európa jazztérképén kiemelt helyet foglal el Magyarország, nem kérdés. Ahogy szerencsére az sem, hogy talán újra megélnek majd Budapesten a jazzre szakosodott szórakozóhelyek. A Budapest Jazz Club méltó helyszíne lehet az idei Jazz maratonnak.

Az eseményt a máris komoly szaktekintélynek számító Tzumó Árpád, valamint az ifjú Snétberger Tóni zongora-dob duója nyitja, aztán Harcsa Vera és Gyámánt Bálint gitárra hangszerelt menüje kápráztatja el a nagyérdeműt. Másnap a hibridelés a szintetizátor-tenorszaxi-dob hármasával, majd a bűbájos Váczi Eszter örömzenélése a Gátos fivérekkel, hogy a pontot a jó öreg Szakcsi tegye föl az i-re szólóban, egy kilátásba helyezett esetleges vendégzenésszel

 

Az A38 kultúrnaszádon a kultikus filmzenéiről világhíressé vált The Hidden Orchestra mutatkozik be. A hangulatról hangulatra barangoló zenei utazások egyik legkiemelkedőbb kortárs művelőjeként számon tartott edinburgh-i formáció október 6-án lép színpadra.

Filmek, két dobos és a határok lebontása. Rövidebben: The Hidden Orchestra. A jazz, a rock, a hiphop, a drum 'n' bass és a klasszikus komolyzene speciális egyvelegével lepi meg a nagyérdeműt az edinburgh-i banda. A formáció műfaj- és stílushatárokon átívelő zenei világában az organikus hangminták szervesülnek az élő kamarazenekari hangzással. A filmesen építkező, ellentétpárokkal bátran kísérletező zenekar Glastonburytől Pozsonyig az igényes fesztiválok kedvelt vendége.

 

A Dán Kulturális Intézet támogatásával érkezik Budapestre a Nemzeti Színházba a vizuális színház úttörője a Hotel Pro Forma, amely a War Sum Up című manga operát adja elő. A dán társulat és a Lett Nemzeti Opera közös produkciója a japán nó színház hagyományait fejleszti kortárs operává. A vizuális színjátszás úttörőjének számító dán együttes a háború természetrajzát állítja színpadra.

 

A Thália Színházzal közös produkció az EMKE – volt egyszer egy kávéház… című zenés játék, Garaczi László munkája. „Kortárs mű ez abban az értelemben is, hogy az EMKE első korszakában, az első világháború ideje táján neves kortárs művészek vitatkoztak asztalainál. A zenés játék szereplői azonban a második világháború éveiből visszatekintve elevenítik meg a több idősíkon játszódó történetet" – mondta el a produkció rendezője, Bagó Bertalan. Az előadásban három színésznő és hat színész játszik kettős, illetve van, aki hármas szerepet. Cserhalmi György például Koltóy főhadnagyot és a kávéház tulajdonosát, Wassermann Móricot is megszemélyesíti majd.

A temesvári Csiky Gergely Állami Színház és a budapesti Forte Társulat koprodukcióban Ibsen Peer Gyntjét hozza el, a temesvári premiert éppen a napokban este tartják – hangzott el a sajtótájékoztatón. A mozgásszínház és a klasszikus teátrumi hagyomány találkozik a közös temesvári-budapesti Peer Gyntben. A kísérlet sikerült: Ibsen élőbb, mint valaha. A kritikusok által zseniálisnak mondott mozzanatokban bővelkedő produkció az erdélyi színpadművészet és a szintén világbajnok magyar táncművészet egyedülálló ötvözete.

 

A Trafóban két ősbemutatóra is sor kerül: a kortárs komolyzene meghatározó alakjainak, Sáry Lászlónak és Sáry Bánknak a közös szerzői estjét a Kockadobás című kamaraművet és az Égkő című darabot mutatják be. Apa és fia közös szerzői estje különleges esemény az előadó-művészetek történetében. A kortárs komolyzene meghatározó alakja, Sáry László és a csodagyerekként már 7 évesen saját szerzeményével bemutatkozó Sáry Bánk egy-egy kamaradarabbal lepi meg a fesztiválközönséget. A világsztárok sorát a Trafóban október 13-án és 14-én fellépő ausztráliai Chunky Move zárja az interaktív technológiára koreografált Glow című előadással. Az ausztrál kortárs tánc nagykövetének tartott Chunky Move a 21. századi technológiát nem csupán egyszerű népszórakoztatásra használja. Az interaktivitás jegyében született előadás szó szerint rávilágít a modern létezés szépségére és rútságára.

 

Idén először rendezik meg az I. Országos Slam Poetry Bajnokságot. A középkori dalnokversenyekhez hasonlítható, az amerikai kocsmakultúrából önálló műfajjá vált slam poetry a kortárs költészet, a rap és a stand-up sajátos elegye, a Trafó-beli döntőt követően a bajnokság díjazottjai mutatják be tudásukat a Slammer Solo sorozat estjein, kávéházakban.

A magyar slammerek első országos bajnoksága egyedülálló csemegéje a szókimondó szövegek kedvelőinek. Szóművészek, fűzfapoéták, urbánus trubadúrok mutatkoznak be a Café Budapest Fesztiválon. Az első hazai slam poetry bajnok mellett ott lesznek a helyezettek, tessék megérteni, mit is hadarnak oly gyorsan! A műfaj amerikai, a nyelv magyar.

 

Izgalmas, új kezdeményezés idén a Kortárs Galériák Éjszakája, ahol egyetlen éjszakán át, a város 25 kortárs művészetekkel foglalkozó galériája várja a látogatókat tárlatvezetéssel, koncertekkel.

 

Részletes információ a fesztivál programjáról a megújult www.cafebudapestfest.hu

weboldalon található, ahol az előadásokra jegyek is válthatók.

 

Programinformációk és jegyvásárlás:

Budapesti Fesztiválközpont Közönségszolgálat

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 11.

+ 36 1 486 3311

 

www.cafebudapestfest.hu

 

Lantai József   

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.