EU -MerkelHétfőn azaz 2008 március 3-án nagy csinadrattával szokás szerint megnyílt a hannoveri Cebit. Idén ismét hatott a timsó, megint kicsit összehúzódott, cégek helyett azok helyi viszointeladói jöttek ha jöttek. A CeBIT a világ legnagyobb digitális IT és telekommunikációs kiállítása és vására.

 

EU -MerkelHétfőn azaz 2008 március 3-án nagy csinadrattával szokás szerint megnyílt a hannoveri Cebit. Idén ismét hatott a timsó, megint kicsit összehúzódott, cégek helyett azok helyi viszointeladói jöttek ha jöttek. A CeBIT a világ legnagyobb digitális IT és telekommunikációs kiállítása és vására.

 

 Az eseményt 1986 óta rendezik meg a németországi Hannoverben. A kiállításon az idén több mint tíz magyar cég vesz részt. A bemutatott termékek között lesz a magyar ADSL-hosszabbító, aminek segítségével akár tíz kilométeres távolság is lehet az elosztó és a felhasználó között.

Cebit 2008 Hannover megnyitóCebit 2008 Hannover megnyitóDe ismét van Cebit, amit   Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök, továbbá José Manuel Barroso európai bizottsági elnök nyitottak meg.

Varárnapig tart nyitva a kiállítás, mely 23ik a hasonló sorában. A CeBIT ez évi partnerországa  Franciaország, ezt is jelenzte a  francia államfő részvétele a megnyitó ceremónián..Az idei katalógus statisztika 6000 kiállító cégről számolhat be.A súlypontban nem a szokásos ipari kütyük – azok szép csendesen kivesznek innen – hanem  a mobil internet, illetve a világhálóhoz való minél gyorsabb hozzájutást segítő eszközök, és újdonságok állnak a középpontban. A Németek gumikutyája a zöld informatika helyet kapott, a cél csökkenteni az energiafogyasztást az informatikában is. A "zöld IT" keretében a Cebit is kizöldül.Legalábbis az elvek szintjén mindeképpen.

Cebit 2008 a Ballmer beszédCebit 2008 a Ballmer beszédBilly Gates helyett idén a megnyitó keretében Steve Ballmer hirdette az igét. Mint egy jó prédikátor  – a Microsoft tele van ilyen pénz evangelistákkal -egy ötödik számítógépes forradalomról vizionált. Ezfeltételezi a végtelen sebességű és kapacitású gépeket (majd pont Vistával fognak ezek produkálni….) . Ugyanakkor ezk a gépek – csatlakozva a zold PC alternativa gondolatához – egyben alacsony energiafogyasztasú környezetbarát eszközök is lesznek.

A Ballmeri szép új világban a gépek egytelen -bilogiai – azonosítással fognak benünket azonosítani. E mellett a virtuális világ technológiái, a kivetítők és a természetese emberi interakciókkal való kommunikáció, az ember gép kaocsolat fogja jellemezni a jövőt. Szintén nagyvonalúan elfeledkezett arról, hogy azállami és a nem állami terrorizmus számára milyen kincsesbánya egy ilyen all in one rendszer, minden lehetsges személyes adattal. A napi problémákról egy nyikk sem hangzott el..

Ballmer mondandójához csatlakozott Angela Merkel német kancellár szerinte az ötödik számítógépes forradalom talán hosszabb ideig fog tartani, mint ahogy a korábbiak. Azt mondta: :Olyan világban élünk, melyben a társadalmi változások legfontosabb motorja az információtechnológia. Az Európai Uniónak pedig azért kell folyamatosan harcolnia, hogy az emberek továbbra is nyitottak maradjanak az új technológiák iránt. Németország is csak az IT-vel és a telekommunikációval őrizheti meg versenyképességét. Mind e mellett  a transzatlanti kapcsolatok rendkívül fontosak Európa és Németország számára, mert csak így őrizhető meg a tisztességes verseny ebben az ágazatban.

Nicolas Sarkozy francia elnök megállapítása szerint  bizonyosnak kell lenni abban, hogy a technológiai fejlődés az emberiség javát szolgálja. A technológia ugyanis csak az egyik dolog, a legnagyobb problémát az tartalom jelenti amit vele kezelünk.

 José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökehasonlóan vélekedett, mint Merkel: szerinte is az európai gazdaság motorja az információtechnológia, az EU GDP-jének öt-hat százalékát az IT adja. Az információtechnológia a  lisszaboni stratégiának is fontos része, és ez a stratégia működik a gyakorlatban is. Már konkrét eredményeket is fel tudunk mutatni, hiszen Európa jobb helyzetben van, mint 2-3 éve.

  

Az Európai Bizottság tíz nap múlva további stratégiai lépéseket terjeszt elő a versenyképesség és információtechnológia tekintetében. Az ajánlások között szerepel az oktatásba történő további befektetés, az üzleti környezet fejlesztése és a szélessávú internet elterjedésének növelése. Ezzel párhuzamosan erősíteni kell a nemzeti szabályzókat az infokommunikációban és rugalmasabb frekvenciaszabályozásra is szükség van. Az információtechnológia egyik legnagyobb feladata a közeljövőben az energiafelhasználás csökkentése – fejezte be beszédét Barroso..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük