2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

CEGLÉD ÉS KISTÉRSÉGE – mutatkozott be a MÚOSZ-ban

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64533"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_151.jpg" border="0" width="160" height="160" /></a></span>A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának vendégei voltak szeptember 13-án a Székházban Cegléd városának és kistérségének képviselői előadásokkal, termékkóstolókkal és igazi jó hangulattal, amit a Bolyhos pálinkák ágyaztak meg.

images 151A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának vendégei voltak szeptember 13-án a Székházban Cegléd városának és kistérségének képviselői előadásokkal, termékkóstolókkal és igazi jó hangulattal, amit a Bolyhos pálinkák ágyaztak meg.

images 151A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának vendégei voltak szeptember 13-án a Székházban Cegléd városának és kistérségének képviselői előadásokkal, termékkóstolókkal és igazi jó hangulattal, amit a Bolyhos pálinkák ágyaztak meg.

kőhalmi dezsőKőhalmi Dezső

A sikeres találkozót nyélbe ütötte újságíró kollégánk, Kőhalmi Dezső, a Ceglédi Kék Újság munkatársa.

 

földi lászló polgármesterFöldi László polgármester

Földi László, Cegléd város polgármestere, országgyűlési képviselő, a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke elmondta, hogy a Bács-Kiskun és Szolnok megyével határos, 120 ezres lélekszámú kistérség 2013-tól két járásra oszlik: a ceglédi és a nagykőrösi járásra. A térségben kiemelkedő fontosságot élvez a szociális ellátás, a gyerekvédelem, a logopédia és a gyógy-testnevelés, hogy egészséges állampolgárokat adjanak a hazának. A 38 ezer lakosú Cegléd 2014-ben lesz 650 éves!

 

Büszkeségeik: az 1906-ban épült Városháza, az Eötvös tér, a katolikus és az evangélikus templom,

a református templomA református templom

a Hild József tervei alapján épült, Közép-Európa legnagyobb klasszicista református temploma, a templomkertben az 56-os emlékmű, a Szabadság téri Kossuth-szobor és a Pozsonyból idehozott Kossuth-erkély, bár nem illik a környezetbe, de hát az emlékezés kedvéért megtűrik. A további büszkeségek: a Turini Százak emlékoszlopa, az 1972-es modern, kétalakos Dózsa-szobor, a júniusi, már ötödszörre rendezett Bor- és Laskafesztivál, a 2003 óta magánberuházásban üzemelő Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőpark, a Kossuth-toborzó emlékére rendezett népünnepély szeptemberben, a 110. tanévét kezdő Kossuth Lajos Gimnázium, a pékbangó nevű védett, csak itt található növény. A kistérségből a jászkarajenői Lovas Napok október 12-14-ig; a Törteli Malom, amelyben szórakoztató központ éli világát. Az Albertirsai Temető mellett a csemői új katolikus templom és a tiszteletére rendezett virágünnep. A környéken a legszebbnek tartja az albertirsai kápolnát. Az Alföld Kapuja kiemelkedő lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra.

   Cegléd igazi iskolaváros informatikai, mezőgazdasági, kereskedelmi szakképzéssel, világhírű kórusával, leánykarral, remek zenei oktatással, világjáró zenekarokkal. Sok képzőművész él a városban, élénk kulturális élet folyik. Sportolóik idén Londonból több érmet hoztak haza. Itt található az ország első Sportmúzeuma, a legnagyobb Kossuth Múzeum, a Mózes Kályhagyűjtemény, és világ egyetlen Dobmúzeuma.

dobmúzeumDobmúzeum

A Sportcsarnokban évente dob-gálát rendeznek. Még ennél is büszkébb a város a szürkeállományára.

 

kossuth múzeumKossuth Múzeum

Reznák Erzsébet, a Kossuth Múzeum igazgatója elmondta, hogy Cegléden négy múzeum működik: a Sporttörténeti Gyűjtemény, a Mózes Öntöttvas Kályha Gyűjtemény, a világszínvonalú Jazz Dob Gyűjtemény – Kármán Sándor jóvoltából (előzetes bejelentkezésre látogatható) és az 1917-ben alapított Kossuth Múzeum, a Kossuth-kultusz legtöbb tárgyi emlékkel rendelkező emlékhelye az országban. Ezt egyszer mindenkinek látnia kell!

   Érdemes a városba vonattal érkezni, és végigsétálnia a Rákóczi úton! A látogatónak feledhetetlen hangulatban lesz része.

 

tóth ádám szóvivőTóth Ádám szóvivő

Óriási sztárokról beszélt Tóth Ádám szóvivő a MagánZoo-ból. Egy őrült állatszerető, Tóth Tibor műve, hogy Abonyban állatkertet létesített. A statisztikák szerint 2012-ben ez volt a legfelkapottabb magánállatkert az országban. Köszönhető az itt született oroszlánkölyköknek, valamint Buboréknak, a kis vízilónak, bár időközben hároméves és tekintélyes súlyú lett. Ami még nagyobb ritkaság, a kihalófélben lévő, gyönyörű szibériai tigris, „akinek" nemzetközi híre akkora, hogy visszajáró külföldi vendégeket vonz. Az Abonyi Szabadidőparkban lovagolni és solymászni lehet.

 

német nemzetiségi táncosNémet nemzetiségi táncos

Ceglédbercelről Polónyi Péter mutatta be a Német Nemzetiségi Ifjúsági Egyesületet és a kisvárost, amelyet az okiratok 1281-ben említettek először. II. József császár telepítette be a németeket, de azok hamarosan a kolera áldozatai lettek. A második betelepítés már sikeresebb volt, virágzó mezőgazdasági város épült (ezért a címerében rozmaringot és birsalmát látunk), a vasút megindulása is sokuknak adott munkát. A II. világháborúban azokat a németeket, akiket nem vittek el malenkij robotra, azokat javaikat hátrahagyva, kiűzték a területről. Sokan mégis visszatértek, ezért november 4-én megrendezik a Berceli Búcsút a báránytánccal. Hagyományőrzői igyekeznek a német kultúra emlékeit felkutatni és ápolni. A tárgyakat a Pesti úti Falumúzeumban mutatják be. Büszkék a Mayer Jakab tervezte, 1904-ből származó katolikus templomra, az 56-os kopjafákra, az újonnan, közadakozásból épült református templomra, az első, uniós támogatásból épült Napsugár Óvodára, a borászatukra, az Eötvös József Iskolában folyó zenei és néptáncos képzésre, a fúvószenekarra, a Szabadidőparkra és színpadára, ahol a Gerje-menti Sváb Pikniket tartják. Van kerékpárútjuk és kiváló Cserszegi Fűszeres boruk.

   Bognár István vállalkozó és családja szórakoztató amatőr tanyát, Gokart Parkot létesített. A kezdeti 800 méteres, majd a 2004-ben kibővített 2800 méteres pályán fiatalok próbálják ki gokartokon a későbbi autós-motoros vezetési gyakorlatot, a sebesség mámorát. A Bognár család minden tagja gondoskodik a reklámról és a vendéglátásról. Az elmúlt évben már kétezer vendéget tudtak fogadni.

 

A Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpontról Győrfi Ildikó beszélt. Építését 2003-ban kezdték el a Széchenyi Terv támogatásával, eleinte strandfürdőnek készült. Mára szálláshelyekkel, 17 csúszdás aquaparkkal, egyedülálló ingacsúszdával, gyógyászati részleggel, úszó- és gyógymedencékkel, homokos sportpályákkal hatalmas szabadidős paradicsommá növekedett. Kikapcsolódást és feltöltődést ígér. Területén elegáns és olcsóbb éttermek, büfék, standok gondoskodnak a vendégekről. 2007-ben a termálvizüket gyógyvízzé nyilvánították. A fürdő ma már szaunákkal, wellness kezelésekkel és OEP által finanszírozott gyógyászati részleggel áll rendelkezésre. Megszállhatunk kempingben, szállodában vagy apartmanokban. Sok vendéget vonzanak a kempingtalálkozók, ahová főleg Hollandiából és a Benelux államokból érkeznek. 2010 óta tartják a Latin és Koktél Fesztivált. Először csak a salsa-iskolák jöttek, majd az összes latin tánc kedvelői, több ezer fő.

 

zsámberger szilvia kistermelőZsámberger Szilvia kistermelő

A csinos fiatalasszony három gyereke miatt telepített a ceglédi telkére gyümölcsös- és zöldséges kertet, eközben az államigazgatásban dolgozott. Azután túl sok lett a munkája, s csak az egyiket tudta felvállalni, a lekvárokat. Termékeiből a felesleget, ha nem sikerült helyben értékesíteni, a gyümölcsöket befőzte, a zöldségeket tartósította és különféle szörpöket készített. Ma már százféle lekvárt és zöldségkrémet árul, hozzá százféle ételreceptet is kínál. Készít kompótokat, hús mellé pikáns lekvárokat, padlizsánkrémet, lecsót és diabetikus termékeket – ami csak egy része a hatalmas választéknak. Ezzel sikeres üzletasszony lett.

 

füle ferencné kistermelőFüle Ferencné kistermelő

A ceglédi híres csíramálé készítője arra hivatkozik, hogy városa igazi mezőgazdasági település, tehát van búzája is. A búza – azon kívül, hogy a kenyerünk alapanyaga – csírája nagyon egészséges, minden tartalmaz, ami szükséges az emberek jólétéhez és egészségéhez. Tulajdonképpen adalékanyagok nélküli édesség. Az íze kiváló, bárki megkóstolhatja! Füle Ferencné magának teremtett munkahelyet a csíramáléval. Az eladásból gyarapítja az új eszközöket, a modern gépeket a termeléshez. Teljesen gépesítette a munkákat. Őseink, ha már szűkében voltak a friss zöldségeknek, február-márciusban csíramálét ettek. Mivel a búza érése után, a vetésforgó elve alapján, még megél a földben a sütőtök is, amiből hosszú technológiai folyamat révén, saját aszalással készít kókuszreszelékbe forgatott sütőtök-golyókat. Füle Ferencné családja már szinte csak ezzel foglalkozik, édesítés nélkül készít csíramálét és sárga tök-golyókat. Nála minden a természettől származik. A termékei nagyon finomak!

 

bolyhos pálinkaBolyhos pálinka

Jónás József, az újszilvási Bolyhos és Fia Bt. pálinkaház marketingvezetője mutatta be, majd kóstoltatta a termékeit.  A 2600 fős településen olyan Pálinkafesztivált rendeznek két napon át, amelyen húszezer vendég megfordul! Bolyhos László tulajdonos készített először a világon olyan 50 fokos ágyas-pálinkát, amit nemcsak a gyümölcsön érlel, hanem az üvegekbe is tesz belőle néhány darabot. Azóta sokan utánozzák ezt a terméket. Pálinkája egyben családtörténet is. 1994-ben minden vagyonát feltette a főzdére. És bejött a beruházás, ma már 500 milliós forgalmat bonyolít a csinos, jól felszerelt üzem, sőt, megfelel a legszigorúbb uniós elvárásoknak is.

 

A ceglédi kistérség borait Klément György hegybíró ismertette. A jó löszös talajon, sok napsütés mellett termelik a szőlőt. Az idei termés kisebb volumenű, de kiváló minőségű borokat eredményezett. A térség 10 kilométerén belül sok borászat él meg. Vezérfajta a Cserszegi Fűszeres. A Molnár és Társa pincészet 2010-ben száraz Cseszegi Fűszeresével aranyérmet kapott. Emellett készítenek Traminit és vörösborokat is. A Pünkösdi Nyitott Pince Napok alkalmából három buszjáratot indítanak a kistérség pincéihez, amelyek eredetileg a Klarissza-rend dézsmapincéi voltak. Remek, minőségi boraikat megfizethető árakon kínálják.

 

laskakészítőkLaskakészítők

Imregi Tibor, az Imregi Családi Vendéglő ügyvezetője a ceglédi laskát népszerűsítette. Vendéglőjüket a laskára alapították, de persze sok más finomság is kapható náluk. A laskáról többen tévesen azt gondolják, hogy gombaféle – persze laskagomba is van, de ezen a vidéken tésztát jelent, amiből készíthető slambuc vagy lebbencs egyaránt. Mivel a ceglédiek közül sokan dolgoztak a vasútnál, vagy ingáztak Pest felé, magukkal vitték a hűtés nélkül is jól elálló, elkészített laska több fajtáját, mert igen laktató étel akár szalonnán pirítva, akár kolbásszal vagy más egyébbel gazdagítva. Természetesen rendeznek Cegléden Laskafesztivált, ahol megfőzik a város laskáját, s újabban Imregiék az óriáspalacsinta sütését is bevállalták egy hatalmas, két személy forgatta serpenyőben.

 

kossuth-tortaKossuth-torta

A ceglédi Békebeli Cukrászat ötvözi a külföldi tapasztalatokat és a világtrendeket a hazai színvonalas hagyományokkal, mindezt szívvel-lélekkel, az innováció jegyében teszi. Üzletükben nincs adalékanyag, mesterséges színezék, állati zsír – a vajon kívül. A tejtől és a tejtermékektől a gyümölcsökig csak helyi termelőktől vásárolnak alapanyagokat. Külön gondolnak az allergiásokra, a liszt-érzékenyekre és a cukorbetegekre. Előállították a kedvünkért Kossuth kedvenc tortáját és a narancsos, vaníliás, csokoládés pudingot.

 

Cegléd városát a műemlékek és a fenti termékek kedvéért is érdemes felkeresni! A termelők mindegyike szolgált a feltálalt különlegességek receptjeivel is. A város Tourinform Irodája elérhető a www.tourinform.hu weboldalon, a cegled@tourinform.hu e-mail címen vagy a +36-1-438-80-80-as telefonszámon.

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.