Az őszi ülésszak során az Országgyűlés Informatikai és Telekommunikációs Albizottsága valamint a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportja áttekinti az infokommunikációs vonatkozású nagy állami projekteket.

Az őszi ülésszak során az Országgyűlés Informatikai és Telekommunikációs Albizottsága valamint a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportja áttekinti az infokommunikációs vonatkozású nagy állami projekteket.

 A következő néhány hónapban a projektekért felelős szervek, állami vezetők bevonásával a két testület segíteni kívánja a még be nem fejezett, főként uniós forrásból megvalósuló fejlesztések felgyorsítását. A Fidesz álláspontja szerint Magyarország érdeke, hogy az uniós pénzügyi ciklus végéhez közeledve a forráslehívás felgyorsuljon, és minden rendelkezésre álló uniós támogatást a magyar közigazgatás és az infokommunikációs szektor javára használjunk fel.

 

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretein belül több tízmilliárd forintnyi forrásból valósulhatnak meg az adminisztrációt egyszerűsítő, modernizáló projektek, mint például a központi szolgáltatási központ létrehozása vagy a hiteles elektronikus dokumentumcserét lehetővé tevő informatikai rendszer.

 

Az Albizottság a fenti projektek monitorozása mellett kiemelt figyelmet fordít az elektronikus információbiztonságról szóló törvény megalkotására, hiszen a kiberbűnözés egyre nagyobb méreteket ölt világszerte és hazánkban is, az Országgyűlés felelőssége, hogy ezzel szemben védelmet nyújtson Magyarország polgárainak.

 

Az Albizottság napirendre fogja venni és a digitális átállás kérdését, tájékoztatást kér a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság részéről az átállás előrehaladásáról.

 

A közeljövőben zajlik majd a digitális szakadékot csökkenteni hivatott felnőttoktatási és generációk közötti együttműködést támogató projektek is, az Albizottság az ősz folyamán, a programot lebonyolító állami intézmények vezetőivel közösen tekinti majd át a képzések eredményeit.

 

A Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportja szerdai ülésén a 10,44 milliárd forintnyi uniós forrásból megvalósuló oktatásinformatikai fejlesztésről (TIOP 1.1.1.) hallgatta meg az érintett minisztériumok beszámolóját. A Munkacsoport szerint a projekt megvalósítása során fontos, hogy az iskolákba olyan tanulói laptopok kerüljenek, amelyek megfelelnek a fokozott tantermi igénybevétel minőségi követelményeinek, és az eszközökre nyílt forráskódú szoftverek is legyenek választhatók. A Munkacsoport üdvözölte a pályázati kiírás technológiasemlegességét, és kérte az érintetteket, hogy annak érvényesülését a megvalósítás során is biztosítsák. Mindezek mellett a Munkacsoport jelezte, hogy a Fidesz politikájával összhangban minél több kis-és közepes vállalkozás kapjon szerepet a projekt megvalósításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük