A brüsszeli központban az elemző kollégák szemet forgatva vették tudomásul, megtörtént, amit csak Magyarország esetében tapasztaltak. Egy megzsarolt országnak volt annyi gerince, hogy nemet mondjon a zsarolásra. Most ezt történt Ciprus esetében is. Másodszor az EU és az IMF történetében nem jött be a puccskísérlet.

 

A brüsszeli központban az elemző kollégák szemet forgatva vették tudomásul, megtörtént, amit csak Magyarország esetében tapasztaltak. Egy megzsarolt országnak volt annyi gerince, hogy nemet mondjon a zsarolásra. Most ezt történt Ciprus esetében is. Másodszor az EU és az IMF történetében nem jött be a puccskísérlet.

 

Mert egy ország kifosztására mindig azonos volt eddig a forgatókönyv: Kimutatták a bankrendszer hiányát. Majd sürgősen a segítségére sietett a Világbank, a Valutaalap és EU: ilyen meg olyan – megszorító – feltételek mellett majd segítünk. Ha pedig a kormány vonakodna, akkor sürgősen lecserélni a jelenlegi vezetést, baráti kutyákat kivezényelni természetesen teljesen törvényesen a Nép kérésére, hogy azok szűkölve fizessenek.

 

Eddig ez két ország esetében nem jött be. Magyarországon – a legújabb kísérletet most érezhetjük. A Reuters a közelmúltban ki is fejtette, hogy be kell dönteni a forintot ahhoz, hogy változás legyen. És tegnap este Ciprus. Amikor azt mondtam, hogy Ciprus nem adja fel eddigi felfogását, csak a kollégák itt kiröhögtek. Mit akar egy kis ország a Nagyokkal szemben. Nos ezt. Tartani magát elveihez. Megvédeni polgárait.

 

Kérdés, hogy a (politikusi) zsebekbe beáramló pénz képes ezt elősegiteni. Azaz van-e olyan pénz, amikor a haza fontosabb. Hiszen egyes országok szemében a jelenlegi ciprus gazdasági modellje fekete posztó. De a görög válságig működött. És ha nem akarnák szándékosan bedönteni, akkor továbbra is működne. Nagyon nagyon csúnya cikk jelent meg nem sokkal ezelőtt a magyar sajtóban, ami teljesen kimutatta, mit is a szándék Ciprussal szemben: http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130319_Hazudni_Ciprusrol Mintha az újságíró nem tudná: miről is van szó.

 

Ezt látva nagyon sokszor gondolnom kell arról, hogyan tud egy ország objektíven, vagy ahhoz hasonló módon tájékozódni, ha médiája nem objektív. És sajnos a politikusai sem mindig azok. Az ellenzék minden elkövet, akár folyamatosan hazudik, hogy megbízóinak eleget tegyen. A kormány meg hozzá nem értésből, rosszul értelmezett hatalmi taktikákból időnként hülyeséget hülyeségre halmoz. Természetesen nem az a  hülyeség, amit ellenzéke annak mond. Igaz az ország népének ebben gyakorlata van. És megtapasztalta az Életet. Azaz ha maga nem ügyes, nem boldogul sokszor a hatalom ellenében, akkor nagy baj lesz. És a devizahiteles válság megmutatja senki sem akarja a javukat.

 

Kollégám egy jelentés elkészítéséhez elkészítette azt az étlapot, amit a Vilagbank-Valutaalap-Eu kívánhat egy országtól. Erre minden jogalapja megvan, hiszen semmi mást nem csinált mint az ír, az olasz, a spanyol, a portugál, a görög a magyar a román és a ciprusi „mentőcsomagok" feltételrendszerét szépen kilistázta. Tanulságos:

–          az egészségügyi kiadások csökkentése (eredmény az állami eü meghalasztó szolgálattá válik Tony Blair koncepciója alapján: aki sokba kerül meghal…)

–          a szociális (munkanélküli, családi kiadások megnyirbálása)

–          a nyugdij radikális ellehetlenítése:

a.)    a korhatár drasztikus emelése

b.)    olyan feltételrendszerek alkalmazása, amik a megélhetést lehetetlenítik el (például a nyugdíj melletti munkavégzés ellehetetlenítése)

c.)    nyugdíjadó

d.)   olyan nyugdíjszámítás, ami ellehetetleníti a megélhetést biztosító nyugdíjak adását

e.)    a korkedvezmények és az egészségügyi kedvezmények eltörlése

–          vagyonadó

–          önkényes sarcok, mint a ciprusi tervezett de meghiúsult bankbetét einstand

–          progresszív, sokszor szuper progressziv sarc jellegű jövedelemadó azoknak, akik ezt nem tudjak kikerülni

–         progresszív halál illetékek (öröklési adó), vagyonátruházási díjak

–          kötelező privatizáció, különösen a megújuló és nem megújuló erőforrásokra, víz, gáz, bányakincsek

–          egyenlőtlen kereskedelmi megállapodások: hozzáadott érték helyett bérmunkássá alakítás, természetesen hozzáalakítva az oktatásügyet és az egész foglalkoztatási rendszert.

–          Az egyenlőség jegyében a megszokott és működő egységek, család, kölcsönös segélypénztárak stb szétverése.

–          A mindenek felett álló, mindent látó adóhivatal, és a totálisan ellenőrzött elektronikus fizetés

–          A bankok javára dolgozó végrehajtói, bírósági rendszer. (Ne gondoljuk, hogy a devizahitel,/lakáshitel probléma csak magyar sajátosság. Ugyanez van Spanyolországban, Portugáliában, de ez volt az USA-ban is, igaz nem devizahitel formájában, ami a hitelbuborék felrobbanását kiváltotta….

 

Nos ha olvassuk, halljuk a ciprusi híreket érdemes erre gondolni. És akkor picit másként látjuk a világot. Mert sajnos Európai Uniót ott hagyni nem lehet. Az az azonnali éhenhalás. De ésszel a jelenlegi helyzetet, a nemzetközi zabráló kifosztó állapotot túl lehet élni. Ha a politikusok partnerek ebben. Ezt mutatta a tegnap esti ciprusi szavazás.

 

Advocatus Diaboli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük