Olasz választások ide, ciprusi bankpánik oda, az európai befektetők egész vígan elvannak Damoklész kardja alatt. Egy évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló események még komolyan megrázták volna a pénzpiacokat, amelyek mostanra szinte rezisztensé váltak a válsághírekkel szemben. Ezt a rezisztenciát a jegybankok mindenhatóságába vetett hit szülte valamint a hiányzó befektetési alternatívák. A folyamatosan érkező tengernyi likviditás idővel azonban a nyersanyagok, köztük az arany és az ezüst malmára is hajtja a vizet – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Olasz választások ide, ciprusi bankpánik oda, az európai befektetők egész vígan elvannak Damoklész kardja alatt. Egy évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló események még komolyan megrázták volna a pénzpiacokat, amelyek mostanra szinte rezisztensé váltak a válsághírekkel szemben. Ezt a rezisztenciát a jegybankok mindenhatóságába vetett hit szülte valamint a hiányzó befektetési alternatívák. A folyamatosan érkező tengernyi likviditás idővel azonban a nyersanyagok, köztük az arany és az ezüst malmára is hajtja a vizet – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A Ciprussal kapcsolatos bizonytalanságok elhúzódása tartósan a lélektanilag fontos 1.600 dolláros unciánként árszint fölé emelte az arany árfolyamát az elmúlt héten. Egy kiugráshoz a lefelé vezető trendcsatornából azonban ez még nem elég. Ciprust, amely adóparadicsomként évekig borsot tört az Európai Unió orra alá azzal, hogy adóelkerülők és kétes eredetű pénzek számára búvóhelyként és pénzmosodaként szolgált, most kíméletlenül megleckéztetik. Az Unió könyörtelennek tűnik, hogy végre benyújtsa a számlát, már csak azért is, mert a tisztes adófizetők gyomra nehezen fogadná be, hogy az európai adóelkerülés legfőbb profitőre éppen az ő adójukból legyen megsegítve. Bár nem túl valószínű, hogy egy államcsőd bekövetkezik, de még ha csődbe is menne az ország és vele együtt a bankrendszere, Ciprus túl jelentéktelen ahhoz, hogy a világot megrengetve egy az arany piacára is elérő lavinát indítson el.

Ettől függetlenül a bankszámlák befagyasztása, a biztosnak vélt bankbetétek egyik napról a másikra történő részállamosítása, és az ezzel kiváltott bankpánik egy merőben új fejezetet nyit az unortodox válságkezelés kézikönyvében. Európa szerte sok bankszámla-tulajdonos fejében megfordulhat most, hogy van-e elég készpénze otthon ahhoz, hogy akár egy hétig is megéljen, ha a bankok egyszer csak nála is bezárnának, és elgondolkozhat azon, hogy miként készülne fel egy ilyen eshetőségre. Ennek kapcsán az univerzális csereeszközként és értékőrzőként ismert arany éppenséggel a legfőbb haszonélvezője is lehetne a Cipruson kialakult helyzetnek.

Az arany most mégis szárnyaszegetten verdes, miközben a tőzsdék és devizapiacok viszonylag hamar visszatértek a normál kerékvágásba. Ez egyrészt az emberi alkalmazkodóképesség számlájára írandó, ami a befektetőket a válságok sorozatán átsegíti. Másrészt erős a hit, hogy bár Ciprus most kínpadra feszül, de az eurózóna válságkezelésére tavaly év végén életre hívott Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) pénze vagy Oroszország segítségével végül valahogy csak kievickél a csapda helyzetből. De a legfőbb indok talán, hogy Ciprus egy törpe, és mint ilyen a „rendszert" nem ingatja meg. A szigetország drámája ugyanakkor ismét címlapra emelte az eurózóna adósságválságát, amelynek érdemi megoldása láthatóan még mindig várat magára. Mindeközben az euró egyre veszít a hiteléből, és ez azt eredményezheti, hogy a tőke az eddigieknél is nagyobb tempóban menekülhet a problémás Itáliából, Spanyolországból és Görögországból.

Az euró kálváriájával talán csak a dolláré ér fel. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a múlt héten tartotta kétnapos kamatdöntő ülését, ami semmi újat hozott az USA monetáris politikájában. Nem változott az eszközvásárlások keretösszege mellett a zéró közeli kamat sem a tengerentúlon, és ha tartja ígéretét a központi pénzintézet, akkor ez utóbbi 2015-ig ilyen alacsony maradhat. Csak akkorra számol a Fed a most 7,7%-os munkanélküliség 6,5% alá csökkenésével, amitől a kamat mértékét korábban függővé tette. A laza monetáris politika tehát a jelek szerint még egy jó ideig folytatódhat az Egyesült Államokban, de ezúttal ez sem hozta különösebben lázba az aranypiaci szereplőket.

Az aranyra specializálódott tőzsdén kereskedett alapokból a ciprusi válság és a dollár hígulásának dacára eközben változatlanul áramlik a tőke kifelé. Az úgy nevezett ETF-ekből főként a hedge fund-ok vonulnak vissza, amelyek vélhetően a jobb hozam reményében a részvénypiacokra csoportosítják át a forrásaikat. A Bloomberg hírügynökség adatai szerint a legfontosabb arany ETF-ek nemesfémkészlete az év eleje óta eddig mintegy 180 tonnával csökkent, ami a két harmada az Arany Világtanács adatai szerint tavaly egész évben felhalmozott mennyiségnek.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

A két hete még csak vontatott tempóban stabilizálódó aranyár megszaporázta lépteit az elmúlt hét folyamán. Ezzel a közelébe került egy 1.620 és 1.640 dollár között húzódó markáns ellenállási zónának, de ellenállásként fogható fel az 50-napos mozgóátlag lefelé ereszkedő görbéje is, amellyel lassacskán szintén szemmagasságba kerülhet a kurzus. Ez a két technikai akadály rövidtávon egy visszatesztet valószínűsít 1.600 dollár alá, legalább az éppen érvényben lévő rövidtávú emelkedő trend vonaláig, de akár a tavaly október óta csökkenő trendcsatorna alsó illetve a tavaly júniustól kivetíthető trend enyhén emelkedő diagonálisáig. Szerencsés esetben aztán legkésőbb 1.575 dollár magasságából ismét emelkedésbe fordulhat a nemesfém árfolyama, mert ellenkező esetben technikai eladásokkal kell számolni egészen 1.540 dollárig. Ugyanakkor az árfolyam előtt tornyosuló 20 dolláros ellenállási zónán áthaladva erős hátszele lehetne az aranynak a csökkenő trendből való kitörésre. Ehhez a trendfordulóhoz 1.650 dollár fölé kéne kerülnie a kurzusnak.

 

 

Az ezüstnél is megfigyelhető egy emelkedésbe váltó stabilizálódás, ugyanakkor jól látszik az is, ahogy 29,32 dollár alá be van most szorulva az árfolyam. Amíg ezt a vízszintes ellenállást át nem töri a jegyzés, addig nem fog visszatérni a bizalom a piacra, és rövidtávon pozitív előrejelzés sem adható. 28 dollár magasságában ugyanakkor egy szolid aljra talált a szürkésfehér nemesfém, amely a tavaly nyári mélypontok felett helyezkedik el. Mindösszességében egy csökkenő trendcsatornán belül, annak a közepe táján alakul jelenleg a kurzus, emelkedő momentum híján leginkább oldalirányba. Innét bármely folytatás lehetséges, de az alapvetően negatív trend miatt az esésnek valamivel nagyobb a valószínűsége.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük