A Cisco volt az első olyan hálózati gyártó, amely jelezte, hogy részt vesz az új generációs internet 2011. június 8-i, 24 órás világméretű tesztelésében

A Cisco volt az első olyan hálózati gyártó, amely jelezte, hogy részt vesz az új generációs internet 2011. június 8-i, 24 órás világméretű tesztelésében

A Cisco az IPv6 világnapra való előkészületek jegyében új termékeket és szolgáltatásokat jelentett be, amelyek az IPv4 és az IPv6 verziók közötti átállást segítik elő. A megoldások a Cisco legújabb kutatásában feltárt problémákra is megoldást nyújtanak, ahol a válaszadók mindenekelőtt az IPv6 biztonságával, bevezetésével és fenntartásával kapcsolatos kihívásokra mutattak rá.

A felmérés legfontosabb megállapításai

A 2011 áprilisában végzett felmérés során a Cisco 100 informatikai vezetőt kérdezett meg az Egyesült Államokban az IPv6-ra való átállásról. A legfontosabb megállapítások a következők:

 • Az IT-vezetők többsége (78 százaléka) arról számolt be, hogy szervezete már átállt az IPv6 protokollra vagy éppen folyamatban van az átállás.
 • Az átállás a legtöbb esetben (94%) az elmúlt két évben kezdődött el.
 • A megkérdezettek több mint fele (55 százaléka) igénybe vette, vagy tervezi, hogy igénybe veszi külső tanácsadók segítségét az átállás során.
 • A szervezetek több mint fele (54%) elkerülhetetlennek ítélte meg az átállást, közel háromnegyedük (73%) pedig fontosnak tartja az átállással nyerhető előnyök kiaknázását.
 • A váltás elsődleges okaként (50%) az internetes jelenlétet nevezték meg a válaszadók. Ezen túlmenően jelentős részük hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a felhasználók saját eszközeinek is hálózati hozzáférését biztosítsanak, valamint az IPv6 kiemelkedő szerepét a versenyképesség megőrzésében (18-18%).
 • Szinte minden megkérdezett (92%) beszámolt arról, hogy saját biztonsági csapatuk is részt vesz az átállás megvalósításában.
 • A legtöbben az alábbi területeken tartottak nehézségektől: biztonsági sérülések (60%), az átálláshoz szükséges technológiák fenntartása (53%), illetve az átállási technológiák telepítése (50%).
 • A többség (56%) úgy vélte, hogy az átállás felelősségét a vállalatnak és a szolgáltatónak közösen kell viselnie.
 • Az informatikai szervezetek döntő többségénél kiemelt finanszírozást és elsőbbséget élvez az IPv6 bevezetése; emellett a válaszadók 63 százaléka számolt be arról, hogy a bevezetést felsővezetőkből álló bizottság felügyeli.

Az átálláshoz az IPv4 és az IPv6 hálózati és alkalmazás szintű egységesítésére van szükség. A Cisco erre a kihívásra a routerek, switchek és biztonsági eszközök széles palettájával válaszol, amelyek nemcsak a nemzetközi IPv6-teszteken (lásd az „IPv6-ready logót”) bizonyítottak, hanem az Egyesült Államok kormányzati szintű tesztjein is kiválóan szerepeltek, megszerezve a„USGv6” megfelelőségi bizonylatot.

Új termékek és szolgáltatások

 • USGv6-megfelelőség támogatása: a Cisco ISR G2 router-platformokon futó, IPv6-alapú virtuális magánhálózatokat támogató megoldás, és ezen belül az IPsec v3 lehetővé teszi a kettős IP-környezet kialakítását, teljessé téve a Cisco jelenlegi, IPv6-támogatást biztosító ISR-útválasztóinak termékcsaládját.
 • A Cisco ASR 1000 sorozatú router-platformokon elérhető állapotfüggő funkcióval ellátott NAT64-támogatás lehetővé teszi az IPv6-alapú eszközök és az IPv4-alapú kiszolgálók közötti kommunikációt. A NAT64-támogatás révén az IPv4-alapú kiszolgálók és hálózatok is változatlanul működhetnek tovább.
 • Location/ID Separation Protocol (LISP): a Cisco routerek és switchek által támogatott architektúra az IPv6-over-IPv4 technológiák kettős protokollcsomaggá való automatikus átalakítása révén leegyszerűsíti az IPv6 bevezetését.
 • A Cisco Network Optimization ServiceA Cisco Network Optimization Service szolgáltatás intelligens analitikai funkciókat kínál, amelyek egyrészt grafikus diagnosztikai betekintést nyújtanak a hálózatba, másrészt az IPv6-bevezetés automatizálását elősegítő, IPv6-támogatást vizsgáló eszközfelismerést is biztosítanak. Ezek az intelligens szolgáltatások együttesen lehetővé teszik, hogy az ügyfelek az IPv4 és IPv6 közötti átállás alatt és azt követően is optimalizálják a hálózatukat.
 • First Hop Security: e biztonsági funkció azonnali védelmet biztosít azokon a telephelyeken, amelyek az IPv6-alapú eléréshez kettős protokollcsomaggal üzemelnek.

Mark Townsley, mérnök tanácsadó, Cisco szerint „A meglévő rendszerek átvilágításával és az átállási technológiák megfelelő alkalmazásával az ügyfeleink megőrizhetik korábbi beruházásaik értékét. Ugyanakkor az IPv6 bevezetése az IPv4 kifuttatása mellett stratégiai felkészülést igényel, ennek sikeres végrehajtása azonban jelentős előnyökkel jár. Végeredményben pedig az ügyfelek nagyobb és hatékonyabb hálózatokat építhetnek, amelyek teret engednek az üzleti újításoknak.”

 Cisco IPv6

http://www.youtube.com/watch?v=GJpb_MDrYFI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük