2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Climate-KIC Akcelerációs Program startupok részére

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78753"><img class="image image-preview" src="/files/images/myco-logo.png" border="0" width="470" height="118" /></a></span>Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT)  égisze alatt működő Climate-KIC másodszor hirdeti meg hazánkban európai módszertanra épülő inkubációs programját, amely 2012 óta hat európai régió részvételével zajlik. A programban résztvevő startupok 5-10-20 ezer eurós támogatásból dolgozhatnak, illetve részt vehetnek az európai hálózat oktatási, közösségi és start-up eseményein.

myco logoAz Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT)  égisze alatt működő Climate-KIC másodszor hirdeti meg hazánkban európai módszertanra épülő inkubációs programját, amely 2012 óta hat európai régió részvételével zajlik. A programban résztvevő startupok 5-10-20 ezer eurós támogatásból dolgozhatnak, illetve részt vehetnek az európai hálózat oktatási, közösségi és start-up eseményein.

myco logoAz Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT)  égisze alatt működő Climate-KIC másodszor hirdeti meg hazánkban európai módszertanra épülő inkubációs programját, amely 2012 óta hat európai régió részvételével zajlik. A programban résztvevő startupok 5-10-20 ezer eurós támogatásból dolgozhatnak, illetve részt vehetnek az európai hálózat oktatási, közösségi és start-up eseményein.

 A három szinten zajló oktatási modellben a résztvevő startupok piaci fejlődésüket felgyorsító, akcelerációs támogatást kapnak. Ennek során szintenként nyolc hetes  képzésben sajátítják el az üzleti tervezés és pénzügyi modellezés fortélyait, valamint elkészítik a komplett üzleti és befektetési tervet. Az akceleráció része – a nemzetközi  piacra lépésre történő aktív felkészítés mellett – a kockázati tőkeszerzéshez szükséges  üzleti, retorikai képzés. Az akceleráció Európai Uniós, brüsszeli forrásból direkt pénzügyi  támogatást is tartalmaz, amelyből a sikerrel teljesítő és fejlődő startupok részesülnek  cégenként 5-10-20 ezer euró értékben.

 A program célja, hogy olyan innovatív mikrovállalkozások alapítását és piacra lépését támogassa, amelyek (1) termékei és szolgáltatásai csökkentik a globális széndioxid kibocsátást, továbbá (2) biztosítják az önfenntartó gazdasági fejlődést és (3) innovatív üzleti megoldások révén élhetőbb világot alakítanak ki. Összefoglalóan képesek ún. klímainnovációs piaci működésre.

 Az európai akcelerációs program hazai megvalósítását 2012-től a MyCo Incubation Kft. végzi, amely 2013 óta a Climate-KIC európai hálózatnak minősített partnere. A hazai inkubáció sikerét mutatja, hogy idén a hat régiós központtal működő programban a magyar régiós szervezet, a MyCo Incubation kiemelt programot valósíthat meg, amely során már közel negyven innovatív kisvállalkozás üzletfejlesztése zajlik.

 „A MyCo Incubation olyan egyedi startup módszertan és tudás hazai terjesztését valósítja meg a Climate-KIC programban, amely a startupok nemzetközi piaci fejlődését szolgálja. 2013-ban sikerrel inkubáltunk 14 innovatív kisvállalkozást, amelyből négy sikerrel piacra is lépett. Közülük egy, a Recobin Kft. kockázati tőkebefektetést kapott és további három cég befektetés előtt áll." – tájékoztatott Kovács Zoltán, a MyCo ügyvezetője.

 A Climate-KIC hat régiós partneri hálózat révén európai tudásháttérhez és kapcsolati hálóhoz juttatja a programban résztvevő startupokat, ezzel már az indulástól nemzetközi szintű üzletfejlesztést, később európai partnerrégiókban történő piacra lépést tesz lehetővé számukra. Így azonnali üzleti kapcsolatokat építhetnek ki a hat Climate-KIC régió bármelyik partnerországában (a KIC régióiban): Nagy Britanniában, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Lengyelországban és a régiós startup központot biztosító Magyarországon. A nemzetközi programban tudáspartnerek többek között az Imperial  College (London, Nagy Britannia) és Technische Universiteit Delft (Hollandia) egyetemek, emellett partnerként hat ország inkubátorai dolgoznak együtt.

 A hazai programhoz idén csatlakozott kiemelt partnereként az EY. „A fenntartható fejlődés és az innováció kéz a kézben jár. Eddigi tapasztalatunk és a nemzetközi befektetői vélemény is azt mutatja, már most fontos a magyar startup cégekre odafigyelni. Az EY-nál hiszünk abban, hogy apró ötletek értékes változást hozhatnak világunkban, ha megkapják a kellő figyelmet és lehetőséget. Ezért a program támogatójaként célunk, hogy a sikeres pályázókat továbblendítsük a nemzetközi piacok felé akár külföldi befektetők szerzésével, akár az általunk nyújtott üzleti tudással" – mondta Tüske Balázs, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások partnere.

 Az IBM Magyarország – stratégiai partnerként – szakmai coach-okat és mentorokat delegál az inkubációs programba, de részt vesz a startup ötletek zsűrizésében és workshopok „Az IBM szeretné megosztani tudását azokkal a feltörekvő fiatal vállalkozásokkal, melyek kreatívan közelítenek az intelligens városfejlesztés ügyéhez. De nemcsak Smarter Cities szakértőként számíthatnak ránk a résztvevők – a tréningek során piaci ismereteinket, üzletfejlesztési tapasztalatainkat is igyekszünk átadni a startupoknak." – mondta Achilles Georgiu, az IBM Magyarország okosváros szakértője.

 További partner a fiatal vállalkozókat segítő szervezet, a FIVOSZ.

 Az idei programba március 18-tól lehet jelentkezni a MyCo Incubation weboldalán (http://myco.hu/jelentkezes/ ), olyan innovatív mikrovállalkozásokkal, amelyek önfenntartó éskörnyezettudatos szemlélettel működnek vagy terveznek nemzetközi piacra lépni.

 A jelentkezés során kiemelt témák az alternatív energiával, az organikus anyagtechnológiával, a hulladékgazdálkodással, valamint a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos innovációk. A programba jelentkezhetnek azok a startupok is, amelyek Smart Cities vagy Green Vehicles téren hoznak innovációt, vagy szoftveres és informatikai megoldásokat nyújtanak a fenti témában működő vállalkozásoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.