2009. április 15-én a Fővárosi Gázművek Zrt. hat szolgáltató céggel közösen írta alá a földgáz alapú közlekedés budapesti meghonosítását és elterjesztését szolgáló szándéknyilatkozatot. A nyilatkozat célja, hogy aláírói hozzájáruljanak a tisztább, élhetőbb környezet megteremtéséhez. Az eseménnyel egy napon került sor a FŐGÁZ Köztársaság téri telephelyén található sajáthasználatú CNG töltőállomás ünnepélyes átadására.

 

2009. április 15-én a Fővárosi Gázművek Zrt. hat szolgáltató céggel közösen írta alá a földgáz alapú közlekedés budapesti meghonosítását és elterjesztését szolgáló szándéknyilatkozatot. A nyilatkozat célja, hogy aláírói hozzájáruljanak a tisztább, élhetőbb környezet megteremtéséhez. Az eseménnyel egy napon került sor a FŐGÁZ Köztársaság téri telephelyén található sajáthasználatú CNG töltőállomás ünnepélyes átadására.

A szándéknyilatkozat aláírói a Fővárosi Gázművek Zrt. mellett a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt., a Budapesti Elektromos Művek Nyrt., a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., a Magyar Posta Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. valamit a Fővárosi Vízművek Zrt.

A megállapodás értelmében a közreműködő társaságok CNG üzemű járműveket szereznek be és állítanak üzembe.

A következő években a lehetőségeknek megfelelően a társaságok bővítik földgázüzemű járműveik állományát. Az együttműködés alapját képezi, hogy a Fővárosi Gázművek Zrt. a partnercégekkel egyeztetett helyszíneken olyan töltőállomásokat építtet és működtet, amelyek lehetővé teszik a társaságok által beszerzendő CNG üzemű járművek megfelelő üzemanyaggal való ellátását, valamint a közforgalmi igények kielégítését is. A töltőállomások földgázzal való ellátását a Fővárosi Gázművek Zrt. végzi.

A CNG üzemű közlekedés elterjesztésének további lépéseként a Fővárosi Gázművek Zrt. keresi az együttműködést az ásványolaj-forgalmazó társaságokkal is, a töltőállomásaikon történő CNG üzemanyag értékesítése céljából. A rendezvény házigazdája Dr. Bakonyi Tibor az aláírás kapcsán elmondta, hogy egy tisztább, élhetőbb környezetet kell kialakítanunk magunk körül, és ezt csak összefogással lehet elérni.

Szintén április 15-én került sor a  Fővárosi Gázművek Zrt. Köztársaság téri telephelyén létesített saját használatú CNG töltőállomás ünnepélyes átadására. Az E.ON Földgáz Trade Zrt., a földgáz nagykereskedelmét bonyolító társaság támogatásával létrehozott kút átadásával újabb fejezet kezdődött a társaság környezetvédelmi stratégiájának megvalósításában, és a CNG hajtóanyagban rejlő lehetőségek kiaknázásában.

A technológia ismertté tétele során a Fővárosi Gázművek Zrt. támaszkodni kíván a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által a földgáz üzemanyagként való alkalmazásának terén a múlt év végén elvégzett kutatásának eredményeire is.

A Fővárosi Gázművek Zrt. a környezetbarát közlekedés népszerűsítésében felvállalt szerepéért elnyerte az idei „Greenexpo Innováció" díjat 2009. március 13-án a Greenexpo kiállításon bemutatott sűrített földgáz üzemű autójával.

A földgáz – homogén égésfolyamatának köszönhetően – elégésekor lényegesen kevésbé szennyezi a környezetet a benzinhez és a gázolajhoz képest. A földgáz, mint üzemanyag előnyei különösen a városi használat során jelentkeznek. A szén-monoxid (CO) kibocsátás a benzinénél alacsonyabb (50-70 százalékkal) és a dízel előírásoknak is megfelelő. A kibocsátott szénhidrogének (HC) szintje a benzinüzemhez képest 50 százalékkal csökken. A dízel járművekhez képest a nitrogén-oxidok (NOx) mennyisége 70 százalékkal alacsonyabb, a szilárd részecske kibocsátás pedig gyakorlatilag nulla.

Az Európai Unió és a Főváros levegőminőség javítási célkitűzései további okot szolgáltatnak a földgázüzemű gépjárművek üzemeltetésére. Különösen a finom por és nitrogén-oxid határértékeinek betartása érdekében jelentős lépéseket kell tenni a közúti és közösségi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében. A helyzet kritikus, gondoljunk a 2009 januárban, Budapesten elrendelt korlátozásra, az azóta megjelent, a szabályt megszegők szankcionálására vonatkozó kormányrendeletre.

A hagyományos üzemanyagokhoz képest a sűrített földgáz, (nemzetközi jelölése CNG) a környezetet kevésbé terhelő, gazdaságos üzemeltetési lehetőséget kínál a közlekedésben.

Alapvetően személy- és haszongépjárművek, főképpen áruszállítók, taxik és autóbuszok esetében alkalmazzák, de motorkerékpárok, motorcsónakok meghajtására is használják.

 

http://www.fogaz.hu/

Kép és szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük