Kezdetben minden jól indult, később már az ülés komolysága is veszélyben forgott az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága április 15-i munkanapján. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy mindezért a képviselők csak részben voltak felelősek.

 

 Kezdetben minden jól indult, később már az ülés komolysága is veszélyben forgott az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága április 15-i munkanapján. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy mindezért a képviselők csak részben voltak felelősek.

 Az ülés első napirendi pontjának tárgyalása: „Tájékoztató a turisztikai desztináció menedzsment előkészítéséről, valamint a vonatkozó pályázatokról" – még szigorúan szakmai keretek között maradt. A képviselők kérdéseire két államtitkár válaszolt. Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, kiemelte, hogy a pályázat célja az adott térség fenntartható turisztikai versenyképességének elősegítése érdekében hatékony menedzsment rendszer kialakítása és üzemeltetése. A turizmusban szereplők összefogása a lehetőségeket bővíti. A kialakuló szervezetek a marketingen, az információszolgáltatáson túl a termékfejlesztés és az adott térség összes turizmussal kapcsolatos szakmai és menedzsment feladatait ellátják. A TDM rendszer kialakítása a 2005-től 2013-ig szóló Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában meghatározott feladat, ezért az NFÜ az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságával közösen dolgozta ki a pályázat konkrét szakmai tartalmát.

 Dr. Kovács Miklós ÖM turisztikai szakállamtitkár az egységes adatbázis kialakításának fontosságát hangsúlyozta. Az integrált informatikai rendszer létrehozása következtében a csatlakozott turisztikai szereplők üzleti előnyhöz juthatnak a szakmai munka támogatása terén. Ehhez azonban szükséges, hogy minden TDM szereplő számára állandó és rendszeres legyen az informatikai rendszerhez való hozzáférés. A részletes és folyamatosan aktualizált információs bázis kialakítása és fenntartása a turisztikai kereslet tájékozódási és ügyintézési igényeit szolgálja ki a 21. század technológiai színvonalának megfelelően.

A képviselők kérdéseikben és hozzászólásaikban főleg azt nehezményezték, hogy a pályázatok kiírása nagyon sokat késik. Nem látszik tisztán, hogy a TDM-ek mikor tudnak megalakulni és működni. Varju László válaszában elmondta, hogy a beérkezett pályázatok kiértékelése az elmúlt év végéig húzódott, most az események felgyorsultak. A régiók számára rendelkezésre álló keretet tartalmazó kiírás április 20-ig megjelenik.

 Az ülés második napirendi pontjának tárgyalása – Az önkormányzati miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatása – már korántsem zajlott ilyen békésen. A jelölt, Varga Zoltán, a Bizottság elnökének, Bánki Eriknek kérésére először a programjáról beszélt. A kormány célja kivezetni az országot a válságból és ez alól az Önkormányzati Minisztérium sem mentesítheti magát. Olcsóbbá, hatékonyabbá, átláthatóbbá kell tenni a munkát! Ha ezt mindenki komolyan gondolja, akkor kezdeményezni lehet az Önkormányzati Törvény módosítását, ez ugyanis „kétharmados" egyetértést igényel a Parlamenten belül. Vannak más elbírálás alá eső területek, mint például a katasztrófavédelem, de a hatékonyság növelése itt is elképzelhető. Miniszterként komolyan számítani fog a szakbizottság munkájára, az idegenforgalomban és a sportban ugyanis nincs jobb- és baloldali vendég vagy sportverseny!

A képviselői kérdésekés hozzászólások olykor nélkülözték a komolyságot. A hivatalba még nem lépett, programot még nem hirdetett kormány ki nem nevezett miniszterének konkrét cselekvésre vonatkozó kérdéseket tettek fel, elődei ígéreteit kérték számon. Elhangzott – a jelölt alkalmasságának mércéjeként – hogy meg tud-e nevezni Békés megyéből származó olimpikont? Szóvá tették, hogy eddigi képviselői pályafutása 1065 napja során nem volt elég aktív, keveset szólt hozzá, egyetlen javaslatot sem tett azon a területen, amit most irányítani fog. A kormányoldal védelmébe vette a jelöltet, felemlítve, hogy az ellenzék vezére egy év alatt egyszer szólt a Parlamentben, akkor is öt percnél rövidebb ideig.

A vitában kiderült: Varga Zoltánnak a Békés-megyei Közgyűlés elnökeként – és mint a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke – foglalkoznia kellett önkormányzati, idegenforgalmi kérdésekkel. Az ellenzék ugyanakkor joggal tart attól, mivel a sport és a turizmus szoros kapcsolatban van az önkormányzatokkal, a pénzhiány pedig mindenhol érezhető, hogyan lehet itt a működést még olcsóbbá tenni? Szalay Ferenc és Lasztovicza Jenő (Fidesz) képviselők egyetértettek abban: a két parlamenti oldal másként látja a megoldást. Két különböző gazdaság- és társadalompolitikát képviselnek. Az önkormányzati területen nagyon fontos volna az állandóság, ugyanakkor az elmúlt hét év alatt nyolc miniszter irányítása alá tartoztak. Az emberek pedig legelőször mindent az önkormányzatokon kérnek számon – joggal.

Szinte már a vita összegzéseként, dr. Tóth József (MSzP) javasolta, az új miniszter használja ki az általa felügyelt három terület együttműködésének lehetőségeit a kiegészítő források teremtésében. Az önkormányzatok esetében valóban együtt van a hiány és a pazarlás – ne ösztönözze a pazarlást! Törekedjen a szabályozás egyszerűsítésére, ahol pedig nincs megfelelő szabályozás, ott törekedjen pótlásukra! Támaszkodjon a szakmai tanácsadókra és akkor sikeres lehet.

Varga Zoltán ezt még azzal egészítette ki: aki a korábbi időszakra érvényes kérdéseket tesz fel, az nem tudja, milyen helyzetben van az ország. Ha kiderült, mekkora a mozgástér, akkor lehet értelmes szakmai vitát folytatni. Hamis beállítás, hogy most minden rossz és válságban van. A források ugyan nem elegendők mindenre, ezért át kell tekinteni, mi változzon. Nem az a fontos, hogy a miniszter hány olimpikon nevét ismeri – mert ismer jó néhányat – hanem az, hogy az érzelmek ne vezessenek el a józan ész útjáról!

A vita végeztével a Bizottság a jelöltet 10 : 7 szavazattöbbséggel a feladatra alkalmasnak találta, majd áttért a következő napirendi pont tárgyalására.

A kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtéséért és elősegítéséért szóló határozati javaslat (H/6294. szám) (Dr. Fodor Gábor, Gusztos Péter, Dr. Kóka János, Velkey Gábor és Dr. Világosi Gábor (SZDSZ) képviselők önálló indítványa) előterjesztője dr. Világosi Gábor volt. Módosító javaslatok megvitatására nem került sor, mert a javaslatokkal a Bizottság egyetértett.

 Következett az utolsó napirendi pont tárgyalása: Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program turisztikai pályázatainak eredményéről. Előterjesztője a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Bondor István, alaposan meglepte a képviselőket. Az elnök kérdésére ugyanis közölte: nem tud arról, hogy a Minisztérium írásos tájékoztatást küldött volna a bizottságnak! Az elnök, Bánki Erik világosította fel, hogy ez a tájékoztató április 1-én megérkezett, hogyan lehetséges tehát, hogy olyan tisztviselőt küldenek a megbeszélésre, akinek még erről sincs tudomása?

A képviselők végül azért megismerhettek néhány alapadatot. A támogatási kérelmet 2008. október 18. – 2009. január 12. között lehetett benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségeihez. Az ÚMVP turizmusfejlesztési jogcímére országosan 1574 kérelem érkezett be 52 milliárdnyi költségre, ami mintegy 35 milliárd Ft nettó, tehát ÁFA nélküli támogatási igényt jelent. A továbbiakban, 2013-ig összesen 262 milliárd forint áll rendelkezésre, amire folyamatosan lehet majd pályázni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük