2022.01.27.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Continental Hotel Zara****Superior – Grand Opening

9 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44523"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Szalagatvagas.thumbnail.jpg" border="0" alt="A szalagátvágás" title="A szalagátvágás" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>A szalagátvágás</strong></span></span>Az egykori Hungária Fürdő és Continental Szálló helyén felépült <a href="http://www.continentalhotelzara.com/">Continental Hotel Zara****Superior</a> 2010. június 15-től fogad vendégeket. A 180 éves múltra visszatekintő épületegyüttes hivatalos megnyitóját 2010. szeptember 22-én tartották mintegy félezer vendég jelenlétében.</p><p>

A szalagátvágásA szalagátvágásAz egykori Hungária Fürdő és Continental Szálló helyén felépült Continental Hotel Zara****Superior 2010. június 15-től fogad vendégeket. A 180 éves múltra visszatekintő épületegyüttes hivatalos megnyitóját 2010. szeptember 22-én tartották mintegy félezer vendég jelenlétében.

A szalagátvágásA szalagátvágásAz egykori Hungária Fürdő és Continental Szálló helyén felépült Continental Hotel Zara****Superior 2010. június 15-től fogad vendégeket. A 180 éves múltra visszatekintő épületegyüttes hivatalos megnyitóját 2010. szeptember 22-én tartották mintegy félezer vendég jelenlétében.

Ráday Mihály a Hungária Nostra elnöke, aki Hungária Fürdő épülete maradványainak a megmentésében elévülhetetlen érdemeket szerzett, példásnak nevezte a helyreállítást és a rekonstrukciót, mely révén egy hányatott sorsú épület újult meg. Beszédében kiemelte, hogy a felújítás kiérdemelte a Podmaniczy-díjat.

Erdei János a Magyar Szállodaszövetség elnöke a beruházó bátorságát emelete ki beszédében, és dicsérte a szálloda egyedülálló és példaértékű piaci bevetését és eredményeit.

Géher Zoltán szállodaigazgató büszkeséggel jelentette be, hogy közel 15 havi építés után akkor nyitott meg, amikorra ígérték. Köszönetet mondott a jelenlévő partnereknek, akik hittek a szálloda júniusi megnyitásában és támogatásukkal az elmúlt 100 nap foglaltsága 75% volt.

Mazen Al Ramahi tulajdonos a beruházó és üzemeltető ZeinaHotel Kft. nevében köszönetet mondott a tervezésben és a kivitelezésben résztvevőknek.

Az est díszvendége, dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere a ház történet bemutatva megemlítette, hogy egy olyan épület nyerte el új funkcióját, mely a kulturális örökségünk része. Egyúttal megemlítette, hogy nagyszülei (Ringer néven) tulajdonában volt az egykori Hungária Fürdő, ezért számára különösen szívügy volt az épület sorsa.

A nemzeti színű szalagot dr Réthelyi Miklós miniszter és Mazen Al Ramahi tulajdonos vágta át ünnepélyesen. Scheer Sándor a kivitelező Market-Kohinor konzorcium képviseltében szimbólikusan átnyújtotta az épület kulcsait dr Réthelyi Miklósnak, Mazen Al Ramahinak és Géher Zoltánnak. Az est háziasszonya Mészáros Antónia volt: A hivatalos ünnepi ceremóniát Duda Éva és táncosainak „antik-szecessziós divatbemutatója" követte, melyet Behumi Dóri és Fellegi Tamás műsora zárta, akik a régi pesti sanzonokkal idézte fel a századforduló hangulatát.

A 272 szobás, négycsillag, superior besorolású szálloda 4 szobatípussal, 130 férőhelyes ARAZ Étteremmel, Galéria Kávézóval, 5 különteremmel, 60 férőhelyes garázzsal, 2 belső kerttel, masszázs részleggel, wellness központtal, külső és belső, tetőtéri medencékkel és páratlan budapesti panorámát nyújtó tetőkerttel 2010. június 15. óta várja vendégeit.

Ház, melynek története van

A mai Continental Zara Hotel helyén Gamperl András selyemkereskedő kútásás közben ásványi sókban gazdag hideg vizet fedezett fel, s 1827. május 23-án nyitotta meg a Gamperl-féle Vasfürdőt. Az 1838-as pesti árvíz azonban elmosta ezt az első épületet, s az újjáépült fürdőt az 1840-es évektől kezdték Hungária néven emlegetni a pestiek.

1897-ben a Ringer család vásárolta meg a négy vendégszobával és pihenőkerttel is rendelkező Hungária fürdőt, és modern fürdőkomplexummá alakította át. A Nyár utca felől nyílt a kőfürdő, a hatvan kád- és a négy gőzfürdő, a Klauzál utca felől pedig a gyógyvizes népfürdő várta a vendégeket.

1907-ben Ágoston Emil készített terveket a 44. számú telken felépítendő impozáns, korszerű fürdőházra. 1910-ben adták át a többemeletes, bécsi szecessziós stílusú épületet, amelyben a fürdőhelyiségek mellett egy úszóversenyek lebonyolítására is alkalmas, oszlopos úszócsarnok is helyet kapott. Az uszoda üvegkupolája mechanikusan mozgatható volt, amelyet szép idő esetén széttoltak, hogy a vendégek a szabad ég alatt fürdőzhessenek. A főhomlokzatot és a medenceteret Zsolnay-kerámiával, bronz falikarokkal és korlátokkal, faragásokkal díszítették, kiképzése Budapest legszebb fürdőivel, a Gellérttel és a Széchenyivel vetekedett.

1965-től a szomszédos Continental szálló használta az egyre elhagyottabb egykori Hungária fürdő néhány helyiségét, de miután 1970-ben a szálló bezárta kapuit, a fürdőépület is egyre elhagyatottabb lett. Az 1980-as évekre az épület állapota életveszélyessé vált, a fürdő belső terét díszítő csempéket és majolikákat elhordták, az üvegkupola megsemmisült, s az épületben hajléktalanok rendezték be menedékhelyüket.

 Bár már a nyolcvanas években elkészültek a tervek a felújításra, 1985-ben szétverték a fürdő homlokzatának hatalmas, Zsolnay-féle eozinmozaikokkal ékes domborművét. 1994-ben a Dohány utca 44. alatti fürdő, valamint a Dohány u. 42. alatti szálloda és a Klauzál u. 6. alatt álló épületszárny fővárosi védelmet kapott, amelyet utóbbi kettő esetében még abban az évben visszavontak.

 1996-ban egy külföldi érdekeltségű cég vásárolta meg a telkeket, s egy kétszáztíz szobás, termálvizes szállodát kívánt építeni a Hungária fürdő és az egykori Continental Szálló helyén. 2002 nyarán az épületet életveszélyessé nyilvánították, s a tulajdonost a hátsó traktus teljes lebontására kötelezték. Végül csupán a főhomlokzat állt, mögötte a lecsupaszított falak, egy-két szobányi mélységben. 2004 nyarán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elrendelte az egykori pesti zsidó gettó területén lévő veszélyeztetett épületek, így a Hungária fürdő ideiglenes védettségét, 2005. február 7-én pedig műemlékké nyilvánították az épület megmaradt részét. Mivel a fürdő belseje szinte teljesen elpusztult, mindent az alapoktól kellett kezdeni. Vékony Péter és Hegedűs Péter építész, Ráday Mihályt hívták segítségül. Szerencsére a Budapesti Városvédő Egyesület archívumában számos, a hatvanas-hetvenes évekből való fénykép található, amelyek viszonylag ép állapotban mutatják a fürdőteret. Ennek alapján, bár teljesen rekonstruálni nem lehet, az eredeti belső számos eleme visszakerült a helyére, a falikaroktól a bronzdíszítéseken a gyönyörű forgóajtóig, melyeknél meg kell említeni Bor Ferenc művészettörténész és Fülöp Krisztina nevét is.

A 2008 októberében megkezdett munkálatok óta a terület hihetetlen ráncfelvarráson esett át. A telek beépítésének jogi huzavonáját követően a ZeinaHotel Szolgáltató Kft., Mazen Al Ramahi tulajdonában lévő Continental Hotel Zara****Superior felépítésének tervével előállva alig egy év alatt hangulatos és látványos oázist varázsolt a belváros szívébe.

Stílus és a tradíció, ahol találkozik

Az egykori fürdő mára art-deco és szecesszió harmonikus elegyeként új színfoltjává vált a hazai szállodaiparnak. A design elvárásainak megfelelően a 220 superior, az exkluzívabb deluxe, executive szobák és a teraszos lakosztályok az említett art-deco hagyományokat követve lettek berendezve, ugyanakkor a tervezők kreativitását dicséri a drapériákban és tapétákban visszaköszönő egykori Continental szálló szalvétájának mintázata. Az egyszerű, de annál nagyszerűbb, hagyományokat őrző ötletek mellett a tervezők: Sáfrány Csilla és Vörös Virág az igényes és elegáns minőségi belső tér kialakítására törekedtek.

A kupolás recepciótól balra kapott helyett a Zara név inverzeként ARAZ-ra keresztelt étterem. Barka Áron séf és csapata a XXI. század legmodernebb konyhatechnológiai eljárását alkalmazva kínálja a magyar és a francia konyha legkiválóbb remekeit az izgalmas ízek kedvelői számára. Páratlanul gazdag alapanyagok, hihetetlenül friss hozzávalók, rendkívül gazdag fantázia és maximális íz-harmóniára való törekvés jellemzi a konyhát. Ugyanakkor a magyar ételek egyedülálló ízei, meghatározó fűszerhasználata és jellegzetesen laktató kombinációi izgalmas gasztro-kalandra hívják a páratlan íz-élményre éhező vendégeket. Bár nem létezhet magyar konyha paprika, gulyás és pörkölt nélkül, az ARAZ repertoárja ennél sokkal gazdagabb. Régmúlt korszakok ételeit kínálja modern köntösbe bújtatva. A nagyközönség számára is nyitva álló étterem színvilága az egész szállodára jellemző arany, barna és fekete kombinációjában ragyog. Ha azt mondjuk ragyog, azt valóban úgyis gondoljuk, hiszen az akác parketta, a botticchino mészkő lapok, Tom Dixon egyedi formavilágú lámpatestei, a Catellini designlámpák és az oszlopokat borító SICIS mozaik valóban aranylóvá teszi a teret, mely Fejes Gergő belsőépítészt dicséri. A múlt századi romantikát ötvözve a jelenkor technológiájával a Continental Hotel Zara****Superior tökéletes helyszíne konferenciáknak, továbbképzéseknek és üzleti megbeszéléseknek is. Az öt hangszigetelt, összesen 400 fő befogadására alkalmas, klímaberendezéssel és audiovizuális technikával felszerelt rendezvényterem a szálloda belső, zöld növényekkel és kisebb vízfelületekkel megépített udvarára néz, így természetes megvilágítást kapva. A ház, mint az 1800-as évek harmadik legjelentősebb közfürdőjeként számon tartott Hungária jogos örökösének további különlegessége, hogy fitness és wellness részlegét nem a földszinten, vagy éppen a szint alatt építette ki, hanem a szálloda legfelső emeletén. A 150 négyzetméteres Boutique Spa külső és belső medencével, pezsgőfürdővel, valamint finn és infra szaunával várja a kikapcsolódni és feltöltődni vágyókat. Új perspektívát kínálva Budapest felett, a szálloda eddig soha nem tapasztalt élményben részesíti vendégeit. Tetőkertjéből a füstös kémények, régi ódon háztetők madár lakta csendes magányán keresztül, a város hétköznapi zajából mit sem engedve fel a hetedik emeletig gyönyörű panorámát kínál a budai hegyek felé.

A Hungária Fürdő emléke hála az építtetőknek így nem csak stílusában, hanem annak valójában is újjáéled és emléket állít a Dohány utca egykori gyöngyszemének a Continental Hotel Zara****Superior-ban.

A mellékelt képek egyikén Géher Zoltán és Mazen Al Ramahi fogadja a vendégeket, egy másikon Géher Zoltán társaságában az 1970-es évek elejéig álló Contitnental Hotel két volt igazgatója, Duli László és Mányai Lóránd.

Forrás: http://www.zarahotels.com/

ARAZ Étterem a Zara szállodában Budapest Belvárosában | EuroAstra Internet Magazin

http://www.euroastra.info/node/44522

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük