2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

COVID-bélyegek

3 perc olvasás

kina

2019. novemberében tüdőgyulladás-járvány tört ki a 60 milliós lakosságú Hupej tartomány székhelyén, Vuhan városában. A kínai egészségügyi hatóságok egy hónappal később jelezték a történteket az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO). 2020 júniusára a járvány gyakorlatilag megszűnt Kínában, ekkor a sikeres védekezés emlékére bélyeget bocsátottak ki. A maszkos orvos ökölbe szorított keze azt jelzi, hogy legyőztük a járványt. Valószínűleg nem sejtették, hogy a második és harmadik hullám csak ezután következik

iran

Iránban a járvány elleni védekezés jelentős késéssel indult meg. Sokan tagadták a fertőzöttség tényét. A városok egyúttal vallási központok is sok szent hellyel, amelyeket a helyiek és a zarándokok csókkal illetnek. A lakosság csak nehezen fogadta el a mecsetek bezárását. A kormány végül drasztikus lépésekre kényszerült. Megkezdték a széles körű fertőtlenítést, minden rendezvényt beszüntettek, korlátozták a szabad mozgást a közterületen. Kibocsátottak egy 18.000 riálos portabélyeget (kb. 10 USA-dollárcent), hogy legkisebb faluban is komolyan vegyék a fertőzésveszélyt. A bélyegen nemzeti hősöknek nevezték az egészségügyben dolgozókat és a katonaságot.

azerbajdzsan

Azerbajdzsánban hasonló helyzet alakult ki, mint Iránban. Eleinte lazán kezelte a lakosság és a hatóság a hétvégekre vonatkozó korlátozó rendelkezéseket. Majd romlani kezdett a helyzet. Az orvosok figyelmeztették a kormányt, hogy a járvány azért terjed rohamosan, mert az állampolgárok nem tartják be a karanténra vonatkozó előírásokat és a körházakban kritikus helyzet alakult ki. Ekkor bezárták a bevásárlóközpontokat, kávézókat, éttermeket. ügyeletes patikákat jelöltek ki. Leállították a városi tömegközlekedést, az emberek pedig csak a legszükségesebb esetben, SMS-üzenetben kapott hatósági engedélyek birtokában hagyhatták el otthonaikat. Tilos volt használni a saját járműveket. Ekkor jelentették meg a bélyegblokkot.

svajc

Svájc szolidaritási bélyeget bocsátott ki. A bélyegen látható rajz a járvány elleni összefogás fontosságára utal. A bélyegen piros alapon fehér kereszt látható, melyet pálcikaemberkék vesznek körbe. A rajz melletti felirat: Covid-19, alatta négy nyelven a szolidaritás szó olvasható. A bélyeg darabja 1+5 frank (100+500 cent) és tízes levélben kapható, amelyből 1 frank a belföldi levél bérmentesítése. A a pénzt a Glückskette svájci jótékonysági szervezetnek és a svájci vöröskeresztnek utalják át.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.