A két Stihl  akikről a cég a nevét kaptaA két Stihl akikről a cég a nevét kapta

2011. május utolsó vasárnapján izgalommal, nevetéssel és jókedvvel telt meg a Szilfa-tisztás Budakeszin. Itt rendezte meg az immár hagyományőrzőnek, de ezúttal hagyományosnak nem mondható Családi Napot a Stihl Kft.

A két Stihl  akikről a cég a nevét kaptaA két Stihl akikről a cég a nevét kapta

2011. május utolsó vasárnapján izgalommal, nevetéssel és jókedvvel telt meg a Szilfa-tisztás Budakeszin. Itt rendezte meg az immár hagyományőrzőnek, de ezúttal hagyományosnak nem mondható Családi Napot a Stihl Kft.

 Aki maga alatt vágja a fát (versenyez...)Aki maga alatt vágja a fát (versenyez…)

Az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. jubileumi 20 éves fennállását ünnepeltük. Családi napra szólt a meghívás, tehát jöhetnek a gyerekek, a család apraja nagyja részt vehet a rendezvényen. Tekintettel arra, hogy a Stihl név hallatán az átlagember elsősorban a motoros fűrészekre asszociál, felcsigázott érdeklődéssel vágtam neki az útnak. Lelki szemeim előtt megjelentek a gyermekek számára designosra és biztonságosra fejlesztett mini gombelemes fűrészek, mellyel otthon átalakíthatja a nagyszoba vagy a konyha bútorzatát és miszlikbe apríthatja az apu kedvenc, de általa már nem kedvelt foteljét. Eközben a kistesó a kertben az elemes kaszával és fűnyíróval ugyancsak biztonságosan letarolhatja az anyu nagy gonddal ápolt növényeit. Hülye gondolatok mi? de hát az a jó, ha az ember megmosolyogtató gondolatokkal tud nekivágni a tikkasztó melegben az embert próbáló budakeszi útnak.

 

A timbersport versenyzőkA timbersport versenyzők

Közben felrémlett a régi vicc, hogy azért alakult ki a Szilfa-tisztás, mert évek óta itt gyakorolnak a Stihl tulajdonosok? Nem, erről szó sincs! A bemutatón „hozott” anyagból dolgoztak, és amíg apu, anyu esetleg nagypapa a gépeket mustrálgatta, sőt felpattantak a VIKING Rider fűnyíró traktorra, addig csemetéik a gyerekprogramokon, játszóházakban zene mellett múlathatták önfeledten idejüket. És közben folyt a gulyás, az üdítő, a kürtöskalács és a töki pompos… szóval igazi majális kerekedett a rendezvényből. No, de itt az idő komolyra fordítanom a szót!

 

CsapatversenyCsapatverseny

A több mint 1500 vendéget – miként említettem – az előrejelzésekkel ellentétben szerencsére tiszta, napsütéses idő fogadta, így minden adott volt egy remek hangulatú rendezvényhez.

 

Dől a fa - feladat teljesítveDől a fa – feladat teljesítve

A Családi Napot Bakon Gábor ügyvezető igazgató nyitotta meg, beszédet mondott Hans Peter Stihl, a STIHL Csoport Felügyelő Bizottságának elnöke, valamint fia Dr. Nikolas Stihl a VIKING igazgatója, aki a következő esztendőben átveszi a STIHL vezetését édesapjától. A német vendégek jelenlétében leleplezésre került a vadonatúj VIKING Rider fűnyíró traktor.

 

Faszobrászat Stihlfűrésszel - egyelőre még nem verseny tárgya.Faszobrászat Stihlfűrésszel – egyelőre még nem verseny tárgya.

A lelátokkal körülvett színpadon bemutatkozott a magyar Timbersports csapat is, akik ősszel már képviselik hazánkat a népszerű Timbersports Világbajnokságon Hollandiában. Ráadásul Spike Miltonnal, a 2006-os STIHL Timbersports VB győztesével is találkozhattunk. A népszerű verseny legjobbjai nagy fába vágták fejszéjüket, óriás fatörzsekkel és kemény szálfákkal küzdöttek meg, könnyed művésziességgel forgatva hangszerüket, a motorfűrészt.

 

A versenyzőknél lábvédő kötelező!A versenyzőknél lábvédő kötelező!

A legújabb STIHL és VIKING gépek mellett faszobrász bemutató szórakoztatta a látogatókat, és elbeszélgethettünk Besenyei Péter műrepülő világbajnokkal a Stihl márka népszerű képviselőjével. Annak idején a cég alapítója, Andreas Stihl az 1920-as évek közepén azt tapasztalta, hogy az erdőgazdaságban leginkább fejszével és izomerővel végzik a munkát, nem tudott szabadulni többé attól a gondolattól: „Bizonyosan létezik megoldás az erdei munka egyszerűbbé tételére.” A gondolatból ötlet, az ötletből találmány lett.

 

KöszöntőKöszöntő

Bakon Gábor ügyvezető igazgató ismertetése szerint a STIHL termékek hosszú évtizedek óta kaphatók Magyarországon. Sokan talán nem is tudják, de a legendás STIHL Contra motorfűrész már az 1960-as évek elején megvásárolható volt. A szakkereskedések szervezett és tudatos kiépítése azonban hivatalosan 1991-ben kezdődött. Az elmúlt két évtized töretlen fejlődésének köszönhetően napjainkban már kiterjedt szakkereskedői- és szervizhálózat várja a vásárlókat.

 

Ez is egy versenyszám: Favágás magasban lépődeszkáról - amit a versenyzőnek kell beékelnie...Ez is egy versenyszám: Favágás magasban lépődeszkáról – amit a versenyzőnek kell beékelnie…

 

Közel 300 STIHL szakkereskedés és 140 szakszerviz biztosítja felhasználóiknak a minőségi kereskedelmi és szervizszolgáltatást, amely garantált, teljes körű alkatrészellátással párosul. 1991. június 7-én a Stihl International GmbH megalapította magyarországi leányvállalatát az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft.-t. A vállalkozás legfontosabb feladata az volt, hogy bevezesse a korszerű és kiváló minőségű STIHL márkájú mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépeket, majd biztosítsa ezek önálló kereskedelmét Magyarországon. A megsokszorozódó feladatok megfelelő technikai feltételeinek hosszú távú biztosítása érdekében a STIHL cég 2001-ben 3620 négyzetméteres – zöldmezős beruházás keretében – raktár-és irodakomplexumot épített, amit 2007-ben már bővítenie kellett. A minőségi STIHL termékekkel az Andreas Stihl Kft. Magyarországon a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és láncok értékesítési területén piacvezető.

 

Motorosfűrésszel a legrövidebb időn belül hibátlan korongot kell vágni..Motorosfűrésszel a legrövidebb időn belül hibátlan korongot kell vágni..

 

A kapcsolódó ágazatok működése ma már elképzelhetetlen a korszerű, környezetkímélő, megbízható és gazdaságos STIHL gépek nélkül. A tájápolásban és az erdőgazdálkodásban használatos gépek gyártójaként a STIHL különösen elkötelezett a környezetvédelem iránt. Ennek megfelelően fejlesztési részlegük újabb és újabb innovatív megoldásokkal áll elő, hogy folyamatosan csökkentsék termékeik üzemanyag fogyasztását és károsanyag-kibocsátását. Nemrég megjelentek a STIHL akkumulátoros termékei is, amelyek hatékony, tiszta, végtelenül környezetbarát munkát tesznek lehetővé! Szakmai roadshowk és más rendezvények keretén belül mutatják be a korszerű munkaruhákat, védőfelszereléseket – melyeket most Budakeszin gyakorlatban is megtekinthettünk – eszközöket és új eljárásaikat.

 

Igazi show volt, mikor megláthattuk miként kap bele a motoros fűrész a munkaruhába, szállnak az anyagfoszlányok és akkor hirtelen lefullad, s megáll a gép! Azt gondolom nem voltam egyedül, aki még olyan lábszárvédőt sem látott, ami a lovagkor viseletére emlékeztető kinézettel védi a lábat az eltévedt fejszecsapástól vagy a megbokrosodott láncfűrész fogaitól.

 

A Timbersports csapatok versenyét elnézve, mikor előkészítésre bekapcsolják, felbőgetik a   motorokat és a versenyzők két kezüket a tuskókon ugrásra készen pihentetve várják az indító szavát, majd villámgyorsan munkához látva, mint a finom vízpermet hull-száll a faforgács, orrunk beszippantja a felszabaduló erdő illatát, és potyogni kezdenek a hatalmas rönkből az egyforma vastagságú szeletek, mintha a mesebeli óriás vacsorájához készítenék, akkor elkap engem is a szenvedély, hogy ez igen, én is ráéreztem a varázsra. Nem motoros láncfűrészt szeretnék, hanem nézni a mezei egyszerűséggel csak favágóversenynek nevezett művészetet, mert valóban művészet és néha a versenyzők a szó igaz értelmében maguk alatt vágják a fát. Ha lehetőségük nyílik figyelemmel kísérni műholdas csatornán a Timbersports Világbajnokságot, ne mulasszák el. Érdemes megnézni. Addig is ízelítőnek néhány fotó.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük