A Molnár Ani Galéria örömmel tájékoztatott, hogy Cseke Szilárd 'Fenntartható identitások' című projektje képviseli Magyarországot az 56. Velencei Biennálén (Giardini di Castello, Velence) 2015. május 9.- november 22. között.

 

A Molnár Ani Galéria örömmel tájékoztatott, hogy Cseke Szilárd 'Fenntartható identitások' című projektje képviseli Magyarországot az 56. Velencei Biennálén (Giardini di Castello, Velence) 2015. május 9.- november 22. között.

 

Az 56. Velencei Biennálé magyar pavilonjának kiállítására meghirdetett nyílt pályázatot Cseke Szilárd képzőművész és German Kinga kurátor koncepciója nyerte meg, melyet egy kilenctagú szakmai zsűri bírált el. A biennálé főkurátora, Okwui Enwezor, a világ lehetséges jövőképeinek vizsgálatára hívta fel a művészeket. Cseke Szilárd interaktív térinstallációja az identitásképzés és fenntarthatóság fogalmai köré szerveződik.

 

„A „Fenntartható identitások" cím ironikus szópárosításban kérdez rá mindennapjaink szlogenné törpült kulcsszavaira. A kurátori koncepció a velencei pavilon teréből és Cseke korábbi mobil objektjeiből építkezik. A térinstalláció jelen esetben is mozgás és az elektronika segítségével kialakított gondolati tér. A térszerkezet három részből álló alkotás-együttest foglal magába. A falak közé kifeszített fóliacsövekben ventilátorok által mozgatott gömbök sodródnak. Pályáik szövetszerűen keresztezik egymást, ami a személyes identitások rendszerszintű újragondolását teszi lehetővé – felhívja a figyelmet a különböző gondolati irányok és énképek meghatározottságaira, korlátaira és egymásra utaltságára. Cseke Szilárd az egyéni, lokális nézőpontokat tehát globális összefüggésrendszerben modellezi le, miközben a két szintet egyszerre teszi hozzáférhetővé. A térinstalláció részét képezi továbbá egy lélegző fóliapárna is, ami folyamatos felfújódásával és leeresztésével a rendszert fenntartó „központ" érzetét kelti. Az anyaghasználat ellenére is organikus hatást kelt; stabil helyzete ellenpontozza az identitásváltások dinamikus, mechanikus hálózatát, és felveti a kérdést, hogy környezetünk lélegző gépezete ma milyen jelentőséggel bír számunkra? A koncepció részeként hanginstalláció vezeti be az élményt, amelynek elkészítéshez a projektgazdák Gryllus Ábris média designert vonták be. A kiállítótér többi alkotásától optikailag lehatárolt kisebb zörejtérben hallhatóvá válnak majd a csövekben mozgó golyók komponált hangjai. A pavilon belső udvara interaktív kísérleti térré alakul, ahol a látogatók előre megfogalmazott és szabadon kiegészíthető szómatricák segítségével foglalhatnak állást az identitás és a fenntarthatóság kérdésében. Kiválaszthatják a számukra legfontosabbnak tűnő identitásformát, legyen az a többszörös, a kollektív, a kulturális, a vallási, a nemzeti, az etnikai, a nemi, az ökológiai vagy éppen a fogyasztói identitás, esetleg megfogalmazhatják azt is, hogy mi számukra a leginkább fenntartandó entitás." (German Kinga)

 

German Kinga művészettörténész (1970, Kolozsvár, Románia) a heidelbergi és a karlsruhei egyetemeken tanult. 2011-ben doktori fokozatot szerzett a stuttgarti egyetemen és befejezte tanulmányait kultúra menedzsment szakon a Fernuniversität Hagen egyetemen.  2008 őszétől adjunktus, majd 2015-től docens a MOME Elméleti Intézetében. German alapította az egyetlen múzeumi menedzsment posztgraduális képzést, aminek ő a szakfelelőse. Rendszeresen szervez kiállításokat itthon és külföldön például a 'Lost and found. Ungarn im Spiegel seiner zeitgenössischen Kunst' című kiállítás projektkoordinátora és társkurátora volt a Staatliche Kunsthalle Baden-Baden-ben majd a debreceni MODEM-ben. Számos konferencián tartott előadást és publikációja jelent meg magyar és német nyelven.

 

Cseke Szilárd képzőművész (1967, Pápa) Budapesten él és dolgozik. 1995-ben végzett a Pécsi Egyetem Képzőművészeti Mesteriskolájának festő szakán. A 90-es évek óta alkot mobil objekteket, melyek lényegretörően demonstrálják a mai társadalomban, gazdaságban végbemenő folyamatokat, különös tekintettel a migráció és identitáskeresés témaköreire.

(Déli lejtő c. kiállítását lásd: http://euroastra.hu/node/38401) Számos elismerés mellett 2014-ben Munkácsy-díjat, 1997-ben Derkovits- ösztöndíjat kapott. Rendszeresen állít ki jelentős hazai és külföldi kortárs művészeti intézményekben, többek között a Kiscelli Múzeumban, a Műcsarnokban illetve a Ludwig Múzeumban; és vesz részt fontos nemzetközi művészeti eseményeken, vásárokon. Művei megtalálhatóak ismert közgyűjteményekben és számos magángyűjteményben Magyarországon és külföldön.

 

http://molnaranigaleria.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük