Ezen a héten február 6-án nyílik és február 22-éig tart a Fonó Szalon, ahol a lemezbemutatókat, kiemelt koncerteket összekötik más élvezetekkel: kiállítást nyitnak, borokat kóstolnak, irodalmi esteket tartanak és a szalonbeszélgetéseken lesz idő és mód egy témát körüljárni a kulturális szcéna meghatározó képviselőivel. Többek között vendégek lesznek Roby lakatos, Herczku Ági, Szalóki Ági, Lackfi János, Dresch Mihály és Lukács Miklós és sorolhatnánk.

 

Ezen a héten február 6-án nyílik és február 22-éig tart a Fonó Szalon, ahol a lemezbemutatókat, kiemelt koncerteket összekötik más élvezetekkel: kiállítást nyitnak, borokat kóstolnak, irodalmi esteket tartanak és a szalonbeszélgetéseken lesz idő és mód egy témát körüljárni a kulturális szcéna meghatározó képviselőivel. Többek között vendégek lesznek Roby lakatos, Herczku Ági, Szalóki Ági, Lackfi János, Dresch Mihály és Lukács Miklós és sorolhatnánk.

 

Horváth László igazgató és Rosonczy-Kovács Mihály művészeti vezető az alábbiakkal ajánlja az év első minifesztiválját Olvasóink figyelmébe:

"Negyedik alkalommal rendezzük meg a Fonó Szalont, kitekintve a népzene-világzene-jazz háromszögből, különböző műfajokból válogatva az aktuális prémium előadásokat. Ellátogatnak hozzánk Roby Lakatos és Banda Ádám hegedűművészek. A megnyitó napján a kolozsvári Bulgakov kávéházat látjuk vendégül, amelyben hamarosan megnyílik a Kolozsvári Fonó Klub. A Hangvetővel közösen megvalósítunk egy szakmai napot, amely a Womexre való felkészülést segíti elő. Bemutatjuk Herczku Ágnes új lemezét, valamint a Magyar Napló újonnan megnyitott könyvesboltját. A Berka moldvai táncházát Iancu Laura és Gábor Felícia moldvai költő-író szerzői estjével, valamint Navratil Andrea énekével gazdagítjuk. Dresch Mihály, Lukács Miklós és Szelevényi Ákos koncertjei előtt Lackfi János költő lesz a vendégünk. Egy szalonnak fontos kelléke a sakk: megrendezzük az első közéleti- és kulturális sakkszalont Fleisz János nagyváradi sakktörténész és nemzetközi bíró vezetésével. A fekete-fehér mezők mellett a fekete-fehér billentyűk is főszerepben lesznek: Harmonika a magyar és a hazai kisebbségek népzenéjében – koncert és előadások formájában. A szalont a hagyományos Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonja zárja. Minden este a legkiválóbb magyar pincészetek borainak kóstolása egészíti ki a programot. Maradandó összművészeti élményeket kívánunk Önöknek a Fonó Szalonban!"

 

A Fonó Szalon heti programja:

 

Február 6. – A Bulgakov a Fonóban – megnyitó

18:00: Bor-kompozíciók; kortárs fotóművészek közös tárlatának megnyitója

19:00: A szalon megnyitója

19:15: Karácsonyi Zsolt költői estje

20:00: Homonnai Varga András flamenco gitáros szólókoncertje

21:00: Kalotaszegi szalonzene:

Szalóki Ági – ének, Urszuly Kálmán – zongora, Dani Béla – Cselló (hegedű);

22:00: Kalotaszegi bál:

Varga István „Kiscsipás" (hegedű); ifj. Neti Sanyi (hegedű); Árus Béla (harmonika), id. Tóni Rudolf (háromhúros brácsa), Urszuly Kálmán (négyhúros brácsa) Dani Béla (bőgő)

 

A Bulgakov a kolozsvári magyar értelmiség ikonikus találkozóhelye.

A Fonó Szalon első estéjén a Bulgakov hangulatát idézzük meg kolozsvári és kalotaszegi művészekkel, akikhez Szalóki Ági csatlakozik. Karácsonyi Zsolt aradi születésű költő, műfordító, színház- és irodalomkritikus, a kolozsvári Helikon folyóirat főszerkesztője, az Erdélyi Költők Ligájának elnöke, a Babes-Bólyai egyetem adjunktusa. Urszuly Kálmán (zongora, hegedű) és Dani Béla (cselló) kiváló muzsikusok. A zenei anyanyelvük szerint népzenészek a kolozsvári városi muzsika legkiválóbb képviselői. Különleges koncertjükkel – melyet Szalóki Ági éneke gazdagít – a kolozsvári szalonokat és Kalotaszeget egyszerre idézik meg. A Fonóban többször kerül sor Kalotaszegi bálra, azonban a zenekar mostani felállása még a szakavatott táncházasoknak is igazi ínyenc estét ígér. Dani Béla csellóról bőgőre, Urszuly Kálmán négyhúros brácsára vált. ifj. Neti Sanyit és a bánffyhunyadi Varga István „Kiscsipást" mindenki ismeri. A zenekart két ikonikus mérai zenész, id. Tóni Rudolf (háromhúros brácsa) és Árus Béla (harmonika) teszi teljessé.

 

Február 7. Jazz és irodalom

19:00: Irodalmi est Lackfi Jánossal

km.: Dresch Mihály – szaxofon, fuhun; Lukács Miklós – cimbalom

20:00: Szelevényi Ákos (szaxofon) szólókoncertje

21:00: Dresch – Lukács duó koncert

22:00: Lukács Miklós trió – Cimbiózis koncert

 

Lackfi János Prima Primissima díjas költő mostanában arra a kérdésre keresi a választ Milyenek a magyarok?

"A magyar ember eltöprengett, vajon miből tudható, hogy ő éppen magyar.

Abból, hogy vallja, borban az igazság, ezért pár pohár után az asztalt kezdi csapdosni, és kijelenti, hogy mindig neki van igaza. Vallja azt is, hogy sörben a békesség, ezért pár korsó után jóságosan kijelenti, hogy mindenkit szeret, és mindenkinek igaza van. A pálinkában ilyen elvont fogalmak nincsenek, azt inni kell, a többi majd kiderül." (Lackfi János)

A jeles művész nem először lép fel együtt Dresch Mihállyal és Lukács Miklóssal. Érdekes találkozás ez, rendkívüli művészek különleges estje. Dresch Mihály és Lukács Miklós a Fonó gondozásában adták ki duólemezüket Labirintus címmel két évvel ezelőtt, Lukács Miklós saját triójának első koncertje is a Fonóban volt, a lemez pedig 2014-ben látott napvilágot.

Szelevényi Ákos 1986-ban érkezett Párizsba, ott hozta össze zenekarát s azt az öt albumot – Pannonia, Asile, Imafa, Omeko, Élettér -, melynek utóbbi darabjait a kortárs francia dzsessz legjobb fejezeteként méltatta a szakirodalom.

 

„Az életemből merítem a zenémhez az inspirációt. Szerintem zene nem születik zenéből. Lehet az bármi, ezen a lemezen például nagy szerepe volt annak, hogy a Éri Péterrel elmentünk többször is Erdélybe. Amikor erre tudok jönni, megállok Budapesten, mert nagyon sok ember van itt, akit szeretek, de azt a pihenőt, amire igazán vágyom, inkább Erdélyben találom meg." (Szelevényi Ákos)

 

Fonó Szalon

1116 Budapest, Sztregova u 3.

 

http://www.fono.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük