A szombathelyi Iseumi Szabadtéri Játékok sorozatát 2013. augusztus 10-én feledhetetlen gálahangverseny zárta a Savaria Szimfonikus Zenekar műsorával. A világhírű zongoraművész-karmester, a 80. születésnapját ünneplő Vásáry Tamás tiszteletére két sztárvendég is fellépett: Tokody Ilona operaénekes és a tenorok ez idő szerint legjobbika, a mexikói Ramón Vargas.

A szombathelyi Iseumi Szabadtéri Játékok sorozatát 2013. augusztus 10-én feledhetetlen gálahangverseny zárta a Savaria Szimfonikus Zenekar műsorával. A világhírű zongoraművész-karmester, a 80. születésnapját ünneplő Vásáry Tamás tiszteletére két sztárvendég is fellépett: Tokody Ilona operaénekes és a tenorok ez idő szerint legjobbika, a mexikói Ramón Vargas.

 

Vásáry Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar tiszteletbeli elnök-karnagya olyan fiatalosan vezényelt és zongorázott ma is, mintha húszéves lenne. Itt ő adott ajándékot a közönségnek! Mozart D-dúr zongoraversenye helyett, amelyet először nyolcévesen adott elő nyilvánosan, eljátszotta a világ legnehezebb zongoradarabját, Liszt Don Giovanni Parafrázisát. A közönség ámulva figyelte a kivetített kezét, ahogy könnyedén siklott vagy szenvedélyesen ütötte a billentyűket. Azután egy nyugodtabb, érzelmesebb darabot zongorázott el a megadott műsoron kívül Debussy-től. Meg kell vallani, hogy az Iseum nézőterének D szektorában az erősítő berendezés nem volt egészen tökéletesen.

 

Ezek után Vásáry – mintha eddigi teljesítménye semmi sem lett volna, a karmesteri pódiumra állt. Népszerű operanyitányok sorát hallhattuk vele: Mozart, Puccini, Verdi, Purcell, Wagner, Mascagni, Rossini művekből.

 

Tokody Ilona többször lépett fel együtt Vásáryval, s közös élményükre való tekintettel elénekelte Purcell operájából Dido búcsúját azután a Gianni Schicchiből Lauretta áriáját. Korábban így nyilatkozott a születésnapos Vásáryról: „Tamás muzsikálása senkihez sem hasonlítható. Úgy játszik, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Átadja magát a zenének, sallangmentes az előadása. Olyan ártatlan szépséggel muzsikál, mint kevesek a világon. Az utóbbi években pedig már semmilyen elvárásnak nem akar megfelelni, s ha dirigál, vagy leül a zongora mellé, azt érzem, az égiekkel kommunikál. Így nem csoda, hogy mindenkire hat a játéka. Még a zeneileg kevésbé képzettek is megértik, mert lélektől-lélekig szól a muzsika. Tamás minden porcikája zenéből van. Egy guru tudásával rendelkezik, tényleg boldogság vele muzsikálni, mindegy, hogy vezényel-e vagy zongorázik."

A másik sztárénekes, a mexikói származású tenor, Ramón Vargas a legnevesebb dalszínházak állandó vendége. Nemzetközi karrierje 1990-ben indult. 1992-ben a New York-i Metropolitanben Luciano Pavarotti helyett kellett beugrania a Lammermoori Lucia Edgar szerepébe. Nagy sikert aratott, s azóta ötvennél több bel canto mű főszerepét énekli a világ nagy operaházaiban. Az Iseumban öt áriával örvendeztette meg a közönséget, ráadásként elénekelte az O sole mio című olasz dalt. A zajos siker most sem maradt el. Vásáry Tamás vezényletével először szerepelt a színpadon. Úgy láttuk, Vargas is élvezte az előadást, s mint mondta, a magyarok egyedi tapsolását. (Ugyanis az ütemes „vastaps" kizárólag magyar specialitás.) Kellemes meglepetés volt, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Mérei Tamás nemcsak bemondóként, hanem gordonkaművészként is fellépett a zongorázó Vásáryval és Vargas-szal Massenet Elégiájában.

 

Az éjfélkor végződött gálaelőadás után még volt alkalmunk Vásáry Tamásnak személyesen is hosszú, boldog életet kívánni. Az idei Iseumi Szabadtéri Játékokra feltette a koronát, hogy a Hírességek Sétányán a járdába építették a főszereplők csillagát és nevét.

Az első csillagot július 27-én kapta Lukács Gyöngyi, az Aida címszereplője, egy héttel később a másodikat a Jézus Krisztus Szupersztár énekese, Schrott Péter kapta. A záró esten két újabb csillaggal bővült a járda: Ramón Vargas és Vásáry Tamás csillagával, hogy mindig emlékezzen rájuk a közönség.

 

A hallgatóság csak elragadtatással emlékezhet a szombathelyi Isis szentélybeli szép estére.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük