Minden, ami papír – ez a szlogenje az ősszel nyílt kiállításnak, amely a dunaújvárosi Hamburger Hungária Kft. jóvoltából és komoly hazai gyűjtőmunka eredményeként jött létre. S valóban, minden papírféleség képviselteti magát ezen a bemutatón: a darázspapírtól, az egyiptomi papíruszig, a kínai textilpapíron át az arab és az európai papír és papírkészítés történetéig, a vízjelszimbolika és egyetemes vízjeltörténet ábrázolásáig.

Minden, ami papír – ez a szlogenje az ősszel nyílt kiállításnak, amely a dunaújvárosi Hamburger Hungária Kft. jóvoltából és komoly hazai gyűjtőmunka eredményeként jött létre. S valóban, minden papírféleség képviselteti magát ezen a bemutatón: a darázspapírtól, az egyiptomi papíruszig, a kínai textilpapíron át az arab és az európai papír és papírkészítés történetéig, a vízjelszimbolika és egyetemes vízjeltörténet ábrázolásáig.

            A kiállítást Pelbárt Jenővel, a múzeum igazgatójával, valamint Bedő József papírrégiség-gyűjtővel, a múzeum társkurátorával néztük végig. Ahogy átmegyünk egyik teremből a másikba, úgy bontakozik ki ennek a csodálatos anyagnak a története, felhasználásának ezernyi változata. Magyarországon 700 éve használunk papírt, 500 éve van önálló történelmi papírkészítésünk és 185 éve saját papírgyártásunk. Ez idő alatt 200 magyar papírmalom és 104 magyar papírgyár működött. Ekkortájt 1,2 millió vízjel keletkezett több mint 1000 önálló papíripari szimbólummal, amelyet 200 éve kutat a magyar filigranológia.

Például az oklevélgyűjtemény különleges darabjai, mint II. Rákóczi Ferenc fejedelem Káromkodás elleni pátense, Thököly Imre titkosírással rótt levelei. Lelket-szemet gyönyörködtető ritkaság a történelmi Magyarországon kiadott első papíroklevél, amelyet Gentilis de Moteflorum bíboros, pápai követ bocsátott ki 1310. május 2-án Pozsonyban. Az elhúzódó magyar trónviszály megoldására és Károly Róbert hathatós támogatására V. Kelemen pápa Gentilis de Monteflorum bíborost küldte hazánkba személyes követeként, aki véget vetett a tíz évig tartó örökösödési háborúnak és a magyar oligarchák viszálykodásának, megszilárdította az egyházi fegyelmet és elősegítette a központi királyi hatalom kiépítését.

            Az állandó kiállítás érdekessége még, hogy egykori tanyalevelek, marhalevelek is láthatók. Időutazáson vesz részt a tárlatlátogató, hiszen a kiállításon láthatja ükapáink személyi okmányait, dédmamáink táncrendjét, nagyanyáink szalvétagyűjteményét, melyek mind-mind a régmúltról mesélnek. Mindenki mást talál érdekesnek: az egykori villamosjegyek, a hajdani billiós szükségpénzek, s a zárjegyek mellett kihajtható jókívánságok, plakátok és papírzacskók, korabeli reklámok bűvölik el a nézőt.

            A múzeumpedagógiai teremben tartják az előadásokat a diákoknak, de itt folynak a vetélkedők, a papírhajtogatás-és vágás, a könyvjelzőkészítés és a vízjelfestés. Természetesen itt tartják a rendhagyó történelemórákat is. A XVIII. századból ízelítőt kapunk a korhű papírmerítő műhelyben, ahol a vállalkozókedvű látogatók kipróbálhatják papírmerítő tudományukat oly módon, hogy a kiválasztott merítő szitával saját kezűleg meríthetnek papírt, amelyet száradás után haza is vihetnek. Szintén itt látható egy régi tölgyfaprés, egy modell-hollandi és egy tíz méter hosszú, muzeális síkszitás papírgép-modell. De a XIX. századi gyermekjátékok, öltöztetőbabák, számolócédulák és mintakönyvek is az egykori élet tanúi.

            A Papíripari Vállalat hajdani gyárainak bemutatása ugyanúgy része a kiállításnak, mint a Hamburger terem, ahol az egykori osztrák-magyar Hamburger papíripari világbirodalom történeti emlékeivel és magyar vonatkozásaival, valamint a XXI. századi dunaújvárosi Hamburger Hungária Kft. történetével és teljes termékskálájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Magyar Papírmúzeum ennek a hallatlanul gazdag, páratlan és látványos örökségnek a bemutatására törekszik. Az igazgató elmondta, régi vágya teljesült ezzel a kiállítással, amely hiánypótló a maga nemében, amit az is bizonyít, hogy már az első napon 1200 látogató volt a múzeumban, s azóta is egyre többen kíváncsiak erre a különleges összeállításra.

A múzeum értékteremtő tevékenységét is tükröző Kalandos papírtörténet gyűjteményes kiállítás a gyár és a város újabb büszkesége. Az állandó kiállítást időszakos tárlatok egészítik ki, jelenleg M. Sarlós Erzsébet papírobjektjei: Kozmosz és geometria címmel és Horváth Pál képeslap kiállítása, mely a Papír a képeslapokon címet viseli.

Nézzék meg, érdemes!

Dunay Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük