Bár az idei év harmadik negyedévében folytatódott a lízingpiac negatív tendenciája; az utolsó negyedév teljesítménye azonban javult az előzőhöz képest. Míg az év második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 70%-os visszaesés volt észlelhető, addig a csökkenés tavalyhoz képest csak 66%-os volt az elmúlt három hónapban.

 

Bár az idei év harmadik negyedévében folytatódott a lízingpiac negatív tendenciája; az utolsó negyedév teljesítménye azonban javult az előzőhöz képest. Míg az év második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 70%-os visszaesés volt észlelhető, addig a csökkenés tavalyhoz képest csak 66%-os volt az elmúlt három hónapban.

A lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke az év harmadik negyedévében 66%-al csökkent 2008 hasonló időszakához képest, értéke 323, 741 milliárd forint, amely kb. egyharmada a tavalyi év január-szeptember időszakában finanszírozott 946, 678 milliárd forintnak. A szerződések száma ugyan továbbra is csökken, de az előző év hasonló időszakához képest ez a csökkenés 9 hónapos idősávban 65%-os, amely kisebb, mint félévkor tapasztalt 74%.  Az európai lízingszövetség, a Leaseurope adatai szerint a magyar piacon tapasztalt csökkenés nagyobb, mint a nyugati országokban tapasztalt átlagos 36%-os, de kisebb, mint a román és ukrán piac 70% feletti visszaesése.

A piaci szereplők számában és összetételében nincs érdemi változás, a legnagyobb cégek csaknem az összes szegmensben érdekelt maradtak, a kockázatos területekről való kivonulások megálltak.

A Lízingszövetség tagsága az év hátralévő részében és 2010-ben is visszaesésre számít, bár már kisebb mértékben az eddigiekhez képest. Többségük szerint a flotta és az ingatlan szegmensben várható a legnagyobb növekedés jövőre, míg a truck szegmens piaci részesedésének csökkenésére számítanak.

„Az elmúlt hónapokban nem fordult meg a trend de a csökkenés mindenképpen lassulni látszik, sőt az sem kizárt, hogy meg is állhat a következő egy évben. Ez leginkább a kamatcsökkenésnek és a forint stabilizálódásának köszönhető, amely nyugtatóan hat a piacra és az ügyfelekre. A lízingcégek elérték a mélypontot , ebben a helyzetben fontos szerep hárul a meglévő portfoliókra illetve azok gondozására." – mondta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke. – „Ugyanakkor, a tervezett deviza-hitel korlátozása nagyon erős kockázatot jelent a piaci szereplőknek és bár hosszú távon, nem kétséges a pozitív hatása, de rövid távon súlyos , akár további 50%-os visszaesést eredményezhet a lízingpiacon" – tette hozzá Hordós Zoltán.

A lízingpiaci szegmensek

A legnagyobb visszaesést az ingatlan és a gépjármű-finanszírozás szenvedte el; az előbbi 75%, míg az utóbbi 69%-os visszaesést könyvelhetett el eddig éves szinten. A szerződések száma a két szegmensben 89%, illetve 69%-os visszaesést produkált.

Az ingatlanlízing szegmensben a tavalyi 50, 301 milliárd forinthoz képest idén csak 13, 281 milliárdot helyeztek ki, viszont az előző negyedévhez képest ez 22%-os növekedést jelent. Az ingatlanok a teljes magyar lízingszektor több mint 13%-át képviselik; a nagy visszaesés ellenére ez ismételt növekedést jelent piaci részesedésben. Míg a második negyedévben sokan kerestek kisebb értékű ingatlant, addig az utóbbi 3 hónapban ez tendencia megállt.

A másik nagy vesztes az autófinanszírozás, itt a tavalyi harmadik negyedévben finanszírozott 174, 529 milliárd forinthoz képest idén június-szeptember hónapokban ez az összeg 42 428 milliárdra csökkent. A szerződésszám 69%-os csökkenése kisebb a gépjármű értékesítés volumenének visszaesésénél, ami elérte a 80%-ot. A gépjármű finanszírozásban, nagyrészt PSZÁF szabályozásnak köszönhetően rövidült a futamidő, viszont más területeken, ilyen az ingatlan szegmens, továbbra is a hosszú lejáratú szerződések vannak többségben.

„Az adótörvény 2010. januártól életbe lépő módosításaitól pozitív lökést várunk a lízingpiacnak, azon belül az ingatlanlízingnek, valamint idén június óta a visszlízing mentesül a tízszázalékos illetékfizetési kötelezettségtől. Ez leginkább a kis-és középvállalkozásokat juttatja majd pluszforráshoz. Sikerként könyveljük el az újonnan épített lakások esetén a lízingkonstrukcióra is kiterjesztett kedvezményeket, amely 15 millió forint értékig illetékmentességet jelent a vásárló számára. A lízing szabályozása az új polgári törvénykönyvben pedig végre megszünteti a lízingügyletek egységes jogértelmezésének hiányát, és nagyobb biztonságot nyújt az ügyfeleknek" – hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A haszongépjárműveknél mind a finanszírozott érték, mind a megkötött szerződések száma kb. 65%–al esett. 2009 eleje óta az új teherautók aránya 15%-al csökkent.

A flottafinanszírozás értékben 55%-os a visszaesés a negyedévben és megfigyelhető, hogy a piac, hasonlóan az előző vizsgált időszakhoz, eltolódott a használt gépjárművek irányába. 48%-al kevesebb szerződést kötöttek az elmúlt 3 hónapban, mint korábban.

1.1.A gépek és berendezések piacán 46%-os volt a visszaesés a finanszírozott értékben, ez 26, 838 milliárd forint kihelyezett értéket jelent. A csökkenés nagyobb mértékű, mint az év első felében és az. Annak ellenére, hogy a mezőgép piaci aránya nőtt, ezzel együtt az eddig jól teljesítő IT és az egyéb gépek részesedése 23%-al csökkent.

 

2.2. 3.3. 4.4.
5.5. 6.6. 7.7.
8.8. 9.9. 10.10.
11.11. 12.12.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük