2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÍGÉRETES SZAKVÁSÁR DÜSSELDORFBAN

15 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/33981"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/METAV1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="63" /></a></span> <p>A gyártástechnológia és az automatizálás nemzetközi szakvásárát, a METAV-ot két évente rendezik meg, ezúttal 2010. február 23. és 27. között Düsseldorfban. A rendezvény az elmúlt 30 év során sikertörténetet írt a viharos változásokkal teli piaci környezetben, ugyanis mind a mai napig a fémmegmunkálás legfontosabb nemzetközi szakmai seregszemléje tudott maradni.</p><p>

 metav1.thumbnail

A gyártástechnológia és az automatizálás nemzetközi szakvásárát, a METAV-ot két évente rendezik meg, ezúttal 2010. február 23. és 27. között Düsseldorfban. A rendezvény az elmúlt 30 év során sikertörténetet írt a viharos változásokkal teli piaci környezetben, ugyanis mind a mai napig a fémmegmunkálás legfontosabb nemzetközi szakmai seregszemléje tudott maradni.

 metav1.thumbnail

A gyártástechnológia és az automatizálás nemzetközi szakvásárát, a METAV-ot két évente rendezik meg, ezúttal 2010. február 23. és 27. között Düsseldorfban. A rendezvény az elmúlt 30 év során sikertörténetet írt a viharos változásokkal teli piaci környezetben, ugyanis mind a mai napig a fémmegmunkálás legfontosabb nemzetközi szakmai seregszemléje tudott maradni.

A világ szerszámgépgyártásának negyven százalékát felvevő Európa központi piacaként átfogó áttekintést nyújt a német és az európai szakmai látogatóknak a nemzetközi piacon elérhető gyártástechnológiáról.

metav2.thumbnailJövőre két rendhagyó sajátosság nyomja rá a bélyegét a METAV-ra: egyrészről a rendező, a VDW (a Német Szerszámgépgyárak Egyesülete) 2010 februárjára hozta előre a szakvásár időpontját, így a kifejezetten korai rendezéssel az összejövetel az első nemzetközi szakmai seregszemle a fémmegmunkálásban. A szakvásári megjelenéssel a kiállítók komoly eséllyel mutathatják be idejekorán az újdonságaikat a piacon. Ez azért is egyre fontosabb, mert egyre több jel mutat a gazdaság talpra állására, és a megrendelők beruházási kereteit akkor még nem kötik le teljes mértékben. Ennek köszönhetően fontos fokmérőjévé válhat a METAV 2010 szakvásár a gyártástechnológia jövő évi gazdasági fejlődésének.

Ezen kívül – a recessziót követően több mint egy év elteltével – ismét nagyszámú észak- és nyugat-európai szakmai látogatót is megszólít a METAV 2010. A VDW feltételezése szerint a költségvetések megnyirbálása és az utazási korlátozások miatt közülük sokan nem kereshetik fel a milánói konkurenciát, az EMO-t. A német szakmai látogatóknak a METAV-ra időzített különleges ajánlat kínál csábító lehetőséget arra, hogy tájékozódjanak a műszaki fejlesztés élvonaláról, ugyanis egy híján száz euró fejében Németországból bárhonnan vasúti retúrjegyet és vásárbelépőt kapnak a szakvásárra, míg az európai látogatóknak a Messe Düsseldorf vásártársaság kínál kedvező árú utazási csomagokat.

A gyártástechnológia piacvezető vállalatai és neves gyártói már jó ideje felismerték a METAV-ban rejlő változatos lehetőségeket, így ezt a szakvásárt platformként használják arra, hogy a konjunktúra talpra állásához minél közelebbi időpontban bemutassák új fejlesztéseiket. Ez év október elejéig már közel 400 kiállító jelentkezett mintegy 22 ezer négyzetméternyi nettó kiállítási terület foglalásával. Kiemelkedően fontos, hogy számos olyan új kiállító is bemutatkozik, akik a megelőző kiállításon nem, illetve korábban még soha nem állítottak ki. A német szakmai szövetség várakozásai szerint a gazdaságban uralkodó hangulat javulása a következő hetekben és hónapokban erőteljesebben ösztönzi a vállalatokat arra, hogy fokozottan vegyék igénybe az európai piac fontos marketing eszközét, a METAV szakvásárt.

A beruházási javak gyártása előtt komoly kihívások állnak. Megrendelőik jelentős csoportjai, – mint például az autógyártók és beszállítóik – alkalmazkodni kényszerülnek a piaci változásokhoz. A korábbi sikerek folytatásához vonzó, környezetkímélő járművekkel, motorokkal és hajtásrendszerekkel kell meggyőzniük az érdeklődőket. A gyártástechnológiát kínáló vállalatoknak másrészről további potenciális felvevőpiacot kell feltárniuk például az energetikában, a mezőgazdasági és csomagolási technikában, a turbina- és légihajtómű-gyártásban vagy az orvostechnikában ahhoz, hogy szélesebb vevőkörre támaszkodhassanak. Az iparnak összességében is a lecsökkent kereslethez kell igazítania a struktúráit és kapacitásait, ezért a költségcsökkentés és a folyamatok optimalizálása változatlanul a napirend élén szerepel, így az automatizálás is folytatódik.

Mindezt csak intelligens és hatékony gyártástechnológiával lehet elérni, melynek megvalósításáról tájékozódhatnak a műszaki beszerzők és gyártástechnológiai szakemberek Düsseldorfban, ami egyben a konkrét üzletkötések színtere is a beruházási döntések vonatkozásában. A METAV fő kínálati csoportjait a forgácsoló és alakító szerszámgépek, a gyártórendszerek, a precíziós szerszámok, az automatizált anyagmozgatás, a számítógépes technológia, az ipari elektronika és a kiegészítő tartozékok képezik.

A METAV az egyik legfontosabb szakmai seregszemle a fémmegmunkálásban a páros években: tavaly 23 ország – ebből 16 európai nemzet – 846 kiállítója mutatkozott be mintegy 54 ezer négyzetméternyi nettó kiállítási területen (44 ország hozzávetőlegesen 52 ezer szakmai látogatója előtt).

metav3.thumbnail

A kiállítás vonzza az európai szakmai közönséget. A 2008-as év látogatóinak 13 százaléka érkezett Németországon kívülről, és a külföldi résztvevők 80 százaléka európai volt. A legtöbb látogató Hollandiából, Olaszországból, Spanyolországból, Ausztriából és Svájcból érkezett.

A szakvásár átfogóan eléri a gyártástechnológia legfontosabb célcsoportjait. A szakmai látogatók több mint kétharmada a gép- és berendezésgyártást, valamint az autóipart és az autóipari beszállítókat képviseli.

A METAV az új üzleti kapcsolatok fóruma is. A 2008-as évi szakmai látogatók közel 40 százaléka először vett részt a seregszemlén, ami több mint 20 ezer potenciális új kapcsolatfelvételt jelent. A METAV látogatóinak háromnegyede korábban nem volt az EMO-n sem, tehát először ennek keretében tájékozódtak a műszaki újdonságokról.

A látogatói felmérés tanúsága szerint a szakmai látogatók konkrét beruházási döntésekhez kapcsolódnak, és egy ötödük már a vásár időtartama alatt, illetve közvetlenül a szakvásár zárását követően adott le megrendelést a kiállító gyártóknak.

A legkülönbözőbb vonzó egyedi akciók biztosítják a lehetőséget arra, hogy a METAV kiállítói jövőre új tevékenységi köröket és vevőcsoportokat tárjanak fel maguknak.

A Dortmundi Csiszolástechnikai Szeminárium további előny a METAV látogatóinak: a szakvásár egyik fénypontja lesz a Dortmundi Műegyetem ISF Forgácsoló Gyártástechnológiai Intézetének 2010. február 25-én rendezett Dortmundi Csiszolástechnikai szemináriuma, amelynek keretében 13 rangos, az iparvállalatokat és a felsőoktatást képviselő előadó nyújt tájékoztatást a gépek és a szerszámok, valamint a csiszolástechnikai folyamatok terén elért előrelépésről. A rangos rendezvény düsseldorfi megrendezése ezért mind a szeminárium résztvevőinek, mind pedig a vásárlátogatóknak szakmai többletet, új ismereteket jelent. A csiszolástechnikai szemináriumot a „Csiszolástechnika és a finommegmunkálás" különbemutató kíséri.

A kiállítás keretében mutatkozik be a „Metal meets Medical": különbemutató keretében mutatja be a METAV 2010 szakvásár a gyártástechnológiai ágazat magas szintű orvostechnikai hozzáértését is. A bemutató keretében egyrészt a szerszámgépgyártó, szerszámgyártó és méréstechnikai vállalatok mutatják be egy digitális gyárban az orvostechnikai termékek gyártásának rendkívül fejlett folyamatláncát, másrészről pedig a forgácsoló megmunkáló, lézeres megmunkáló, felületkezelési, kötés és hajtástechnikai, valamint automatizálási, mérés- és C-technikai vállalatok mutatják be az orvostechnika egyre bővülő piacát kiszolgáló megoldásaikat.

A „Metal meets Medical" különbemutatót egy olyan szakmai fórum teszi teljessé, amely előadásokat és szakértői szintű megbeszéléseket kínál az orvostechnikai felhasználóknak. A rendezvénysorozat keretében az orvostechnikai gyártásra vonatkozó előírásokat és jogszabályokat, a műszaki és gazdasági feltételrendszert, valamint a gyártástechnológiai folyamatokat vitatják meg.

A hajtásvezérlés jövője és a gyártástechnológiára gyakorolt hatások: mindezeken túlmenően jelentős észak-rajna-vesztfáliai tartományi klaszterek, – így többek között a gyártástechnológiai, autóipari, energiakutatási, energetikai és nano-, valamint mikroszerkezetű anyagok együttműködési hálózata is – tájékoztató standdal vesz részt a szakvásáron. Ezek a kiállítók az elektronikus mobilitás a gyártástechnológiára gyakorolt hatását vizsgálva mutatják be, hogy a változások milyen kihívást és lehetőségeket hordoznak a vállalatok számára, és hogy ezeket miként képesek kiaknázni. Ezt egészítik ki az északrajna-vesztfáliai vállalatok, felsőoktatási intézmények és intézetek teljesítőképességének bemutatása a kapcsolódó ígéretes ágazatokban. A klaszterek azt mutatják be, hogy az egyes együttműködési hálózatokban a kompetenciák szimbiózisával milyen kölcsönös innováció alakulhat ki.

metav4.thumbnailÁllásbörze műszaki szakembereknek és vezetőknek: a szakképzett műszaki szakembereknek és vezetőknek, valamint a mérnök-utánpótlásnak kínál első alkalommal (a VDI Nachrichten-nel, a német mérnökkamara folyóiratával karöltve) állásbörzét is a rendezvény február 25-én és 26-án, ahol végzős diákok és pályakezdő mérnökök ismerhetnek meg vonzó lehetőségeket kínáló munkaadókat a gépiparból, míg a vállalatok a saját kiállítói megjelenésükkel párhuzamosan kelthetik fel a lelkes végzősök és fiatal mérnökök érdeklődését a vállalatuk iránt. A vállalatok bemutatkozását kiegészítve személyzeti tanácsadók is egyéni támogatással szolgálnak a karrier és a szakmai pályafutás tervezéséhez, illetve konkrét tanácsokkal is szolgálnak a jelentkezéshez vagy a munkahelyváltáshoz.

A gépgyártó utánpótlás megnyerése – a nagy erőkkel dolgozóknak: a gépgyártók szakképzett utánpótlásával foglalkozik a VDW utánpótlási alapítványa. A „Gépgyártók – akik nagy erőkkel dolgoznak" jelmondattal a szakvásár keretében is hirdeti az alapítvány a műszaki szakmákat. A fiataloknak szóló tágas különbemutató keretében a gimnáziumok és reáliskolák természettudományos specializációjú diákjainak, valamint a szak- és műszaki középiskolák diákjainak mutatják be elméleti illetve gyakorlati szinten a műszaki kérdéseket. A szerszámgép- és szerszámipari vállalatok, vezérlések és CAD/CAM területét képviselő számos együttműködő partner, valamint szakmai szövetségek, felsőoktatási intézmények és munkaközvetítők mutatják be itt a tájékoztatási és tanácsadási kínálatukat.

A METAV szakvásárt három évtizede rendezi a VDW szakmai szövetség a Düsseldorfi Vásártársaság együttműködésével. A vásárcsarnokokkal és a közlekedési infrastruktúrával kínált rendkívül korszerű vásárváros, valamint a düsseldorfi vásártársaság a beruházási javak nemzetközi szakvásárai terén szerzett kimagasló hozzáértése biztosítja, hogy a találkozót is a lehető legjobb feltételek mellett rendezzék meg. A kiállítóknak és látogatóknak nyújtott szolgáltatásokat folyamatosan optimalizálják illetve fejlesztik. A düsseldorfi vásárok mellett szól az optimális elérhetőség szerte Európából, kiemelten az egy napra érkező látogatóknak is, akik autóval, vasúton vagy repülőgépen érkeznek.

A szerszámgépipar világszerte igen nehéz hónapokat tudhat maga mögött. A rekorderedményeket hozó korábbi rohamos fejlődés a múlt év végére szinte azonnal megtorpant, ami Európát és Németországot egyaránt érintette. Ez év első felében Németországban minden mutató mélyen negatív tartományba fordult. A beérkező megrendelések volumene 67 százalékkal csökkent, a belföldi rendelések 71, míg a külföldiek 65 százalékkal zuhantak. A kivitel az első félévben közel negyedével csökkent, és a német belföldi fogyasztás is több mint negyedével csökkent az előző év szintje alá. Ez kihatott a kivitelre is, amely arányait meghaladóan, közel harminc százalékkal esett vissza. A 15 legnagyobb szállító közül legalább Spanyolország, Lengyelország, Olaszország és Csehország is kétszámjegyű növekedést könyvelhetett el, ami a német gyártók és leányvállalataik közötti szállítói összefonódást bizonyítja. A foglalkoztatottak száma a múlt év októberében mért legmagasabb állományhoz viszonyítva mintegy háromezer fővel 70 500-ra csökkent. A folyó évben a VDW a német szerszámgépgyártás akár negyven százalékos növekedésével is számol.

Az európai gazdaságból azonban egyre több jel mutat arra, hogy a gazdaság elérte a visszaesés mélypontját. Az európai és az ezen belül is a legnagyobb piacot jelentő németországi gazdasági környezetre rendelkezésre álló indikátorok felfelé mutatnak mind a várakozások, mind a jelenlegi helyzet értékelése vonatkozásában. Az időbeli lefutás jól mutatja, hogy az üzleti környezet és a szerszámgépgyártás beérkező megrendeléseinek volumene korrelál egymással.

A Nemzetközi Valuta Alap, a Deutsche Bank és egyéb gazdaságkutató intézetek felfelé módosították az Európára és Németországra vonatkozó előrejelzéseiket. Ezek alapján a bruttó hazai termék a következő évben a nagyon alacsony szinthez viszonyítva újból emelkedik, s ugyanez érvényes a mélypontról talpra álló ipari termelésre is.

A tapasztalatok szerint a beruházások mindig késleltetve reagálnak az élénkülésre, így hat-nyolc hónap is eltelik, amíg a szerszámgépgyártókhoz beérkező rendelések állományában is tükröződnek a magasabb beruházások. Ilyen környezetben tehát bízhatunk abban, hogy 2010 első félévében élénkül a szerszámgépgyártás kereslete. Ez az európai gyártók javára válik, akiknél a válság nem a hiányzó versenyképességre vezethető vissza, hanem a nemzetközi felhasználók bizalomvesztésének tudható be, akik szinte teljességgel beszüntették beruházási tevékenységüket. Látható azonban, hogy a vállalatoknál mutatkozó élénkülés az adott ügyfélszerkezet és a termékskála tekintetében rendkívül eltérő lehet.

A magyar gazdaság dinamikája már a világméretű gazdasági és pénzügyi válságot megelőzően is gyengült. Idén és jövőre is arra számíthatunk, hogy a bruttó hazai termék csökken. A kormány a közepes iparvállalatok támogatásától várja a növekedést. Ahhoz, hogy ezek a vállalatok versenyképes termékekkel jelenhessenek meg a világpiacon, meghatározó szerepet töltenek be a szerszámgépek is.

A magyar szerszámgép-felhasználás legnagyobb részét importból szerzik be, s a vállalatok ezen belül is főként a német szerszámgépekre fektetik a fő hangsúlyt. A német gyártók 56 százalékos részaránya kilencszer akkora, mint a második legfontosabb Ausztria gyártóié.

Németországból az év első félévében mintegy ötven millió euró értékben szállítottak szerszámgépeket Magyarországra, ami 31 százalékos csökkenésnek és a rangsorban a 19. helynek felel meg. A német kivitel főként a megmunkáló központokra összpontosult. Ellenkező irányban Németország a legfontosabb piaca a magyar szerszámgépgyártóknak. Az egyharmadot jelentő német exportpiac tavaly háromszor akkora volt, mint a második helyen álló Belgiumé.

Ez év első félévében 43 százalékkal kevesebb szerszámgépet hoztak be Németországba Magyarországról, mint 2008 hasonló időszakában. A 4,7 millió eurónyi behozatal túlnyomó részét alkatrészek és kiegészítő tartozékok jelentették.

A szerszámgépek magyarországi üzemeltetőinek és a közepes magyar iparvállalatok felelős vezetőinek a METAV 2010 februári meglátogatása rendkívül kedvező lehetőséget kínál arra, hogy megismerkedjenek a legkorszerűbb gyártástechnológiai megoldásokkal az egyszerű gépektől a komplex berendezésekig, így időben meghozzák a jövő évre vonatkozó beruházási döntéseiket. Ez főként akkor jelent előnyt az üzletben, ha közeledik a várt fellendülés.

A majna-frankfurti székhelyű VDW (a Német Szerszámgépgyárak Egyesülete) a német szerszámgépgyártás szószólója. A VDMA, a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségének szerszámgépek és gyártástechnológiai rendszerek tagozatát is képviselve a VDW mintegy 285 önkéntes alapon összefogó tagvállalattal rendelkezik. A VDW az iparág árbevételének hozzávetőlegesen kilencven százalékát képviseli, s mind nemzeti, mind pedig nemzetközi szinten képviseli a tagok érdekeit.

A VDW közel 90 éve szervez szakvásárokat a szerszámgépiparnak, így mondhatni feltalálója a gyártástechnológiai szakvásároknak, és messze a legnagyobb tapasztalatokkal rendelkezik a fémmegmunkálási szakvásárok rendezésében. Ezen túlmenően egyetlen más szervezethez sem hasonlítható, mély és szerteágazó ágazati ismeretekkel is rendelkezik. Így pontosan tudja, hogy a gyártástechnológiai vállalatok és megrendelőik milyen kérdésekkel illetve irányzatokkal foglalkoznak. A „VDW szakvására" védjegy alatt 1977 óta sikeresen rendezi meg az európai CECIMO szerszámgép-ipari szövetség megbízásából a hannoveri EMO szakvásárt, valamint saját rendezésében 1980 óta a düsseldorfi METAV-ot is.

Dr. Szalay Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.